Öt percen belül vált álomból rémálommá a belga csapat számára a Tour de France

cycling Horizontal
Jumbo-Visma team's Danish rider Jonas Vingegaard wearing the overall leader's yellow jersey (R), Jumbo-Visma team's American rider Sepp Kuss (C) and Jumbo-Visma team's Dutch rider Steven Kruijswijk (L) cycle during the 14th stage of the 109th edition of the Tour de France cycling race, 192,5 km between Saint-Etienne and Mende in central France, on July 16, 2022. (Photo by Marco BERTORELLO / AFP)
Vágólapra másolva!
Vasárnap a francia körverseny 154 fősre zsugorodott mezőnyére a Rodez és Carcassonne közötti 202,5 kilométeren két harmadik kategóriás emelkedő várt az induláskor 32 fokos hőségben. A csendesnek ígérkező átvezető nap végül teljes katasztrófát hozott a sárga trikót védő Jumbo-Visma számára.

A mezőny egyik, ha éppen nem a legerősebb csapata már eleve baljós előjelekkel vágott neki a napnak, hiszen vasárnap reggel a két hete még az összetett egyik nagy esélyesének számító szlovén Primoz Roglic feladta a versenyt. Aztán a szakasz utolsó 60 kilométeréhez érve előbb egy újabb tüntetés állította meg a mezőnyt, majd a kiváló hegyi segítő, a holland Steven Kruijswijk keveredett egy bukásba, és nem is tudott visszaülni a biciklire, hordágyon vitték el. A holland a vállát fájlalta, nem tudta mozgatni a jobb karját.

Percekkel később a sárga trikós Jonas Vingegaard is földre került, ráadásul ő saját csapattársával, Tiesj Benoot-val ütközött össze, de ők legalább folytatni tudták a versenyt.

A harmadik, a Pireneusokban kedden kezdődő hét előtt tehát a Jumbo elvesztette két kitünő emberét, esett a sárga trikósuk, az összetettben vezető Vingegaard, a vasárnap az idei Touron már a hatodik alkalommal dobogós Wout van Aertre pedig embertelen munka fog várni, ha előnnyel akarják Párizsba vinni a sárga trikót.