Újabb tüntetés és hatalmas bukások a Tour de France-on - videó

WIELRENNEN, CYCLING, CYCLISME, TDF, RONDE VAN FRANKRIJK, LETOUR, Horizontal
A climate activist is glued to the street at stage fifteen of the Tour de France cycling race, from Rodez to Carcassonne (200km), France, on Sunday 17 July 2022. This year's Tour de France takes place from 01 to 24 July 2022. BELGA PHOTO POOL PETE GODING - UK OUT (Photo by POOL PETE GODING / BELGA MAG / Belga via AFP)
Vágólapra másolva!
Jasper Philipsen nyerte sprintbefutóban a Tour de France országúti kerékpáros körverseny vasárnapi etapját, amelyen Jonas Vingegaard bukása ellenére megtartotta elsőségét összetettben.

A 154 fősre zsugorodott mezőnyre a Rodez és Carcassonne közötti 202,5 kilométeren két harmadik kategóriás emelkedő várt az induláskor 32 fokos hőségben.

A napraforgómezők között addig nyugodtan zajló versenyt a táv utolsó harmadához érkezve tüntetés zavarta meg, az úton ülő tiltakozókat gyorsan le tudták húzni az útról, így a keddivel ellentétben ezúttal nem kellett megszakítani az etapot. Egymást követték viszont a bukások az olykor 40 fokot is elérő hőségben, a helyenként hatvanfokos aszfalton: a Jumbo-Visma előbb elveszítette egyik legfontosabb hegyi segítőjét, a csuklóját és vállát fájlaló Steven Kruijswijket a nézők tapsa mellett fektették mentőbe, majd maga Vingegaard is földre került.

Az addigi szökést korán utolérte a Mads Pedersenért dolgozó Trek-Segafredo vezette mezőny, megnehezítve a rivális sprinterek dolgát a dombos terepen. A kavarodást kihasználva két francia tekert el, a sprintbefutóban érdekelt csapatok a tovább kitartó Benjamin Thomas-t ötszáz méterrel a cél előtt fogták meg.

Leggyorsabbnak Jasper Philipsen bizonyult, az Alpecin-Deceuninck belga sprintere egy harmadik és egy második hely - valamint az emlékezetes téves ünneplés - után szerezte meg első Tour-etapsikerét. A második pozíciót az etap elejét szökésben töltő zöld trikós belga Wout van Aert szerezte meg, a kiváló felvezetést kapó 2019-es dán világbajnok Pedersen pedig harmadik lett.

Az összetett esélyesek a mezőnnyel értek célba, így nem változott az élcsoport, Vingegaard bukása ellenére változatlan előnnyel őrzi elsőségét.

Eredmények:
15. szakasz, Rodez-Carcassonne, 202,5 km:
1. Jasper Philipsen (belga, Alpecin-Deceuninck) 4:27:27 óra
2. Wout van Aert (belga, Jumbo-Visma) azonos idővel
3. Mads Pedersen (dán, Trek-Segafredo) a. i.
Az összetett élcsoportja:
1. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 59:58:28 óra
2. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 2:22 perc hátrány
3. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadies) 2:43 p h.

A hétfői szünnap után a Carcassonne és Foix közötti 178,5 kilométer megtétele vár a 109. Tour de France mezőnyére, amely összesen 3328 kilométert teker, amíg jövő vasárnap Párizsban a hagyományok szerint célba ér a Champs-Élysées-n.