Hazaért a szökés a Giro d'Italia dermesztően hideg 10. szakaszán

cycling Horizontal
EF Education-EasyPost's Danish rider Magnus Nielsen celebrates as he crosses the finish line ahead of Israel - Premier Tech's Canadian rider Derek Gee (L) to win the tenth stage of the Giro d'Italia 2023 cycling race, 196 km between Scandiano and Viareggio, on May 16, 2023. (Photo by Luca Bettini / AFP)
Vágólapra másolva!
A dán Magnus Cort nyerte szökésből a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny 10. szakaszát, amelyen Fetter Erik feladta a viadalt.

A hétfői szünnap után a keddi 196 kilométeres etapnak a fennállása 600. évfordulóját ünneplő Scandianóból vágott neki a mezőny esőben, a táv derekán a második kategóriás Passo delle Radicivel. Az 1527 méteres hegyen a szakasz előtt rendkívül hideg és erős szél, köd és eső volt,

így a kerékpárosok biztonsága érdekében felmerült, hogy módosítanak az útvonalon

és a bő harminc kilométernyi lejtmenetet neutralizálják (versenyen kívül teljesítik a kerekesek).

Az EOLO-Kometa 23 éves magyar időfutambajnoka már a szakasz korai szakaszán elengedte a mezőnyt, utóbb kiderült: az előző napokban nem érezte jól magát, a koronavírustesztje ugyanakkor negatív lett csapata tájékoztatása alapján. Később, a szakasz közben feladta a versenyt, így már nem láthatta a hajrához közeledve őt bíztató magyar zászlót és "Hajrá, Erik!" molinót.

A rózsaszín trikót a brit Geraint Thomas viselte azt követően, hogy az eddigi éllovas és világbajnok Remco Evenepoel koronavírus-fertőzés miatt feladni kényszerült az olasz körversenyt, vele együtt már kilenc bringás szállt ki a Covid-19 miatt. A szakasz alatt is többen adták fel, köztük betegség miatt az összetett hetedik helyéről az orosz Alekszandr Vlaszov.

A nap szökésébe négyen kerültek be és dolgoztak ki négy és fél perces előnyt, az üldözést azoknak a sprintereknek a csapatai vezették, akiknek volt esélyük kibírni a hegyeket a mezőnyben. A szakaszt végül teljes hosszában teljesítették, a lejtmenetet át is vészelték problémák nélkül, ezt követően azonban egymást követték a bukások a mezőnyben. Bár az etap utolsó hetven kilométere szinte teljesen sík volt, az összetett esélyeseit magában foglaló üldözőcsoport a sprinterek csapatainak vezetésével sem tudta ledolgozni hátrányát a háromfősre zsugorodott szökés mögött. Ebből Magnus Cort bizonyult leggyorsabbnak, így a Tour de France-on aratott két szakaszsikere és a Vuelta a Espanán bezsebelt hat etapgyőzelme után teljessé tette gyűjteményét a háromhetes körversenyekről.

Az összetett élcsoportja a szakaszon nem változott, a 2018-as Tour-győztes Thomas megőrizte a rózsaszín trikót.

Eredmények (a Giro honlapja alapján):
10. szakasz, Scandiano-Viareggio, 196 km:
1. Magnus Cort (dán, EF Education-EasyPost) 4:51:15 óra
2. Derek Gee (kanadai, Israel-Premier Tech) azonos idővel
3. Alessandro de Marchi (olasz, Jayco AlUla) 2 másodperc hátrány
Fetter Erik (EOLO-Kometa) feladta a versenyt.

Az összetett élcsoportja:
1. Geraint Thomas (brit, INEOS Grenadiers) 39:26:33 óra
2. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 2 másodperc hátrány
3. Tao Geoghegan Hart (brit, INEOS Grenadiers) 5 mp h.

Szerdán az idei kiírás leghosszabb szakasza, a Camaiore és Tortona közötti 219 kilométeres táv vár a kerékpárosokra.

A 13. szakasz útvonala módosult a cyclingnews szakportál beszámolója szerint, a hóhelyzet miatt kikerült a 106. Giro d'Italia legmagasabb hegye - azaz a Cima Coppi -, a 2469 méteres Szent Bernát-hágó,

a 207 kilométeresre tervezett pénteki etapot 199 kilométeresre rövidítették és egy hegyi alagúton halad majd keresztül a mezőny. Az olasz körverseny jövő vasárnap Rómában zárul.