Eb-bronzérmes a magyar női kardcsapat

BATTAI Sugár Katinka; PUSZTAI Liza
Krakkó, 2023. június 30. Pusztai Liza (b) és Battai Sugár a Görögország elleni mérkőzésen a női kard csapatversenyében az Európa Játékokon a krakkói Tauron Arénában 2023. június 30-án. A magyar női kardcsapat bejutott az elődöntőbe. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Bronzérmet nyert pénteken a magyar női kardcsapat a krakkói központú Európa Játékokon, melyen a sportági csapatversenyek Európa-bajnoki küzdelmek is egyben.

A Battai Sugár, Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca összeállítású, világbajnoki címvédő együttes kiemeltként a negyeddöntőben vívott először, ahol fölényesen győzött a görögök ellen. Ezt követően a végig vezető olaszoktól öt találattal kapott ki, így utolsó mérkőzésén a bronzéremért mérkőzhetett a bolgárokkal.

Pusztai 3-0-val kezdett, de aztán elbizonytalanodott, Joana Ilieva pedig fordított, majd Battai is kikapott Emma Neikovától, aki az asszó közben ápolásra szorult, mert aláfordult a bokája. Szűcs következett Olga Hramovával szemben, de nem tudott változtatni a mérkőzés menetén (9-15). Hiányzott a határozottság a magyarok akcióiból, rövidek voltak a támadások.

Pusztai Liza (b) és Battai Sugár az Európa Játékokon a krakkói Tauron Arénában 2023. június 30-án Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A második kör elején Pusztai 6-5-ös asszóval egy tusnyit faragott a hátrányon, aztán Szűcsnek már több akciója az elképzelése szerint alakult, ehhez az kellett, hogy bátran fejezze be a támadásait. Ilievát 8-5-re verte, ezzel két tusra csökkent a különbség. Battai ezután 28-28-nál egyenlített, de végül 28-30-cal zárult a második kör.

Harmadik párharca első felében Szűcs ráérzett a tempóra, 34-32-re fordított, aztán megint "félbehagyott" akciók következtek, így 6-5-ös sikerével csak eggyel hozta közelebb csapatát a bolgárokhoz. Pusztai a nyolcadik párban 6-1-re nyert Hramova ellen, ami azt eredményezte, hogy Battai és Ilieva záróasszója 40-36-ról indult. Végül ez is magyar sikerrel zárult, így 45-40-es magyar győzelemmel ért véget a mérkőzés.

A vívás csapatversenyei Európa-bajnoki érmekért, helyezésekért is zajlanak, illetve az olimpiai kvalifikációs sorozatba is beleszámítanak az eredmények.

Eredmények (12 csapat):
negyeddöntő:
Magyarország-Görögország 45-30
Olaszország-Azerbajdzsán 45-42
Franciaország-Németország 45-29
Bulgária-Spanyolország 45-44
elődöntő:
Olaszország-Magyarország 45-40
Franciaország-Bulgária 45-35
bronzmérkőzés:
Magyarország-Bulgária 45-40