Roger Federert halott edzője emelte a halhatatlanok közé

Wimbledon Tennis: Roger Federer VS Hubert Hurkacz Horizontal
Federer kicsúszott a legjobb tízből a világranglistán
Vágólapra másolva!
2022 szeptembere nem lesz könnyen felejthető, valószínűleg örökre bevésődik tudatunkba. Először Serena Williams utolsó Grand Slam szerepléséből próbáltunk meg felocsúdni, majd az angol uralkodóház fejének, II. Erzsébetnek halálhíre járta be a világot. Aztán még csak a hónap felénél jártunk, mikor újból felrobbant az internet, ezúttal Roger Federer négyoldalas levelét és ezzel párhuzamosan posztolt videóját látva. A rövid idő leforgása alatt ért sokkhatások szériájából megjósolhatatlan, hogy mikorra térhetünk magunkhoz.

A felsorolt korszakos egyéniségek pályafutásai és ebből fakadóan jelentőségei is túlmutatnak azon a történelmi érán, amelyben éltek, tevékenykedtek és értéket teremtettek.

A férfi teniszsport valaha élt egyik legnagyobb játékosa esetében sincs ez másképp, hisz Roger Federer a maga nemében is több, mint szimplán egy sportoló.

Ahogy a közvetítések alkalmával megannyi csodaszámba menő pontjánál a világ számos riporteréből kifakadt az alábbi mondat: "a pálya a vászon és Roger éppen alkot".

Roger Federer: a zseni, akit az egész világ tisztelt Forrás: AFP/William West

Igen, mert legyen az egy fonák vagy tenyeres, fél vagy fej fölötti röpte, ejtés, avagy lecsapás, valamennyi ütésfajta a repertoárban, annak kivitelezését művészi szintre és tökélyre emelte a svájci Maestro. Neves elődök nyomdokában lépdelt, a Doherty testvérek, Anthony Wilding, Bill Tilden, Henri Cochet, Don Budge, Fred Perry, Tony Trabert, Lew Hoad, Roy Emerson, Rod Laver egytől-egyig a sportág nagyágyújaiként és művészeiként voltak számon tartva anno. Ismertségüknek azonban gátat szabott, hogy velük kizárólag az újságok címlapján találkozhatott a földi halandó. Az újabb lépcsőfokot a televízió térhódítása jelentette, ekkor jelent meg az Arthur Ashe, John Newcombe és Jimmy Connors fémjelezte generáció. Ők, kiegészülve a Nastase, Vilas, Borg, McEnroe, Lendl vezette gárdával emelték a teniszt a 4. legkedveltebb, és az elsőszámú egyéni sportág szintjére.

Innen már csak egy ugrás kellett ahhoz, hogy a sport teljes mértékben ott legyen a mindennapjainkban és életünk meghatározó részévé váljon.

Ezt a hiányzó láncszemet az internet és a social média szolgáltatta, így lett kerek a történet s ennek a kornak lett – Samprastől a stafétát átvéve – a legpiacképesebb személyisége Roger Federer. Összefoglalva, a legmegfelelőbb pillanatban érkezett a sportba, korszak illetve generációváltás hajnalán továbbá egy technológia-kommunikációs forradalom küszöbén.

Egy különleges fotó: Roger Federer és Andre Agassi egy dubaji luxushotel, a Burjj al Arab tetején játszanak Forrás: AFP

Pályájának legtermékenyebb időszaka egybeesett a különböző netes platformok megjelenésével, melyek informálódási szokásainkat, életvitelünket és sok esetben gondolkodásunkat is átalakították.

Az egy svájci óramű pontosságát idéző időzítés (mi más is lehetne rá jellemzőbb) persze mit sem ért volna eredmények nélkül, így bizonyára nem ártott a népszerűségének a 8 wimbledoni és 6 ATP Final-győzelme (mindkettő rekord!), vagy egy 82%-os nyerési mutató az eltelt bő negyedszázad alatt. Hovatovább a szponzorok figyelmét sem kerülhették el az olyan elképesztő eredmények, amikor 5 év alatt 19 Grand Slam tornán 18 fináléba jutott be és 237 hétig vezette zsinórban a világranglistát. Ezt a produktumot a pénzügyi világban a bankképes jelzővel illetik, magyarán folyamatosan profitot és sikert termelt.

Az eladhatósági szempontok terén sincs szégyenkeznivalója, nem véletlenül került a világ legjobb sportolói között is az első, a celebek sorában pedig a 8. helyre.

