Hihetetlen, milyen sok olcsó sportágat találtunk

Csoportos jóga Vietnám ötezer ember
Hanoi, 2023. augusztus 12. Jógagyakorlatokat végeznek résztvevők a hanoi My Dinh Nemzeti Stadionban 2023. augusztus 12-én. A mintegy ötezer ember részvételével tartott esemény a várakozások szerint bekerül a Guinness Rekordok Könyvébe. MTI/EPA/Luong Thai Linh
Vágólapra másolva!
Ha sportról van szó, az egészségügyi és mentális hatásai mellett elsősorban legtöbbször az anyagi vonzata jut eszébe a mozogni vágyónak. Mennyibe kerül a felszerelés, mennyibe kerül a bérlet, az edző, az egyesületi vagy klubtagság. Pedig ahhoz, hogy tegyünk a testi-lelki egészségünkért, nem feltétlenül szükséges súlyos tíz- vagy százezreket beruháznunk, léteznek bőven olyan sportágak, melyek alig igényelnek pénzügyi befektetést.

Különös belegondolni, hogy a világ legnépszerűbb, legvirágzóbb és nem mellesleg legjövedelmezőbb sportágai közül néhány a legolcsóbbak közé tartozik. Európában és Dél-Amerikában nem véletlenül annyira népszerű a labdarúgás: elég egy labda - lehet akár ütött-kopott is -, és négy tárgy, ami a két-két kaput jelöli. Utóbbit legtöbbször pulcsival vagy iskolatáskával oldják meg a srácok, gondoljunk csak a suli után a parkban focizó gyerekekre. Az Egyesült Államokban ennek az ottani egyik topsportág, a kosárlabda felel meg.

Olcsó sport a kosárlabda Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Dante Dennis Diosina Jr Ii

Még a legszegényebb városrészekben is találni legalább egy palánkot, ahol az alkalmilag vagy rendszeresen együtt, egymással játszó csapatok dobálhatnak. Főleg tengerpartokon, strandokon a röplabda is tartozhat az olcsó sportágak közé, habár itt már azért hálóra, vagy annak helyettesítésére is kell gondolni, de még így sincs szó költséges elfoglaltságról. A kényelmes, funkcionális ruházat és a megfelelő sportcipő már csak részletkérdés, de természetesen ezekre is lehet akár csillagászati összegeket is költeni. Az egyénre összpontosító tevékenységek, mint a túrázás, a futás, a terepfutás és az úszás szintén az olcsó sportok közé sorolhatók, előbbieknél csupán az időjárásnak megfelelő ruházatra, utóbbinál viszont már uszoda belépőre vagy bérletre is szükség lehet - hacsak nem szabadivzi úszásra vállalkozik valaki.

A túrázás sem tartozik a drága sportágak közé Forrás: AFP/Olivier Chassignole

A túrához, futáshoz és terepfutáshoz sorolható még a gimnasztika vagy a saját testsúlyos edzés is, hiszen a nyilvános helynek számító kondiparkokban gyakorlatilag bárki bármikor mozoghat anélkül, hogy tagsági díjat, belépőt vagy bérletet kellene fizetni.

Mik azok az olcsó sportok?

Olyan sportjátékok, sportágak, sporttevékenységek tartoznak az olcsó sportok közé, amelyek csak minimális költséggel járnak, vagy egyáltalán nem kell költeni rájuk. Jellemzően egyszerű, minimalista felszereléseket igényelnek, amik sokszor helyettesíthetők - például a focikapuhoz a hátizsák. Ezeket általban hobbiból űzött sportágak, az amatőr versenyeket legtöbbször jelképes regisztrációs vagy nevezési díjhoz kötik.

Meddig lehet jutni egy olcsó sportban?

