Vágólapra másolva!
Suhajda Szilárd teherhordók és mesterséges oxigén használata nélkül első magyarként igyekszik megmásznia a Mount Everest 8848 méteres csúcsát. A magyar hegymászó a HírTV Radar című műsorában jelentkezett be a Himalája alaptáborából.

Suhajda Szilárda március 23-án indult el Nepálba, a megérkezése után rögtön pedig rögtön megkezdte az akklimatizációt, hogy hozzászoktassa szervezetét a ritka levegőhöz. Az első akklimatizációs köre során kiépítette kettes táborát 6400 méteren, majd rögtön 6700 méter fölé mászott.

A táborok kiépítését teljesen önállóan végzi, minden szükséges felszerelését önerőből visz fel a hegyre, ugyanis az alaptábor felett már teljesen magára van utalva.

Ezt követően néhány nap alaptábori regenerálódás következett, majd április 29-én újabb akklimatizációs körbe kezdett, és ismét közvetlenül a kettes táborba ment fel. A terve ezúttal az volt, hogy kiépíti harmadik táborát, ahol 7200 méteren éjszakázik, majd visszaereszkedik az alaptáborba, ezt azonban a viharos időjárás nem engedte, így a harmadik akklimatizációs kör egyelőre még várat magára.

– mondta Suhajda, akinek a beszámolója szerint őrült szelek fújnak odafent.

A harmadik kör végeztével kerülhet sor a csúcsmászásra, ehhez azonban megfelelő időjárási körülményekre lesz szükség, amire várhatóan május második felében kerülhet sor.