Még Rafael Nadalt is megalázta a teniszvilág legnagyobb botrányhőse

Tennis / Winbledon / Kyrgios vs Tsitsipas Men's tennis Men's sports Wimbledon Championships Women's sports Women's tennis Sports Horizontal TENNIS
Nick Kyrgios of Australia celebrates after defeating Stefanos Tsitsipas of Greece in the game of the gentlemen's singles third-round match in the Championships, Wimbledon at All England Lawn Tennis and Croquet Club in London, the United Kingdom on July 2, 2022. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Takuya Matsumoto / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Vágólapra másolva!
Az ausztrál Nick Kyrgios a nemzetközi teniszvilág legellentmondásosabb és legmegosztóbb figurája. Az egyedülálló stílust képviselő játékos remek képességű sportoló, de eredményei meg sem közelítik napjaink legjobbjainak, Rafael Nadalnak, Novak Djokivicnak, Roger Federernek vagy éppen a világelső Danyiil Medvegyevnek a sikereit. Kyrgios ugyan még egyetlen Grand Slam-trófeát sem nyert egyéniben, de mérkőzései sosem unalmasak, valamivel mindig felhívja magára a figyelmet. Egy meccsen belül képes megnevettetni, ámulatba ejteni, majd megbotránkoztatni a közönséget. Idén Wimbledonban közel állt a csodához, mert meglepetésre döntőbe jutott, de mentálisan nem bírta a nyomást, így Djokovic magabiztosan legyőzte. Az ütők széttörése, a féktelen tombolás és az elképesztő megmozdulások teljesen átlagosnak számítanak nála, pedig ha jobban kezelné heves érzelmeit, a világ legjobbjai közé tartozhatna. Portré. 

Nick Kyrgios Ausztrália fővárosában, Canberrában született, édesapja görög, édesanyja malajziai származású. Gyerekkorában mindennél jobban szerette a hasát, kifejezetten kövér kisfiú volt és sokáig a kosárlabdáért rajongott, majd 14 évesen döntött úgy, hogy inkább a teniszre összpontosít, amelybe hatévesen kóstolt bele először. Kamaszkorában legnagyobb példaképe Roger Federer volt, és Rafael Nadal játéka is lenyűgözte.

Kyrgios a juniorok között világelsőségig jutott, 2013-ban megnyerte a korosztályos Australian Opent, a döntőben éppen honfitársát, Thanasi Kokkinakist múlta felül. Ebben az évben lett profi teniszező, majd egy esztendővel később óriási szenzációt okozott Wimbledonban, mert a negyedik fordulóban legyőzte az akkori világelsőt, az immár 22-szeres GS-győztes Nadalt. A 7-6, 5-7, 7-6, 6-3-as eredménnyel véget érő meccsen fenomenálisan teniszezett, és a rá jellemző pimasz stílusát is megmutatta a közönségnek.

A második játszmában egy hihetetlen láb közötti ütéssel szerzett pontot, zseniális mozdulatával a nézőket és a kommentátorokat is ámulatba ejtette.

Az ausztrál játékos a folytatásban is bombaformában játszott és 70 nyerő ütésének köszönhetően 3-1-re nyert a tenisztörténelem legjobbja ellen. Nadal elleni sikere nem volt mindennapos, ugyanis előtte legutóbb 2005-ben fordult elő, hogy egy tinédzser legyőzze az aktuális világelsőt, ráadásul ezt megelőzően 1992-ben történt olyan, hogy valaki mindezt úgy tegye meg, hogy a világranglistán nincs benne a top 100-ban (Kyrgios ekkor a 144. helyen állt).

A Nadal elleni bravúrját követően rengeteget fejlődött a technikás játékos, és tinédzserként a 2015-ös Australian Openen is bejutott a legjobb nyolc közé. Legnagyobb példaképével, Federerrel ebben az évben mérkőzött meg először, és a madridi salakpályás ATP-tornán egy drámai csatában győzte le a svájci világsztárt.

Akárcsak Federerrel, Nadallal szemben is több veresége van, mint győzelme, de a spanyol klasszis ellen több emlékezetes meccset is játszott.

A 2019-es wimbledoni GS-torna második fordulójában kétszer is kéz alatti szervával sokkolta Nadalt, aki kínjában csak nevetni tudott ellenfele megalázó ütésén.

Nadal négy szettben, de szoros csatában jutott tovább Kyrgios ellen, aki a meccs után is meglepetést okozott, ugyanis beismerte, hogy volt egy olyan ütése, amellyel szándékosan el akarta találni a spanyolt.

"Miért kellene bocsánatot kérnem? Nem találtam el, csak az ütőjét. Miért kérjek elnézést? A pontot is én nyertem.

vallotta be a meccs után Kyrgios.

Képességei alapján a legnagyobbak között lehetne a helye, de a 27 éves ausztrál teniszezőnek még nincs egyéni Grand Slam-győzelme. Amikor a játékra koncentrál, bárkit képes legyőzni, ám heves vérmérséklete miatt rendre bajba kerül.

Botrányos viselkedésének köszönhetően már rengetegszer megbüntették, pedig a teniszlegendák közül többen is úgy vélik, Kyrgios egy született őstehetség.

nyilatkozta tavaly a britek korábbi világelsője, Greg Rusedski. Maga a hétszeres GS-győztes McEnroe sem fukarkodott a dicsérettel, amikor Kyrgiosról kérdezték. "A legtehetségesebb játékos, akit az elmúlt 10 évben láttam" - mondta a játékosként szintén nem a higgadtságáról ismert amerikai legenda.

