Az Eb-bronzérmes orosz atléta bevallotta, hogy doppingolt

athletics Horizontal BUST CLOSE UP ACTION HAMMER THROW WORLD CHAMPIONSHIP PROFILE
Authorised Neutral Athlete Sergej Litvinov competes in the men's hammer throw athletics event at the 2017 IAAF World Championships at the London Stadium in London on August 9, 2017. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)
Vágólapra másolva!
Szergej Litvinov, Európa-bajnoki bronzérmes orosz kalapácsvető bevallotta, hogy doppingolt a londoni nyári olimpiai játékokra való felkészülés során.

Kitárulkozásáról a TASZSZ adott hírt, kiemelve, hogy 2012-ben, április végétől május végéig kétféle anabolikus szteroidot, turinabolt és oxandrolont szedett a nehézatléta.

"Használat előtt 79 métert dobtam, a dopping 2 méterrel javított az eredményemen"

- idézte őt az orosz hírügynökség, hozzáfűzve, hogy a most 36 éves Litvinov végül nem jutott ki a brit fővárosba, miután az olimpiára kvalifikáló orosz bajnokságon a selejtezőben három érvénytelen dobása volt.
A doppingolását illetően úgy fogalmazott, hogy "nem gyónta meg a bűneit", viszont az elmúlt hónapok során ügye minden részletét eljuttatta a világ atlétikájának tisztasága felett őrködő független szervezethez, az AIU-hoz.

A dopping két métert javított az eredményén Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

"Bocsánatot szeretnék kérni az atlétikai közösségtől"

- tette hozzá Litvinov, aki annak a Szergej Litvinovnak a fia, aki szintén kalapácsvetésben világcsúcstartó volt, 1988-ban, Szöulban olimpiai bajnokságot nyert, kétszer győzött világbajnokságon, majd tragikus véget ért: 2018-ban, edzésről hazafelé tartva biciklis balesetben életét vesztette.

Az ifjabb Litvinov pályafutása során Fehéroroszország, Németország és Oroszország színeiben versenyzett, oroszként bronzérmet szerzett a 2013-as Universiadén és a 2014-es Európa-bajnokságon.