Vágólapra másolva!
Jasper Philipsen nyerte a 110. Tour de France országúti kerékpáros körverseny harmadik szakaszát, amelyen az összetett élcsoportja nem változott.

Hétfőn az Amorebieta-Etxano és Bayonne közötti 193,5 kilométeres etappal tért át Franciaországba a viadal, az idei első igazi eséllyel a mezőnyhajrára. Ennek megfelelően kétfős, könnyen kontrollálható szökést engedett el a mezőny, a duó egyik tagja a pöttyös trikós Neilson Powless volt, az amerikai versenyző a négy alacsony kategorizált emelkedőn tovább növelte előnyét a hegyi pontversenyben.

Jasper Philipsen nyerte a 110. Tour de France országúti kerékpáros körverseny harmadik szakaszát Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

A szakaszgyőzelemről a várakozásoknak megfelelően sprintbefutó döntött, ebben - Mathieu van der Poel kiváló felvezetése után - Jasper Philipsen pályafutása harmadik Tour-etapsikerét szerezte meg, igaz, a befutót a zsűri hosszú percekig elemezte, vizsgálva, hogy a belga bringás az utolsó kanyarnál elég helyet hagyott-e honfitársának, Wout van Aertnak.

Közvetlenül mögötte három, a májusi Tour de Hongrie-n készült sprinter zárt: a két éve Kaposváron és Tatán győztes Phil Bauhaus lett a második, az ausztrál Caleb Ewan a harmadik, míg a negyedik helyet a holland Európa-bajnok, az idén Keszthelyen, tavaly Hajdúszoboszlón és Nyíregyházán is diadalmaskodó Fabio Jakobsen szerezte meg.

Az összetett esélyesek a mezőnnyel érkeztek meg, a brit Adam Yates változatlanul hat másodperccel vezet kétszeres győztes szlovén csapattársa, Tadej Pogacar, valamint ikertestvére, Simon Yates előtt.

Eredmények:
3. szakasz, Amorebieta-Etxano - Bayonne, 193,5 km:
1. Jasper Philipsen (belga, Alpecin-Deceuninck) 4:43:15 óra
2. Phil Bauhaus (német, Bahrain Victorious) azonos idővel
3. Caleb Ewan (ausztrál, Lotto Dstny) a. i.

Az összetett élcsoportja:
1. Adam Yates (brit, UAE) 13:52:33 óra
2. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 6 másodperc hátrány
3. Simon Yates (brit, Jayco AlUla) azonos idővel

Kedden a Dax és Nogaro közötti 181,8 kilométeres etap vár a mezőnyre, a viadal július 23-án a párizsi Champs-Élysées-n zárul.