Vágólapra másolva!
A World Aquatics, a vizes sportokat tömörítő világszövetség Budapestre költözteti a székhelyét, az erről szóló szándéknyilatkozatot Fukuokában írták alá a szervezet világbajnoksággal egybekötött kongresszusán. Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke, egyben a WA vezető testületének, a Büro tagja a helyszínen nyilatkozott a Magyar Nemzetnek. Elmondta, hogy komoly diplomáciai siker, hogy a világ harmadik legnagyobb világszövetsége hazánkba költözik, mellette pedig hangsúlyozta, hogy az infrastrukturális beruházás nem igényel hatalmas költségvetési forrást a 2026 végére tervezett átadásig.

A World Aquatics Lausanne-ból teszi át a székhelyét Budapestre, ami nemcsak egy iroda költözésével jár, hanem komoly sportkomplexum épül.

Az, hogy létrejöhetett ez a megállapodás, amivel mindenki jól jár, köszönhető a kormányzatnak, a sportállamtitkárságnak, a külügyminiszter úrnak, akik képviselték az érdekeinket" - mondta a Magyar Nemzetnek Wladár Sándor, aki hangsúlyozta azt is, hogy ez a siker köszönhető a magyar úszók es vízilabdázók fantasztikus eredményeinek vagy a világszerte irigyelt és példának tartott Úszó Nemzet Programnak, mert ezek mind-mind megerősítik hazánk rangját és pozícióját a nemzetközi sportéletben.

Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke Forrás: Koncz Márton

A Magyar Úszószövetség elnöke kiemelte, hogy szintén nagy siker, hogy a leendő központ munkavállalói létszámát ötven százalékban magyarok fogják adni, ezt pedig írásban is rögzítették. Elmondta, hogy a beruházás közvetlen hozadéka, hogy olyan edzés- és tudásközpont épül Budapesten, amelyet a magyarok használhatnak és kihasználhatunk.

A 2017-ben a Magyarországon rendezett vizes világbajnokságra épült meg a Duna Aréna. A 2026-os átadással tervezett új létesítmény miben nyújt majd mást?

„Valóban van egy csodálatos Duna Arénánk, amelyben van műugró edzéslehetőség is, de a WA feltett szándéka, hogy az összes vizes sportot erősítse.

– folytatta Wladár Sándor.

Wladár Sándor a World Aquatics vezető testületének, a Bürónak a tagja, így minden bizonnyal ez is szerepet játszott ebben az óriási diplomácia sikerben.

„Erős befolyásunk van, erős a hangunk,

és ezt arra kell használnunk, hogy a közt szolgálja. Azért használom a többesszámot, mert nem egyedül vagyok, mi egy csapat vagyunk, még ha én is vagyok a kirakatban. Hibátlan a kommunikáció, a nemzetközi vezetőség meghallgat minket, kéri a véleményünket" - mondta Magyar Úszószövetség elnöke, aki hangsúlyozta, azzal, hogy a World Aquatics Budapestre költözik, tovább tudják erősíteni a pozíciójukat a vizes sportágakban.

Huszain al-Muszallam, a Nemzetközi Úszószövetség (WA) elnöke (b) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fog kezet a szervezet székházának Budapestre költözéséről szóló megállapodás aláírásán Forrás: MTI/Derencsényi István

Wladár Sándor elmondta, hogy ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a World Aquatics budapesti központjának köszönhetően folyamatosan ütköztetve lesznek a hazai és a nemzetközi tapasztalatok.

A magyar edzők és a sportolók helyben találkoznak majd a külföldi szakemberekkel, edzőtáborokat szerveznek ide szerte Európából és a tengerentúlról is, ami egyértelműen a fejlődés irányába hathat.

Wladár Sándor hangsúlyozta, hogy új dimenzióba kerül a kettős életpályamodell is, mert hiába eredményes egy olimpiai bajnok, ha a civil életben nem tud kiteljesedni. Elmondta, hogy már több egyetemmel megállapodás született, és ezeken az élsportolók tanrendje igazodik majd az edzésekhez, edzőtáborokhoz, versenyekhez.

A terv az, hogy a World Aquatics által meghívott, összes Budapesten tréningező ösztöndíjas legalább húsz százaléka magyar legyen.