Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Az egész világot sokkolta az a szörnyűség, ami az olimpiai bajnok orosz műkorcsolyázóval, Roman Kosztomarovval történt. A 2006-os téli ötkarikás játékok jégtáncbajnoka januárban súlyos tüdőgyuladással kórházba került, azóta mindkét lábát és mindkét kézfejét amputálni kellett. A korábbi klasszis sportoló jelenleg élet-halál között lebeg, már a látását is elveszítette az egyik szemére. Az orosz jégtáncos drámai helyzete kapcsán összeállításunkban olyan élsportolókat mutatunk be, akik elveszítették a végtagjukat, illetve lebénultak, így örökre megváltozott az életük. Voltak olyanok, akiken már nem lehetett segíteni, de akad példa olyanokra is, akik elképesztő akaraterejüknek köszönhetően a mai napig sikeresek és teljes életet élnek.

Az összes végtagját amputálták az olimpiai bajnok jégtáncosnak

Összeállításunkat kezdjük a 2006-os torinói téli olimpia bajnokával, akit január 9-én szállították kórházba szokatlanul súlyos tüdőgyulladással. Kosztomarov állapota olyan súlyos volt, hogy lélegeztetőgépre kellett tenni és két hétig nem volt eszméleténél. Miután részben összeomlott a keringése, és fennállt a vérmérgezés veszélye, az orvosok úgy döntöttek, hogy amputálják mindkét lábát, ám az állapota még tovább romlott, így a szerencsétlen kétgyermekes apának a lábai megcsonkítása után mindkét kézfejét is amputálni kellett.

Kosztomarovnak a bal tüdejéből a fibrózis miatt felgyülemlett folyadékot sikerült elvezetni, a rossz vesefunkciók miatt azonban ödéma is kialakult a szervezetében, az eltömődött ereket pedig meg kellene műteni. Ezt azonban a jelenlegi állapotában nem képesek végrehajtani az orvosok,
mert az orosz sportoló testét túl nagy terhelésnek tennék ki vele.

Azóta még rosszabb lett az egykori műkorcsolyázó helyzete, ugyanis nemrég agyvérzése volt, ráadásul másodlagos agyhártyagyulladást is diagnosztizáltak nála.

Ennek következményeként homloküreg-gyulladása lett, ami miatt olyan nagy lett a koponyaűri nyomás, hogy bedagadt a szeme. Hiába mosták és csepegtették folyamatosan, a jobb szemébe beültetett lencsét el kellett távolítani, így most arra a szemére elveszítette a látását. Mindezek ismeretében lassan a csodával érne fel, ha életben tudna maradni, és az orvosok is egyre kevesebb esélyt látnak arra, hogy Kosztomarov túlélje ezt a rengeteg megrázkódtatást.

Roman Kosztomarovról egyre rosszabb hírek érkeznek Forrás: AFP/Yuri Kadobnov

Lebénult a háromszoros olimpiai bajnok evezős

2019-ben szörnyű csapás érte a sorozatban három olimpián aranyérmet nyert brit evezős legendát, Pete Reedet, ugyanis egy meglehetősen ritka betegség, az úgynevezett gerinc stroke következtében mellkastól lefelé lebénult. Az ötszörös világbajnok sportoló esete az orvosokat is megdöbbentette, akik nem tudták megmondani, hogy Reednél miért lépett fel a gerincvelő vérellátásának zavara, ami kiváltotta a bénulást.

írta a tolószékbe került Reed a közösségi oldalán. A 38 éves sportoló tervei között szerepelt a 2020-as tokiói olimpián való részvétel, de végül 2018-ban visszavonult.

- hangzik a példátlan kitartással rendelkező Reed életfilozófiája, aki lebénulása óta is igyekszik teljes életet élni és rendszeresen sportol.

Bénulása óta is teljes életet él a kétszeres olimpiai bajnok pályakerékpáros

2018 nyarán súlyos balesetet szenvedett, melynek következtében lebénult a németek kétszeres olimpiai bajnok pályakerékpárosa, Kristina Vogel.

mondta a szörnyű hírt követően a most 32 éves egykori klasszis versenyző.

Vogel a cottbusi velodromban edzés közben nagy sebességgel összeütközött egy másik kerékpárossal és a betonpályára zuhant. Először egy helyi kórházba szállították, majd mentőhelikopterrel egy berlini klinikára vitték.

A baleset következtében súlyosan megsérült a gerince és számos csontja eltört.

Kristina Vogel a világ legjobb pályakerékpárosa volt Forrás: AFP/Jens Buttner

Az ötszörös Európa- és tizenhétszeres világbajnok sportolónő ugyan tolószékbe került, de nem bújt el a világ elől, rendkívül aktív életet él. Vogel visszatérő vendég a tévéképernyőn mint kommentátor, riporterként és szakértőként tevékenykedik, de gyakran megfordul népszerű beszélgetős műsorokban, sőt, képviselőjelöltként a helyi szintű politikába is beszállt.

