Vágólapra másolva!
Eddig csupán öt magyar hegymászó tudta meghódítani a világ legmagasabb csúcsát, ám mindannyiuknak oxigénpalackkal sikerült. Suhajda Szilárd palack használata nélkül próbálta megmászni a Mount Everestet, márpedig az egész világon mindössze kétszáz embernek sikerült ez a bravúr.

A Kyocera Everest Expedíció 2023 keretében Suhajda Szilárd azt a célt tűzte ki, hogy a Mount Everest 8848 méteres csúcsát "tisztán", vagyis teherhordók és mesterséges oxigén használata nélkül érje el. Magyar állampolgárnak ez ilyen módon még nem sikerült. Ám jól mutatja, hogy Suhajda mennyire nehéz feladatra vállalkozott, hogy

a Csomolungma első meghódítása óta, vagyis 1953 óta nagyjából 13 500-an értek fel a csúcsra, de közülük mindössze kétszáznak sikerült mindezt oxigénpalack nélkül teljesíteni.

Azok pedig, akik a magashegyi teherhordók segítségét sem vették igénybe, még kevesebben voltak.

A mentőcsapat már elindult Suhajda Szilárd keresésére Forrás: HírTV/Radar

Elsőként, 1953 májusában az új-zélandi Edmund Hillary a nepáli serpával, Tenzing Norgayyal mászta meg a Mount Everestet. Oxigénpalack használata nélkül pedig először egy német kettősnek, Reinhold Messnernek és Peter Haberernek sikerült felérni a csúcsra 1978-ban. A magyarok közül először Erőss Zsolt jutott fel 2002-ben a világ legmagasabb hegycsúcsára, de összesen is csupán öt magyar tudta megmászni oxigénpalackkal a Mount Everestet.

Suhajdának még szerdán veszett nyoma, nem működött a GPS-jeladója, és azóta nem is sikerült felvenni vele a kapcsolatot. A magyar hegymászó pontos tartózkodási helyéről csütörtökön érkezett hír, miután egy másik csapat azonosította a sportolót 8780 méter magasságban. Péntek hajnalban mentőcsapat indult Suhajda kimentésére. A család még bizakodó, a reális esély a túlélésre viszont már nagyon kevés.