18 perces lemaradásból állt a Giro összetettjének élére a kerékpáros

cycling Horizontal
New overall leader Groupama - FDJ's French rider Bruno Armirail celebrates his pink jersey on the podium after the fourteenth stage of the Giro d'Italia 2023 cycling race, 193 km between Sierre and Cassano Magnago, on May 20, 2023. . (Photo by Luca Bettini / AFP)
Vágólapra másolva!
Bruno Armirail átvette az összetett első helyét a Giro d'Italia országúti kerékpáros körversenyen szombaton, amikor a második szakaszsikerét begyűjtő Nico Denz diadalmaskodott.

A 14. etapon a svájci Sierréből vágtak neki a kerékpárosok a 193 kilométeres távnak, amelynek első felében az első kategóriás, kétezer méter magas Passo del Sempionéra (Simplon-hágó) másztak fel. Ezután következett a mintegy 35 kilométernyi lejtmenet és a visszatérés Olaszországba, ahol mintegy 100 kilométer sík várt rájuk Cassano Magnagóig.

A húsz kilométeres hegymenetben közel harminc fős szökést engedett el a mezőny, amelynek élén az Ineos Grenadiers nyugodt, biztonságos tempót diktált.

Elöl az összetettben legelőkelőbb helyet a 18 és fél perc feletti hátránnyal álló Bruno Armirail foglalta el, a francia időfutambajnoktól pedig valószínűsíthetően nem tartott a rózsaszín trikós Geraint Thomas csapata. A hajrához közeledve csoportokra hullott a szökés, a dombos utolsó húsz kilométeren nagy üldözőverseny alakult ki a bolyok között. Az utolsó néhány száz méteren az elöl tekerő hármast beérték a korábbi szökevénytársak, a leggyorsabbnak Nico Denz bizonyult, aki három napon belül másodszor ünnepelhetett: a BORA-hansgrohe 29 esztendős bringása csütörtökön Rivoliban diadalmaskodott. Másodikként - immár harmadszor ezen a Girón - a kanadai Derek Gee ért célba, kettejük között célfotó döntött.

Az új rózsaszín trikós Bruno Armirail 18:37-es hátránnyal a 23. helyen állt az összetettben a szakasz előtt Forrás: AFP/Luca Bettini

Az esélyeseket magában foglaló mezőny 21 perc 11 másodperces lemaradással gurult célba, így a végső sikerre esélyesek között a különbség nem változott, a 29 éves Armirail viszont átvette a vezetést. Előtte a Groupama-FDJ-ből legutóbb Valter Attila állt az összetett élén, aki 2021-ben három napig viselte a Maglia Rosát, a legutóbbi francia éllovas pedig Laurent Jalabert volt 1999-ben - a procyclingstats szakportál adatai alapján.

Eredmények (a Giro honlapja alapján):
14. szakasz, Sierre-Cassano Magnago, 193 km:
1. Nico Denz (német, BORA-hansgrohe) 4:37:30 óra
2. Derek Gee (kanadai, Israel-Premier Tech) azonos idővel
3. Alberto Bettiol (olasz, EF Education-EasyPost) a. i.
...15. Bruno Armirail (francia, Groupama-FDJ) 53 másodperc hátrány
...33. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadiers) 21:11 perc hátrány

Az összetett élcsoportja:
1. Armirail 56:17:01 óra
2. Thomas 1:41 perc hátrány
3. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 1:43 p h.

A hétfői szünnap előtt vasárnap a Seregno és Bergamo közötti 195 kilométer megtétele vár a kerékpárosokra, egy első és három második kategóriás emelkedővel. Az olasz körverseny jövő vasárnap Rómában zárul.