Az egykori bázeli tini srác, akinek 3 évtizede még Michael Stich nyomta kezébe a labdaszedőket megillető érmet, messzire jutott. Egyenrangú félként kell emlegetnünk minden tekintetben, ha Michael Jordan, Wayne Gretzky, Tiger Woods, Tom Brady, Usain Bolt, Michael Phelps, David Beckham, Lionel Messi avagy Cristiano Ronaldo szintű világsztárra terelődik a beszélgetés tárgya. Mivel kizárólag ők büszkélkedhetnek azzal, hogy ismertségük jóval túl nőtt szeretett sportáguk keretein és karizmatikus egyéniségük, piaci értékük Rogeréhez mérhető.

Roger Ferderer elköszönt a tenisztől Forrás: AFP/ImageForum/Dani Pozo

Federer nem(csak) a 20 Grand Slam cím, a felsorolhatatlan történelmi mérkőzés és pillanat, avagy a 30-nál is több Guinness rekord miatt írta be magát örökre a sportalmanachok mellett a szívekbe. Sokkal inkább mindenkori sármja, botrányoktól mentes, patyolattiszta életvezetése, makulátlan karrierje, sportemberi és filantróp nagysága, megkapó közvetlensége és megindító érzelmessége is mondatja velünk azt, hogy a lécet magasra tette. Ember legyen a talpán, aki a felsoroltak bármelyikében (összességében pedig szinte kizárt, hogy) felveszi vele a versenyt. Hogy mindezen pozitív karakterösszetevőket Lynette és Robert (Federer szülei) milyen varázslattal kódolták a teniszfenomén génjeibe, nem tudni.

Az otthonról hozott erkölcsi alapok mellett a legtöbb köszönet Peter Carter edzőt illeti, aki 9 éves korában találkozott először tanítványával. Az ausztrál tréner számára azonnal világos volt, hogy az elkövetkezendő évtized legjobbja került a szárnyai alá.

Ehhez mérten is bánt az ifjú titánnal, kialakította technikáját, igyekezett energiáit levezetni, fékezni túlfűtöttségét, másrészt barátja, mentora, tanára is volt egyben. A sors igazságtalansága, hogy a munkájának eredményét soha nem láthatta beteljesülni.

Federer, aki édesanyja révén kettős, dél-afrikai és svájci állampolgár is, második, fogadott országát ajánlotta Carternek nászútjának úticéljául. Az edzőt ott érte egy szafarin halálos közúti baleset a 21. születésnapja előtt álló Rogert pedig Torontóban a lesújtó hír. Kirohant a hotelből, hisztérikus rohamot kapva üvöltve rohangált az utcán. S ettől kezdve megváltozott minden.

Edzőjének búcsúztatása volt az első temetés Federer életében:

Milliók kedvence volt, Wimledonban is imádták Forrás: AFP/Aeltc/Jed Leicester

A krízisen túljutva le/megnyugodott, nem volt több ütődobálás, hangoskodás, kedvtelenül elvesztett labdamenet és meccsek. Csak irdatlanul kíméletlen edzések és rezzenéstelen arccal, kibillenthetetlen nyugalommal lejátszott és többségében megnyert mérkőzések. Egy év múltán élete első Grand Slam (és wimbledoni) győzelmét is neki ajánlotta:

és ekkor Roger hangja elcsuklott, szemében majd arcán megjelentek a könnyek. Azóta is bármikor kerül szóba Carter edző neve, Federer képtelen uralkodni érzelmein mindig elérzékenyül.

Ahogy az sem változott, hogy volt edzőjének családját mindig meghívta páholyába, amikor pályára lépett az Ausztrál Open-en.

A lázadó tinédzser korszaktól a négy gyermekes családapaságig vezető pályafutásban az ausztrál tréner hatása kézzel tapintható Federer minden megmozdulásán. Egy kézen megszámlálható, hogy 1500 mérkőzésből hányszor élt reklamációval a svájci, azt külön fel kellett jegyezni, ha megjegyzést tett mérkőzés közben, és még ennél is kevesebbszer részesült figyelmeztetésben.

Carter halála ébresztette és keltette fel azt a Federert, akit ma ismerünk és, aki 13-szor kapta meg a sportszerűségi díjat és még ennél is többször (17) lett a rajongók kedvence a férfi játékosok mezőnyében.

Ha summázni kellene a Federer-féle brand esszenciáját, akkor azt mondhatjuk, hogy az a csillapíthatatlan győzelem utáni vágy, a fair play és a lenyűgöző stílus érzésének elegyére épült. Emellett természetesen az utánozhatatlan elegancia, a játszi könnyedség, az izzadság és erőlködés nélküli, de ugyanakkor szemet gyönyörködtető játék olyan védjegyeivé váltak, mint a nevének kezdőbetűiből kreált RF logó. Ez utóbbi - egy közel kétéves jogi csatározásokkal teli időszakot leszámítva - 2010 óta létezik, él és virul. S mellesleg milliókat termel tulajdonosa számára.

