Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Az ausztrál Jay Vine második hegyi befutós szakaszgyőzelmét aratta a Vuelta a Espana országúti kerékpáros körversenyen, a nyolcadik szakaszon a belga Remco Evenepoel megtartotta előnyét összetettben.

Szombaton a Pola de Lavianából induló 153,4 kilométeren Asztúriában több mint 3700 méter szintemelkedés és hat kategorizált emelkedő, valamint hegyi befutó várt a mezőnyre az első kategóriás Colláu Fancuayán.

Az első emelkedőn nem alakult ki szökés, sőt, az esélyesek csoportját is alaposan megrángatták. Végül tíz szökevény tudott eltekerni. A csoportban ott volt a zöld trikóért harcoló 2019-es világbajnok dán Mads Pedersen, az idén egyaránt szakaszgyőztes spanyol Marc Soler és az ausztrál Jay Vine, kettejük mellett elsősorban a Giro d'Italián harmadik spanyol Mikel Landa és a francia Thibaut Pinot volt esélyes a sikerre. Utóbbi két segítője sokat dolgozott a négyperces különbség kialakításáért, amelyből a 10,1 kilométer hosszú, 8,5 százalék átlagmeredekségű záróemelkedő lábánál még három és fél perc volt az élboly előnye.

Vine másodszor nyert hegyi befutót a Vueltán Forrás: AFP/Ander Gillenea

Az 1134 méter magasan fekvő célhoz vezető, helyenként 19 százalékos részeket is tartalmazó úton

Vine tempója hat kilométerrel a cél előtt szétszakította a szökevénycsoportot, és az ausztrál magabiztos előnnyel aratta - csütörtök után - második szakaszsikerét a spanyol körversenyen.

Másodikként a szerdán diadalmaskodó Soler, harmadikként az észt Rein Taaramäe ért célba.
Az összetett esélyesek közül a piros trikós Evenepoellal csak a - Rudy Molard leszakadása miatt - a második helyre előrelépő spanyol Enric Mas és a legutóbbi három kiírást megnyerő szlovén Primoz Roglic tudta tartani a tempót a hajrában, mindenki más időt veszített hármójukkal szemben.

A szakasz krónikájához tartozik, hogy a hegyi pontokat szorgosan gyűjtögető

Vine - aki idén diadalmaskodott a kerékpárosok online világbajnokságán - a pöttyös trikót átvette a versenyről kiszálló Victor Langellottitól,

aki az első monacói trikóviselő volt háromheteseken. Az első öt hegyet átszenvedő Pedersen pedig a részhajrát megnyerve megelőzte a két etapgyőzelmet bezsebelő ír Sam Bennettet a pontversenyben, így átvette a zöld trikót.

Eredmények:
8. szakasz, Pola de Laviana-Colláu Fancuaya, 153,4 km, hegyi befutó:
1. Jay Vine (ausztrál, Alpecin-Deceuninck) 4:05:25 óra
2. Marc Soler (spanyol, UAE) 43 másodperc
3. Rein Taaramäe (észt, Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) azonos idővel
4. Thibaut Pinot (francia, Groupama-FDJ) 47 mp h.
5. Remco Evenepoel (belga, Quick-Step Alpha Vinyl) 1:20 perc hátrány
6. Enric Mas (spanyol, Movistar) a. i.
7. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) a. i.
Az összetett élcsoportja:
1. Evenepoel 29:28:19 óra
2. Mas 28 mp h.
3. Roglic 1:01 perc hátrány
4. Carlos Rodríguez (spanyol, Ineos Grenadiers) 1:47 p h.

A hétfői szünnap előtt vasárnap a Villaviciosa és Les Praeres közötti 171,4 kilométer és újabb hegyi befutó vár a 77. Vuelta a Espana mezőnyére, amely összesen 3280 kilométert teker, amíg szeptember 11-én célba ér Madridban.

Mindent egy helyen az Eb-ről