Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Őrült hajtás lesz jövőre a Tour de France, öt brutális hegyi szakasszal

cycling Horizontal
Jumbo-Visma team's Danish rider Jonas Vingegaard (L) wearing the overall leader's yellow jersey and UAE Team Emirates team's Slovenian rider Tadej Pogacar wearing the best young rider's white jersey cycle in a breakaway during the final kilometers of the 18th stage of the 109th edition of the Tour de France cycling race, 143,2 km between Lourdes and Hautacam in the Pyrenees mountains in southwestern France, on July 21, 2022. (Photo by Thomas SAMSON / AFP)
Vágólapra másolva!
Öt nehéz hegyi szakasz vár a 2023-as Tour de France francia országúti kerékpáros körverseny résztvevőire.

A viadal szervezői csütörtökön leplezték le a jövő évi útvonalat. A spanyolországi Bilbaóból július 1-jén rajtoló háromhetes verseny indulói már az első héten a Pireneusokban tekernek, a hatodik, hegyi befutóval záruló szakasz során pedig megmásszák a legendás Col du Tourmalet hegyet.

A mezőny még ugyanezen a héten, a pihenőnap előtt felmegy a Puy de Dome nevű magaslatra is, amely legutóbb 1988-ban volt része a Tour útvonalának. A 13,3 kilométer hosszú kaptató utolsó négy kilométere több mint tizenegy százalékos átlagmeredekségű.

Jonas Vingegaard (sárgában) a 2022-es Tour győztese Forrás: AFP/Thomas Samson

A következő pihenőnap előtt a bringásoknak egymás után három hegyi szakaszt kell teljesíteniük az Alpokban, július 18-án, a 16. etapon pedig a verseny egyetlen, 22 km-es időfutamát rendezik majd meg Passy és Combloux között. Ezt követi a courcheveli szakasz, amely bár nem emelkedőn zárul, a kerekeseknek 5100 méteres szintkülönbséget kell leküzdeniük 166 km alatt. A verseny az utolsó előtti napig nyílt lehet, akkor a Belfort és Le Markstein Fellering közötti 133 km-en öt emelkedő vár a mezőnyre.

A jövő évi Touron összesen 3404 km-t tekernek a versenyzők a hagyományosan párizsi, Champs-Élysées-i befutóig. Az idei viadalon a dán Jonas Vingegaard győzött a kétszeres első szlovén Tadej Pogacart megelőzve.

Mindent egy helyen az Eb-ről