Tévedés lenne azt gondolni, hogy az olcsó sportágakkal nem lehet nagy sikereket elérni. A megfizethető sportok jó része például az olimpiai játékok legklasszikusabb és legidősebb sportágai közé tartoznak, mint birkózás, az atlétika, az úszás, és a csapatsportoknál már említett labdarúgás és a kosárlabda is. A futás és a birkózás ráadásul a játékok kezdete óta létezik, egészen időszámításunk előtt 700-ra nyúlik vissza az eredetük. Nem véletlenül, hiszen mindkettő az egyéni állóképességre és technikára támaszkodik, nincs szükség hozzájuk semmilyen modern és drága felszerelésre, noha ezek alkalmazásával - például lábra szabott futócipő - a teljesítmény és az eredmény is fokozható. Vagyis könnyen lehet, hogy a fiatal korban elkezdett kocogás előbb hobbi hosszútáv futássá fejlődik, majd megfelelő munkát és energiát beletéve egyszer csak egy marathoni távon, majd az olimpián találja magát az ember.

Versenyképes-e az olcsó sport?

Hogyne! Habár csak egyetlen labda kell hozzá, a labdarúgás és a kosárlabda mégis a világ legnépszerűbb, legversenyképesebb sportágai közé tartoznak. A különböző labdarúgó és kosárlabda bajnokságok a világ minden pontján milliókat ültetnek a tévé elé, elképesztő nézettséget produkálva, közben jól eladható, népszerű példaképeket nevelenk ki magukból. Mindenkinek az anyagi és időbeli lehetőségeire van bízva, hogy mennyire szeretné komolyan venni magát, és mi mindent akar elérni az adott területen. Szervezett eseményekből azonban nincsen hiány, a legkülönbözőbb szinteken mérettetheti meg magát bárki akár futásról, túrázásról vagy úszásról van szó, ugyanígy szinte minden közösségben találni házi futball vagy kosárlabda bajnokságokat.

Melyek a legnépszerűbb olcsó sportok?

Természetes, hogy a hozzáférhetőségük miatt a megfizethető sportok különösen népszerűek, hiszen nem csak nézni, hanem űzni se kerül semmibe. A foci messze vezeti a listát, a világ több mint ötven országában számít a legnépszerűbb sportágnak.

Bármennyire is hihetetlen, a foci sem tartozik a drága sportágak közé Fotó: Csudai Sándor - Origo

Szorosan utána következik a kosárlabda, valamint az atlétika. Az atlétikán belül a futás az, amit a világon legtöbben sportolnak, de szintén népszerűek az alábbi olcsó sportok: túrázás, teljesítménytúra, terepfutás, gimnasztika, saját testsúlyos edzés, tánc, úszás, birkózás, röplabda, küzdősportok.

Nem sport, mégis olcsó

Habár egy elterjedt tévhit alapján sokan a sportok közé sorolják, a jóga klasszikusan nem tartozik ide, mégis az egyik legdinamikusabban terjedő mozgásforma közé tartozik az egész világon. Óriási iparágat húztak fel rá, miközben a valódi jógához sem méregdrága szőnyeg, sem csengő nevű jógaruha nem szükséges, elég egy kis hely és a testünk - és máris lehet gyakorolni az ászanázást, vagyis a testhelyzeteket. Még csak az sem lehet kifogás, hogy a jógastúdióba napijegyet vagy bérletet kell venni, esetleg magántanárt fizetni, mivel az internet tele van elképesztően változatos ingyenes videókkal, cikkekkel és egyéb tartalmakkal.

Jógagyakorlatokat végeznek résztvevők a hanoi My Dinh Nemzeti Stadionban 2023. augusztus 12-én

Forrás: MTI/EPA/Luong Thai Linh

Ezek ráadásul nemcsak a testhelyzetek gyakorlásában segítenek és vezetnek, de légzőgyakorlatokat és meditációkat is találni köztük, amik bár elsőre nem tűnnek esszenciálisnak a mozgáshoz, mégis elengedhetetlenek szinte minden sportág rendszeres gyakorlásához vagy elmélyítéséhez. Ugyanide sorolható a mentális és spirituális háttér nélküli fitnesz is, a videómegosztók szinte már összeroskadnak a különböző szobafitnesz jellegű feltöltésektől, amik különösen a pandémia alatt voltak igazán népszerűek. Még mindig minimális ráfordítással mindezek komplex életmód programokká alakíthatók, a megfelelő applikáció megvásárlásával, amiben étkezési tanácsokkal egészítik ki az edzésterveket.

„A cikket támogatta a Black November szervezője, a Media Markt."

Advertisement