Federer és az ő egyedi logós sapkája Forrás: AFP/Thomas Lovelock

A londoni székhelyű Brand Finance tanácsadó cég két évvel ezelőtt végzett számítása alapján, miszerint a márkaspecifikus elemek és eszközök a vállalat értékének mintegy „20-25 százalékát" tehetik ki, az ominózus logó akár 6,75 millió dollárt (2,7 milliárd forint) is érhet a Federer-brand 27 millió dolláros (11 milliárd forint) összértékét nézve. A kétbetűs felirattal ellátott baseball sapka ára manapság 30 dollárt (12 ezer forint) kóstál és a világ bármely pontján kurrens cikknek számít.

Anyagi téren Federer amúgy már rég szilárd talajon áll, a pályán keresett 130,5 millió dollár (53 milliárd forint) és a 20, Nike-ban töltött esztendő után 2018-ban a japán Uniqlo márkára váltva egy évtizeden keresztül minden esztendőben újabb 30 millió dollár (12 milliárd forint) vándorol majd bankszámlájára.

Azért jegyezzük meg, hogy az indulásnál, azaz első Grand Slam győzelme (2003 Wimbledon) idején csupán két szponzora akadt. Innen vezetett az út a Forbes lista élére (2020), ahol a legjobban fizetett sportolóként jegyezték, bár már 2012 óta a top10-es elit tagja volt minden évben.

Ami a social mediát illeti, Roger 2013-ban adta be a derekát és regisztrált a Twitterre. Azonnal 300 ezer követőre tett szert, mára ez a szám a 13 millióhoz közelít. Hasonlóan áll az Instagram és Facebook oldala is. Egy 2011 szeptemberében közzétett felmérés szerint 25 országban a megkérdezett 51 ezer ember Nelson Mandela mögött a 2. helyre tette Federert, mint a világ legismertebb, legmegbízhatóbb és legjobban tisztelt személyiségét. Hazájában már az ország alapítójának tekintett Tell Vilmost is megelőzte, sőt a svájci tenisz szövetség elnökének saját élménye alapján egy argentin kisfaluban tett látogatása alkalmával, ahogy a helybeliek megtudták, hogy honnan érkezett, nem az óra vagy a csokoládé jutott eszükbe, hanem Federer nevét kezdték el skandálni.

Minden idők eredményesebb férfi teniszezői: Federer, Djokovic és Nadal Forrás: usopen.org

Ezen kijelentés igazságtartalmával maradéktalanul egyetért a svájci turistahivatal szóvivője, Veronique Kanel is:

"Roger nemzetközi vonzerővel rendelkezik, és a modern, könnyed és nyitott Svájc pozitív imázsát hirdeti".

Dominique Dirlewanger, a lausanne-i egyetem tanára még tovább menve a kapcsolódási pontot az ország (Svájc) és az annak hőse közötti értékek hasonlóságában véli felfedezni:

Federer általános elismertségéről Jean-Philippe Danglade a Kedge Business School marketing professzora a következőképp vélekedik: "Ő több, mint bajnok, márkanév, s ennek felépítéséhez hírnévre és személyes imázsra volt szükség, mindkettő fennáll Roger esetében. Megtestesíti az eleganciát, az állhatatosságot, a megbízhatóságot és a folytonosságot." Marcos Baghdatis, a korábbi pályatárs és Ausztrál Open döntős ellenfél pedig viccelődve mesélte, hogy szerinte Federer legyőzésére csakis egy kívülállónak volna esélye, aki nem kedveli a svájcit. De ilyennel még nem találkozott.

Vége a játéknak Forrás: AFP/Glyn Kirk

Bár Federer több, mint fél életén keresztül éves szinten legalább 10 hónapot külföldön töltött, azonban még világsztár státusza sem akadályozta meg abban, hogy hű maradjon gyökereihez. Mint Svájc globális nagykövete mindent megtesz hazája népszerűsítése érdekében. Ehhez jól jön legalább 7-8 nyelvre kiterjedő tudása és az, hogy a világ egyik legjobb kommunikációs készségekkel megáldott sportolójaként tartják számon. Figyelemre méltó PR-készsége, a szavakból soha nem fogy ki és diplomatikus mondataival tovább erősíti a pozitív imázsát. A szintén egyik legintellektuálisabb nyilatkozóként számon tartott Jim Courier ekképp vélekedik erről:

A korábbi világelső amerikai hozzáteszi, hogy Roger abban is élen járt,

Roger Federer a játszmák közötti szünetben Melbourne-ben Forrás: AFP/William West

Ha arra keressük a választ, hogy miben rejlett hosszú karrierjének titka, akkor a legjobb, ha David Foster Wallace írását vesszük alapul. Még 2006-ban, a 25 éves Federerről írt egyik jegyzetében előremutató utalásokat tesz a teniszező fizikai-fiziológiai adottságairól.