"Vannak olyan ügyek, melyek fontosak nekem, és már aktív sportolóként is nagy volt a szám.

és milyen érzés, amikor mesterségesen pumpálják ki a levegőt a tüdődből" - mondta a koronavírus-járvány elterjedésének idején.

Kristina Vogel nem hagyott fel a sporttal Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Gregor Fischer

Vogel ma is rendszeresen sportol, "vadállat" névre keresztelt kerekesszékével persze azért már lassabban teker. Sosem próbálta elkerülni azokat a helyszíneket, ahol korábbi sportsikereit aratta, és azokat sem, amelyekhez rossz emlékek kötik.

árulta el a kétszeres olimpiai bajnok.

18 évesen érte végzetes csapás a norvég jégkorongozót

A hatalmas tehetségnek tartott norvég hokis, Mats Hildisch élete 2020-ban örökre megváltozott. A fiatal jégkorongozó egy U21-es mérkőzésen az ellenfél egyik játékosával ütközve fejjel a kapunak esett, majd magatehetetlenül a jégre zuhant. Látszott, hogy hatalmas a baj, ezért a játékvezető félbeszakította a mérkőzést. Egy oslói klinikán kapta a sokkoló hírt a sportoló és családja:

olyan súlyos a fiú gerincsérülése, hogy nyaktól lefelé nem tud mozogni, ezért tolószékbe kényszerül élete hátralévő részére.

"Egyáltalán nem volt szándékos durvaság az ellenfél játékosa részéről, ilyesmi a hokiban mindennapos. De ezúttal szomorú, borzalmas következménnyel járt" - mesélt az esetről Hildisch edzője.

Lebénulása után a fiatal hokis borzalmasan sokat szenvedett, rettegett és értelmetlennek tartotta az életét. Később túllendült a nehézségeken, célokat tűzött ki magának, és most a lehetőségeihez képest próbál teljes életet élni.

és háromszor is nyaraltam ezen a nyáron. Valóban élem az életet" - mondta két évvel súlyos balesete után Hildisch, aki annál a hokicsapatnál kezdett el videóelemzőként dolgozni, amelynél ifiként játszott.

árulta el a korábbi hokijátékos.

Örökre megváltozott az NBA-sztár az élete

A Philadelphia 76ers és a Dallas Mavericks korábbi sztárja, Shawn Bradley 2021 januárjában szenvedett brutális balesetet, amelynek következtében örökre megváltozott az élete. A 229 centiméter magas játékos - aki Michael Jordannel együtt szerepelt a Space Jam című, 1996-os filmben - az otthonából indult el kerékpározni, de néhány sarokra a házától egy autó elgázolta. A hórihorgas center átesett a kocsin, majd fejjel a kőkemény betonra zuhant - a becsapódás által a sisakja megrepedt a korábbi kosaras 136 kilós súlya alatt.

A 229 cm magas Shawn Bradley (balra) szörnyű balesetet szenvedett Forrás: AFP/Paul Buck

Az ütközés súlyos gerincsérülést és kétoldali végtagbénulást okozott az 50 éves sportembernél,
aki azóta nyakműtéten esett át. Bradley - aki az NBA történetének harmadik legmagasabb játékosa volt - élete gyökeresen megváltozott, az egykori sportolót a szív- és érrendszeri betegségek, a tüdőgyulladás, a halált okozó vérrögképződés, a gyomor-bélrendszeri problémák, a krónikus fájdalom és a fekélyek egész életében fenyegetik, mivel rengeteg időt tölt ágyban és egy speciális kerekesszékben.

Bradley esetét ráadásul súlyosbítja a rendkívüli magassága, amely a vizsgálatok szerint növeli a szív- és érrendszeri problémák kockázatát.

A lebénult játékos felesége, Carrie igyekszik minden segítséget megadni férje számára, de természetesen őt is megtörte ez a szörnyű baleset, emiatt az élete neki is teljesen megváltozott.

Shawn Bradley életét örökre megváltoztatta a balesete Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Tim Heitman

Családja verte halálra az Ajax korábbi focistáját

Tavaly májusban, mindössze 29 évesen meghalt az Ajax korábbi labdarúgója, Jody Lukoki, aki a családjával történt veszekedés, majd verekedés után lett rosszul, másnap kómába esett és tragikus körülmények között vesztette életét.

A történet szerint az egykori futballista egy családi összejövetelen vett részt Almere városában, ahol egy vita úgy elfajult, hogy gyakorlatilag félholtra verték a focistát,

aki még a saját lábán jutott haza. Másnap azonban már annyira rosszul érezte magát, hogy kórházba ment fejfájással és a lábán elfertőződő sebbel.

