Élő:
Vágólapra másolva!
A férfiaknál Novak Djokovic szerb világelső teniszező, a nőknél pedig Aitana Bonmatí spanyol világbajnok labdarúgó kapta a sportolói Oscar-díjnak is nevezett Laureus-díjat, amelyre a fogyatékossággal élő sportolók kategóriájában Ekler Luca magyar paralimpiai bajnok atlétát is jelölték.

A díjátadót hétfő este rendezték Madridban, ahol Bonmatí lett az első futballista, akit az év női sportolójának választottak, emellett pedig - a két évvel ezelőtti díjátadón Lionel Messihez hasonlóan - ugyanabban az évben egyéni és csapatnak járó elismerést is átvehetett, mivel a spanyolok világbajnok női válogatottjának tagjaként is színpadra szólították. A férfiaknál Djokovic az ötödik Laureus-díját érdemelte ki, ezúttal többek között Armand Duplantist, a svédek világcsúcstartó, olimpiai, világ- és Európa-bajnok rúdugróját, a budapesti atlétikai világbajnokságon triplázó sprintert, Noah Lyles-t és a háromszoros Forma-1-es világbajnok holland Max Verstappent előzte meg. Az év felfedezettje kategóriában a Real Madrid angol labdarúgója, Jude Bellingham kapta az elismerést, aki az első idényében 21 találatot jegyzett a spanyol klubnál - írja az MTI.

2024 Laureus World Sport Awards Madrid
Noak Djokovic is díjat kapott
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto

Az év visszatérőjének pedig az amerikai Simone Biles-t választották, aki az antwerpeni torna-világbajnokságon négy aranyéremet nyert azután, hogy a tokiói olimpián az első szer, vagyis az ugrás után visszalépett a csapatversenytől, majd a tavalyi esztendőig nem versenyzett.

A fogyatékossággal élő sportolók kategóriájában Ekler Luca paralimpiai bajnok atléta révén 18 év után először szerepelt magyar sportoló a jelöltek között, ebben a kategóriában végül a holland kerekesszékes teniszező, Diede de Groot kapta meg a díjat, míg az extrémsportot űzők között az ausztrál gördeszkás, Arisa Trew diadalmaskodott. Az év sportjószolgálati díját Rafael Nadal alapítványa nyerte.

A hét kategória jelöltjeit 1400 sportújságíró szavazatai alapján állították össze, a végső győztesekről a sportakadémia 71 tagja döntött.