Érzése szerint az a metafizikai magyarázat, hogy a svájci teniszező nagyság a sportolók azon ritka csoportjának tagja, akik úgy tűnik, legalábbis részben mentesülnek bizonyos fizikai törvények alól. Michael Jordan emelkedési és Muhammad Ali "lebegési" képességével von párhuzamot, amikor Federert ugyanabba a zseni kategóriába sorolja, ahova a fenti két ikon mellett Maradonát és Gretzky-t is.

Federer esetében, ha egy ilyen természetfeletti jó reflexekkel, koordinációval és gyorsasággal rendelkező teniszező ráadásul még jó napot is fog ki, számára a teniszlabda kiterjedése nagyobb, és mozgása lassabbnak érzékelhető, ennélfogva mindig van ideje eltalálni.

Lesz még egy meccs?

Szombaton este látott napvilágot a hír, amely szerint a visszavonulását csütörtökön bejelentő teniszlegendának jövőre a felújított Santiago Bernabéu stadionban, 80 ezer néző előtt, egy Rafael Nadal elleni találkozóval zárulhat a pályafutása. A spanyol labdarúgóklub szeretne egy találkozót szervezni a svájci és a spanyol teniszező között, miután 2023 tavaszán átadják a jelenleg felújítás alatt álló stadiont. A teniszrajongók arról álmodoznak, hogy a jövő hét végi Laver Kupa után – amit követően Federer visszavonul az aktív versenyzéstől – is láthassák még egyszerre pályán Federert és Nadalt. Ezt a Real Madrid is így gondolja, ezért az ESPN értesülései szerint egy gálamérkőzést fog szervezni kettejük között az új, 80 ezer férőhelyes stadionjában.

Vagyis semmi olyasmit nem fog tapasztalni, mint a helyszínen lévő közönség, akik a teniszlabdák gyorsaságán felszisszennek. Az adottság mellett a technikai tudást megalapozó kinesztetikus edzéseket hozza, mint releváns tényezőt. Foster szerint a kinesztetikus képességek adta orrhossznyi fór jelentheti a választóvonalat Federer és a férfi Top100 többi tagja között.

A világ most döbbenten búcsúzik a fenoméntól Forrás: AFP/Glyn Kirk

Igazságtartalma lehet az állításának, de mégsem ad teljeskörű elemzést. Talán nem is lehetséges. Még maga Jimmy Connors, aki egyedüliként áll Federer előtt a minden idők legtöbb tornagyőzelmét számláló férfi játékosok rangsorában 109 győzelemmel, is a sötétben tapogat, mikor Federer sokoldalúságáról kérdezik:

Richard Gasquet, akinek fonákütéséért már érdemes elkezdeni teniszt nézni, két szóval minősítette a svájci játékát: "Esztétika és kecsesség – ebben a kombinációban Roger az első."

Best of Roger 15 percben. Lássanak csodát!

S nemcsak ebben! 2019 decemberében a GQ magazin az évtized legjobban öltözött emberének választotta Federert és ha a L'Equipe magazin az "Isten óvja a királyt" szöveggel hozta címlapján Federer visszavonulásának hírét, akkor a fenséges jelző használata nemhogy ajánlott, de szinte kötelező.

Londonban jövő hét végén a tenisz legutóbbi aranykorszakának négy muskétása, a Federer-Nadal-Djokovic-Murray kvartett - először és most már úgy fest utoljára - összeáll egy utolsó tánc erejéig.

Roger jutalomjátékára és a tenisz ünnepére készülve egy olyan ikon előtt tisztelegve, akihez a kupa névadója, az ausztrál Rod Laver érhet fel nagyságban. Vagy talán még ő sem? Ezt majd az utókor eldönti. Egy korszak végérvényesen lezárul, ahogy Serena Williams távozásával a nőknél is új világelsők, bajnokok jönnek, nem lesz ez másként a férfiaknál sem.

Roger Federer búcsúja végleges Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Az élet és vele a tenisz cirkusz is megy tovább, most már Roger Federer nélkül. Igazán mostantól értékeljük azt, amit ő adott, tett hozzá a sportághoz. A zsinórmérték adott az utókor számára, akikre meghódításra váró csúcsokat, rekordokat hagyott hátra.

Az viszont tény, hogy aki akár csak egyszer is látta őt játszani, annak soha nem feledhető, örök élményt jelentett.

Aki pedig még nem részesült ebben a csodában, annak lesz mit bepótolnia az internet és videófelvételek segítségével. Még a pár napja világelső és valószínűleg a tenisz új uralkodójának tekinthető Carlos Alcaraznak is csak az az egyetlen kívánsága, hogy Federerrel játszhasson egyszer.

Kérhet ennél valaki többet a sorstól? Isten óvja a királyt!

Ruszanov András