Vágólapra másolva!
Illés Fanni, a magyar paralimpiai bajnok úszó a Csisztu Sport Castnak mesélt arról, szülés után is szeretne még versenyezni, de nem egyszerű, mert hihetetlen bántásokat kellett elviselnie kisfia születése után, ráadásul úgy érzi, az uszodába se várták vissza felhőtlen hangulatban.

„Már akkor jöttek negatív hozzászólások, amikor bejelentettem, hogy terhes vagyok – meséli az interjúban Fanni. − Azok még rólam szóltak, így azokat jól kezeltem. De, amikor megszületett Mór, akkor egy-kettő negatív komment már róla is szólt, és azok mélyen érintettek. Biztos azért nem mutatom az arcát, mert ő is fogyatékos" – mondta Fanni, akinek kisfia, Mór már másfél éves.

Illés Fanni Tokióban 100 méter mellen lett paralimpiai bajnok Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

„Az egy nehéz időszak volt ott az elején. Azt hittem, hogy miután megszületik, és kitettem, hogy lába van, keze van, mindene van, megnyugszanak a kedélyek. Hát, nem. Úgyhogy írtam egy hosszú posztot arról, hogy egész életemben ezt hallgatom, mire nem leszek képes. És most azt kell hallgatnom, hogy a gyerekem mire nem lesz képes – idézte fel Fanni a húsig hatolóan bántó kommenteket. „Meg hogy én szar anya leszek, mert nem fogok tudni futni a gyerekem után!... Úgyhogy itt most húzzunk egy vonalat! Mert úgy gondolom, bizonyítottam annyit, hogy most már elcsituljon mindenki."

„Azt éreztem, hogy az uszodában sem vártak vissza annyira, hiszen anyuka lettem, akkor te most már anyuka vagy. Bárhogy is nézzük, én egy terméknek számítok. Nyilván, ha anya leszek, akkor onnantól veszélybe kerül, hogy aranyérmet nyerjek, hogy tovább tudjak versenyezni" – mesélt nehéz szakmai döntésének hátteréről Fanni.

Azért sem volt könnyű a helyzet, mert eleinte nem egyszer előfordult, hogy Fanni sírva fakadt edzésen: annyira erősek voltak benne az anyai ösztönök, hogy haza akart volna menni a kisfiához.

Férje, egyben edzője, Szabó Álmos óvatosan, de optimistán beszélt Fanni 2024-es, párizsi
paralimpiai esélyeiről: „Szerezhet nagy meglepetést pozitív értelemben. Ha nézem az
időeredményeket, akkor szépen zárkózik a korábbi önmagához. Az, hogy anyukaként, ennyi
idősen, ilyen bioritmussal ezt tudja, extra. Soha nem szoktam esélyt latolgatni, de a dobogó
bizonyosan meglehet."