A nemzetközi bokszszövetség perrel fenyegeti a NOB-ot

Jevgenyij Tiscsenko, Vaszilij Levit, ökölvívás, boksz, olimpia, Rio 2016
RIO DE JANEIRO, BRAZIL - AUGUST 15: Evgeny Tishchenko of Russia celebrates winning the gold medal after the mens heavyweight 91kg next to Vassiliy Levit of Kazakhstan during the Boxing at Riocentro on August 15, 2016 in Rio de Janeiro, Brazil. (Photo by Julian Finney/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) perrel fenyegette meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB), mert bíróit beleegyezése nélkül kérte fel arra, hogy részt vegyenek a jövő évi párizsi olimpián, amelyről az IBA ki van zárva.

A NOB-bal hosszú ideje feszült kapcsolatban álló bokszszövetség hétfőn nyílt levelet tett közzé a honlapján Thomas Bachnak, a NOB elnökének, illetve a szervezet végrehajtó bizottságának címezve, amiben aggodalmának adott hangot "a NOB működését illetően a pártatlanság és átláthatóság tekintetében".

Az IBA legfőbb problémája az, hogy a NOB úgy kereste meg az IBA bíróit és technikai személyzetének tagjait, hogy arról nem egyeztetett előzetesen vele, márpedig ezzel megsértette a két fél között 2019-ben kötött adatközlésről szóló megállapodást, illetve az adatkezelésre vonatkozó GDPR-szabályt. A bokszszövetség emlékeztetett rá, a 2019-es megállapodás kimondja, hogy az olimpiai bizottság a szövetségtől kapott személyes adatokat csak a szükséges ideig használhatta volna, azaz a tokiói játékok selejtezőversenyeire, az olimpiai boksztornára, azt követően pedig meg kellett volna semmisítenie. Az IBA-tól azóta a NOB nem kért ilyen adatokat, így felmerül a gyanú, hogy a bírók és egyéb technikai feladatokat ellátó személyek mostani megkeresése úgy történhetett, hogy a korábbi adatokat használta a bizottság. Illetve feletehető, hogy a NOB az IBA egyes munkatársaitól szerzett információkat.

- áll a közleményben.

A 2028-as olimpia előzetes programjában pedig már nem is szerepel az ökölvívás Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Julian Finney

A szövetség kitért arra is, hogy már többen nem dolgoznak az IBA-nál azok közül, akiket a NOB megkeresett, és el is fogadták a felkérést. Ráadásul lehetnek köztük olyanok, akiket a szövetségnél végzett szigorú átvizsgálások után távolítottak el, mint magas kockázatú személyeket. Az ilyen bírók - véli a szövetség - nagy veszélyt jelentenek a versenyek tisztaságára.

Az IBA-t - korábbi nevén AIBA-t - 2019-ben függesztette fel a NOB, ezért a sportág tokiói olimpiai küzdelmei, valamint a játékokat megelőző kvalifikációs sorozat is a NOB égisze alatt zajlott az IBA teljes kizárásával.

A helyzet Párizs esetében sem változott, tavaly júniusban a NOB bejelentette, hogy nem fogja visszavonni a szövetség felfüggesztését. A 2028-as olimpia előzetes programjában pedig már nem is szerepel az ökölvívás.