Önkéntesként kezdte, a budapesti vb-n azonban már a világ legjobbjai között versenyezhet

Athletics: European Championships - Day 2 Horizontal
Hungary's Viktoria Madarasz competes in the women's 35km Race Walk during the European Athletics Championships in Munich, southern Germany on August 16, 2022. (Photo by Tobias SCHWARZ / AFP)
Vágólapra másolva!
A gyalogló Madarász Viktória 25 évvel ezelőtt még önkéntesként vett részt a budapesti kontinensviadalon, idén pedig már Európa-bajnoki bronzérmesként állhat rajthoz az atlétikai világbajnokságon.

"Nekem mindig is nagy álmom volt, hogy hazai közönség előtt versenyezzek.

mivel én kint is dolgoztam a maraton és a gyaloglás alatt, őrületes volt" - nyilatkozott az MTI-nek Madarász Viktória. Kiemelte, hogy "bár a gyaloglás nem a stadion környékén lesz, de remélem a korai időpont ellenére is sokan jönnek majd szurkolni."

A 37 éves Madarász - aki a tavalyi, müncheni Eb-n lett harmadik - az elmúlt két hétben Madridban és a portugáliai Rio Maiorban indult, ezeken a versenyeken a körülményekhez képest jól szerepelt (19 és 12. hely). Az újpesti sportolónál ugyanis tavaly decemberben szívburokgyulladást állapítottak meg, ami lényegesen átalakította a felkészülését.

"Edzésen nem kaptam úgy levegőt, és volt, hogy otthon is rosszabbul éreztem magam. Ugyan volt egy kisebb náthás betegségem decemberben, de mivel nem voltam lázas és a közérzetem sem volt olyan nyomott, ezért úgy gondoltam, hogy nincs mese, menni kell edzeni" - emlékezett vissza a 11-szeres országos bajnok gyalogló, aki azután ment el kivizsgálásra, hogy a tünetek nem múltak el.

A diagnózist követően az egészségét tartotta szem előtt,

és a felkészülése további részében az orvosi utasításokat betartva óvatosabban edzett.

Madarász Viktória valóra váltotta az álmát Forrás: AFP/Tobias Schwarz

"Nehéz lelkileg elfogadni, hogy volt egy cél, egy álom, és nem tudom ezt úgy megcsinálni, ahogy szeretném, de ez van, most az egészségem mindennél fontosabb" - hangsúlyozta. Hozzátette, "amit lehet ebből, azt megpróbálom kihozni és felkészülni a világbajnokságra, de így időeredményt vagy helyezést nem is tudok mondani. Másrészről jön a jó idő és egyedül kell végigtalpalnom az edzéseket" - utalt ezzel edzője, Rácz Sándor távollétére, aki teljes munkaidős beosztása mellett mindössze néhány edzőtáborba tudja segíteni munkáját.

"A szülők, ismerősök próbálnak segíteni abban, amiben tudnak, hogy ne egyedül kelljen 2-3 órát köröznöm, meg amikor lehet, az edzőm is próbál elszabadulni." - fogalmazott.

Madarász Viktória még két viadalon fog részt venni a vb-ig, június 9-én Litvániában, 17-én pedig Szlovákiában.

A 35 km-en országos csúcstartó a nehézségek ellenére nagyon várja már a budapesti vb-t, bár sajnálja, hogy nem rendeznek felkészülési versenyt a vb útvonalán.

A budapesti atlétikai világbajnokság Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye lesz, amelyet augusztus 19. és 27. között rendeznek a Nemzeti Atlétikai Központban, valamint az utcai futó- és gyalogló versenyeknek otthont adó Hősök terén.