A megváltozott program miatt visszavonult a kétszeres olimpia bajnok sportoló

World Sailing / Olympic Test Event Tokyo Olympics Summer Olympics Tokyo 2020 2020 Summer Olympics Games of the XXXII Olympiad Olympics The Tokyo Organising Committee of the Olympic and Paralympic Ga MIRAITOWA SOMEITY Horizontal OLYMPIC GAMES
Mat Belcher (balra) bejelentette visszavonulását
Vágólapra másolva!
Nem indul a párizsi olimpián és visszavonul az ausztrálok kétszeres olimpiai bajnok vitorlázója

Mat Belcher, az ausztrálok kétszeres olimpiai és tízszeres világbajnok vitorlázója úgy döntött, hogy nem indul a 2024-es párizsi ötkarikás játékokon, egyúttal bejelentette visszavonulását.

A negyvenéves Belcher a 470-es hajóosztály egyik legjobbja volt: 2012-ben Londonban (Malcolm Page-dzsel) és tavaly Tokióban (Will Ryannel) győzött, a kettő között, 2016-ban Rióban pedig a második helyen végzett (utóbbi társsal). Ebben a kategóriában nyolcszor nyert vb-t, ő a legeredményesebb ausztrál vitorlázó az olimpiák történetében.

Mat Belcher (balra) bejelentette visszavonulását Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Tetsu Joko

"Nagyon nehéz döntés volt. A világ legnagyszerűbb sportolóival vitorlázhattam, tagja voltam egy sikeres csapatnak, és több nagy edzővel dolgoztam.

- fogalmazott Belcher, aki hazája zászlaját vihette a tokiói záróünnepségen.

Belcher döntésében az is szerepet játszhatott, hogy a megváltozott olimpiai vitorlás program miatt 2024-ben csak vegyes páros indulhat 470-es osztályban.

Ian Chesterman, az Ausztrál Olimpiai Bizottság elnöke kiemelte, hogy Belcher több mint egy évtizedig a világ élmezőnyéhez tartozott, és az ország gazdag sportági hagyományaival, örökségével együtt a legsikeresebb ausztrál vitorlázó olimpikonjának mondhatja magát.