Vágólapra másolva!
Soha ennyi nő nem nyert egy nőknek szervezett golfversenyen, mint ahányan augusztus 18-án a Zala Springs Golf Resortban megrendezett, első Ladies Day Tournamenten, mivel mindenki nyert. Volt, aki értékes díjjal, és egyéb ajándékokkal, más a közös játék, a női összetartozás élményével lett gazdagabb. A 36 hcp alatti játékosok 18 szakaszon mutathatták meg, mit tudnak, az e felettiek akár 9 szakaszon is játszhattak, ha akartak. Az eseményt negyven szponzor támogatta és átadták az első, Szlávyné Hevesi Erzsébetről elnevezett különdíjat is a legjobbnak. 

A csak női golfozók nevezését elfogadó, vagyis rendhagyónak mondható golfverseny 17 óra után kezdődő díjkiosztója is rendhagyóra sikeredett. Gschwendtner Sonja, a Zala Springs Golf Resort menedzsere elárulta, nem a megszokott sorrendben fogja átadni a díjakat, és azt is hozzátette, nem is tudja, melyikkel kellene kezdenie, mert annyi minden vár a golfozó hölgyekre. Volt olyan ajándék, amelyet jó játékkal, míg mást már egy kis szerencsével meg lehetett nyerni. Negyvenen szponzorálták az eseményt,

köztük Agnes Silka is, aki egy 1 600 000 forintot érő ruhakölteményt ajánlott fel a nettó győztesnek.

homokból üti ki a labdáját egy golfozónő az első Ladies Day Tournamenten Zalacsányban, 2023. augusztus 18-án Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A 18 szakaszos tournamenten 64-en, a 9 szakaszos kezdő körben 5-en indultak minden korosztályból, különböző szintű golftudással és nem csak magyar golfklubok tagjai. Voltak köztük amatőrök és profik is, vagyis olyanok is eljöttek, akiknek nincs hendikepje.

Mi az a hendikep, azaz hcp?

A játékoshendikep (player handicap) a golfjátékos potenciális eredményességét kifejező szám, amelynek nagysága fordítottan arányos a játékos képességével. Az eredményesebb játékosoknak kisebb értékű, a gyengébb játékosoknak pedig nagyobb értékű a hendikepszáma. A játékoshendikep teszi lehetővé, hogy a játékosok tájékozódjanak egymás képességéről, és az egymás elleni játékban az önmagukhoz mért eredményességet a játék során egymással összevessék. A játékoshendikep alsó értéke negatív szám, a felső érték pedig általában plusz 54-ig terjed. A játékos hendikepszámítása a játék során elért eredményből – Paarhoz viszonyított eltérésből – és a pálya hendikepértékéből kalkulálható, amely kalkulációhoz számtalan segédprogram ad lehetőséget, illetve a Magyar Golf Szövetség a versenyen részt vevő játékosok eredményeinek alapján kiszámolja, és a játékosok számára elérhetővé teszi a játékosok hendikepjét.
Forrás: Wikipédia

Nem meglepő, hogy egy profi lett a verseny legjobbja, az Egyesült Államokban golfozó Vadkerti Adél. Ő vihette haza a Magyarország legjobb golfozójáról elnevezett kupát, a "Szlávy Hevesi Erzsébet különdíjat" is.

- mondta még a verseny előtt Turkovics Ilona, a Zala Springs Golf Resort klubkapitánya, a Ladies Day ötletgazdája az Origónak.

Pillanatkép a női versenyről a Zala Springs Golf Resortban Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Ugyanakkor nem csak ez volt különleges az első Ladies Day Tournamenten. Starter csomag, amelyben van gyümölcs, víz és szendvics, általában minden nagyobb és fontosabb versenyen jár a versenyzőknek, de olyan kezdő csomag, amelyben tusfurdő, golflabda, eseményt hirdető mobiltok, és sok-sok vocher is benne van, olyan nem. Hogy a welcome drinkről már ne is beszéljünk! Pezsgővel indítani a versenyt... Nos, ez sem éppen megszokott.

A verseny után grill party és buli várta az éhes és a párás hőségben alaposan megfáradt golfozónőket.

Egy versenyző Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

– tette hozzá az amúgy remekül golfozó klubkapitány, aki a Ladies Dayen ugyan nem ütött el, hogy mindenkit személyesen tudjon fogadni, de a másnapi Ladies Day After + Men Scramble versenyen már golfozott.

az elütés pillanata Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

- emelte ki Turkovics Ilona.

a bajnok Vadkerti Adél (pro) gondolkozik Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A 19-szeres magyar, ötszörös osztrák, négyszeres cseh bajnok, aki 1926-ban Németország golfbajnokságán is első helyen végzett, amúgy ebben az évben Európa női golfozói ranglistáján az első helyen állt, a világranglistán pedig az ötödiken, szóval Szlávyné Hevesi Erzsébet öröksége életre kelt Zalacsány csodálatos, nagy pályáján, a tökéletes zöld fairwayeken és gyors greeneken. Ezzel a női golfközösség méltó emléket állított a nagy példaképnek.