Kétéves eltiltást kapott a világbajnok sztárbokszoló

Amir Khan vs Phil Lo Greco Box TOPSHOTS Horizontal BOXING FULL LENGTH JOY SAUTANT DE JOIE
Britain's Amir Khan celebrates defeating Canada's Phil Lo Greco in their Super-Welterweight contest at the Echo Arena in Liverpool, northern England, on April 21, 2018. (Photo by OLI SCARFF / AFP)
Vágólapra másolva!
A korábbi világbajnok ökölvívó, Amir Khan kétéves eltiltást kapott, mert kiderült, hogy megbukott egy doppingteszten.

A 36 éves brit ökölvívó a Kell Brook ellen elszenvedett tavalyi vereséget követően vonult vissza - azért a meccsért 5 millió fontot zsebelt be. A The Sun megírta, hogy nemrég kiderült, hogy a 2004-ben olimpiai ezüstérmes bokszóló a Brook elleni összecsapás után megbukott a doppingteszten, ugyanis a szervezetében tiltott szernek minősülő teljesítményfokozót, ostarine-t találtak. Az ostarine a tesztoszteronhoz hasonló hatású gyógyszer, amelyet sportolók és testépítők használnak az izomtömeg és a teljesítmény növelésére. Khan nyilatkozata szerint mindez véletlen baleset volt és nem szándékosan használt tiltott doppingszert.

A brit doppingellenes szervezet (UKAD) közleményben tudatta, hogy kétéves eltiltást szabott ki az egykori világbajnokra,

amelyet visszamenőlegesen a 2022-es összecsapás után kezdtek meg, így 2024 áprilisáig tart. A korábban könnyűsúlyban, félnehézsúlyban és középsúlyban versenyző sportoló ugyan hivatalosan visszavonult, de az ökölvívóknál gyakran előfordul, hogy mégis visszatérnek a ringbe. Azt nem tudni, Khan tervez-e visszatérést, de az biztossá vált, hogy erre legkorábban egy év múlva kerülhet sor.

Khan 2004-ben, 17 esztendősen olimpiai ezüstérmet nyert Athénban, majd profinak állt, és 2009-ben elhódította a Boksz Világszövetség (WBA) vb-címét kisváltósúlyban, 2011-ben pedig a Nemzetközi Bokszföderáció (IBF) övét is begyűjtötte. Profi karrierje során 40 mérkőzést vívott, 34 győzelem mellett 6 vereség a mérlege.