Jody Lukoki 29 évesen, borzalmas körülmények között halt meg Forrás: Anadolu Agency via AFP/2019 Anadolu Agency/Sefa Karacan

A seb már olyan állapotban volt, hogy az orvosoknak gyorsan dönteni kellett, végül amputálták a lábát. A következő napon Lukoki kómába esett, majd nem sokkal később szívrohamban meghalt.

Mindkét lábát és a bal karját is levágták a drogfüggő pankrátornak

A népszerű pankrátor, Jimmy Rave, polgári nevén James Michael Guffey 2020 végén vonult vissza miután egy fertőzés miatt le kellett vágni a bal karját, nem sokkal később pedig a koronavírussal is megfertőződött.

"Ez volt a legnehezebb dolog, amit valaha le kellett írnom. Kérlek benneteket, vegyétek sokkal komolyabban az egészségeteket, mint én. Támogassátok a profi birkózást!" - posztolta a közösségi médiában a pankrátor, aki éveken át drogfüggőségben szenvedett és már 2009-ben rehabilitációra küldték.

2021 októberében egy súlyos fertőzés miatt Rave mindkét lábát amputálták, majd két hónappal később, mindössze 39 éves korában meghalt.

Halálának hírét a lánya, Kailah hozta nyilvánosságra, de az okát nem árulta el.

39 éves korában halt meg a népszerű pankrátor, Jimmy Rave Forrás: newsweek.com

A Ferencváros fiatal focistájának szörnyű drámája

A trininadi válogatott Akeem Adams 2013 nyarán igazolt a Ferencvároshoz és szeptember végén még játszott az Újpest ellen 3-1-re megnyert rangadón, majd három nappal később, egy edzés után súlyos szívinfarktust kapott. A Városmajori Szívklinikán háromszor is megműtötték a 22 éves focistát, akinek végül keringést támogató műszert ültettek be a mellkasába.

Később azonban vérellátási zavar és fertőzés miatt amputálni kellett a bal lábát, amely a közvetlen életveszély elhárítását szolgálta.

Az orvosok további hosszas műtéteket végeztek el rajta, melyeknek köszönhetően később felébredt, családját és barátait a kórházi ágyon fogadta, valamint nézte a Fradi meccseit a tévében.

Akeem Adams az Újpest elleni meccsen Forrás: MTI/Földi Imre

Bár az állapota lassan javult, szívátültetésre lett volna szüksége, illetve az amputált lábán lévő seb nem gyógyult be teljesen, szivárgott belőle a vér.

2013 decemberében végzetes agyi érkatasztrófa lépett fel nála, amely után kómába esett, és már nem lehetett megmenteni az életét.

Akeem Adamset óriási tehetségnek tartották, már 2008-ban, 16 évesen bemutatkozott a trinidadi élvonalban, ugyanebben az évben hazája felnőttválogatottjában is debütált.

Túlélte a balestet és halhatatlan paralimpiai bajnok lett a magyar vívólegenda

1991. április 22-én Regensburg és Passau között felborult a magyar tőrvívó-válogatott kisbusza. A baleset következtében a Szöulban olimpiai bronzérmet szerző tőr- és kardvívó, Szekeres Pál olyan súlyosan megsérült, hogy örökre kerekesszékbe került. Szekeres kizuhant a kisbuszból, a forgalmas autópálya helyett az út melletti szántóföldre esett.

A klasszis sportoló ugyan túlélte a balesetet, de gerinctörése következtében az orvosai számára világossá vált, hogy többé nem fog lábra állni.

"A balesetet követő egy év rettentően nehéz volt nekem és a környezetemnek. Egyáltalán nem könnyű elfogadni azt, ha az ember az akarata ellenére változásra van kényszerítve.

emlékezett vissza a balesete utáni időszakra Szekeres.

Szekeres Pál története rengeteg sportolónak adhat motivációt Forrás: MTI/Balázs Attila

Szekeres korábban bevallotta, hogy a kórházban töltött időszak során gondolt arra, hogy véget vessen életének, de egy új lehetőség visszaadta az életkedvét:

parasportolóként tért vissza, és ő lett a világon az első, aki olimpián és paralimpián is érmet tudott szerezni.

Szekeres Pál szinte egyeduralkodója lett a kerekesszékes mezőnynek, tőrben 10 évig veretlen volt világversenyeken, 1991 és 2011 között több mint 25 érmet szerzett. Atlantában megvédte bajnoki címét és kardvívásban is győzött, így háromszoros paralimpiai bajnoknak mondhatja magát. Utolsó nemzetközi sikere a 2011-es sheffieldi Európa-bajnokságon volt, ahol 47 évesen nyert egyéniben. Az aktív sporttal 2013-ban hagyott fel, a most 58 éves legenda sportvezetői, illetve politikai pályán is kipróbálta magát.

Mindent egy helyen az Eb-ről