A tehetség azonban sok esetben nem elég, a sportsikerekhez koncentráció, fegyelem és alázat is szükséges, ezek pedig nem tartoznak az ausztrál sztár erősségei közé.

Kyrgios nem is rejti véka alá mindezt, korábban bevallotta, hogy a sport számára elsősorban szórakozás, az edzéseket kifejezetten unja és két óránál tovább képtelen teniszezni.

A legtöbb egyéni Grand Slam-serleggel rendelkező sztárok közül Djokovicot kétszer, Nadalt háromszor, Federert pedig egyszer tudta eddig legyőzni, szóval képes arra, hogy a legjobbak dolgát is megnehezítse. Zseniális labdamenetei és közönségszórakoztató megmozdulásai mellett azonban arról is legalább annyira elhíresült, hogy nehezen tudja fékezni az indulatait.

Nick Kyrgios forrófejű játékos hírében áll Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Takuya Matsumoto

Az idei Wimbledon során 12 percre volt szüksége az első balhéjához, már a Paul Jubb elleni első körös meccsének legelején problémája akadt. Kyrgios előbb kiütötte a stadionból az egyik labdát, majd megsértődött, mert a vonalbíró túl hangosan mondott be egy ítéletet. Az ausztrál botrányhős közölte a székbíróval, hogy a vonalbírója egy "spicli", aki teljesen feleslegesen ordibál, mert a mondandója szerinte a világon senkit sem érdekel. A 27 éves játékos a meccset követően ráadásul tízezer dolláros bírságot kapott, mert az egyik néző irányába köpött, aki állítólag hergelte őt.

Kyrgios a mérkőzés után is olyat tett, ami másnak biztosan nem jutna eszébe: sushit evett a sajtótájékoztatón.

Kyrgios a harmadik fordulóban a hozzá hasonlóan temperamentumos Sztefanosz Cicipasz ellen lépett pályára, akit szetthátrányból fordítva négy játszmában le is győzött. Ez a mérkőzés sem múlt el balhé nélkül, mindketten figyelmeztésben részesültek és később pénzbüntetést is kaptak. Kyrgios szerint görög ellenfelét le kellett volna léptetni, mivel egy ízben mérgében az első sorban ülő nézők közé ütötte a labdát. Emiatt az ausztrál teniszező hülyének nevezte a székbírót, és még a torna főellenőrét is a pályára hívatta.

Cicipasz utólag belátta, hogy hibázott, és elnézést kért ezért a tettéért. A mérkőzés után úgy nyilatkozott, hogy Kyrgios pszichológiai terrorban tartotta őt a találkozó során.

Ez így nem mehet tovább, valakinek le kell ülni vele, és beszélni a fejével. Cirkuszi műsort csinált a meccsből, Nicknek a jó jellemvonásai mellett van egy nagyon gonosz oldala is" - mondta a sportág aktuális fenegyerekéről Cicipasz.

Az ausztrál erre úgy reagált, hogy szerinte Cicipasz puhány és emellett rossz vesztes is.


- szúrt oda egyet ellenfelének.

Kyrgiosnak sosincs unalmas mérkőzése, botrányairól lassan könyvet lehetne írni, szinte minden alkalommal tesz valami olyat, amivel a figyelem középpontjába kerül. Egyszer a háromszoros Grand Slam-győztes Stanislas Wawrinkának meccs után azt mondta, hogy egy másik teniszező, Thanasi Kokkinakis szexelt a barátnőjével.

mondta Kyrgios a svájci játékosnak.

Idén márciusban Nadaltól három szettben kikapott az Indian Wells-i keménypályás tenisztornán, de nagyon nehezen viselte a vereséget. A találkozó után olyan erővel csapta a földhöz az ütőjét, hogy az egyik labdaszedőnek el kellett ugrania, nehogy a levegőből visszaeső ütő eltalálja. Kyrgios később elnézést kért a fiútól és felajánlotta, hogy ajándékba ad neki egy másik ütőt.

Az ausztrál botrányhősnek volt még egy vicces jelenete is a meccsen, ugyanis összeveszett egy nézővel, akitől megkérdezte, hogy tud-e teniszezni.

Ezek után pedig az első sorban ülő hollywoodi színészre, Ben Stillerre mutatott és azt mondta: "Én sem magyarázom meg neki, hogyan kell színészkedni".

A Nadal elleni meccsen bemutatott dühkitörése után két héttel később a Miamiban zajló keménypályás tenisztornán is elvesztette a fejét Kyrgios.

Az olasz Jannik Sinnertől két szettben kikapott, a mérkőzés során üvöltözött a székbíróval, majd az ütőjét is széttörte.

Az ausztrál fenegyerek többször felelősségre vonta Carlos Bernardes játékvezetőt, mert úgy érezte, hogy a bíró nem tudja megfelelően kezelni a közönséget. Bernardes büntetésből egy pontot Sinnernek ítélt az első szett tie-breakje során, amikor az ausztrál játékos kiszólt a lelátón helyet foglaló barátjának, mondván, még ő is jobb munkát végezne a játékvezetőnél. Kyrgios ezután több alkalommal hangosan kiabálva kérdőre vonta a bírót, hogy "mit látott sportszerűtlennek?", majd a kispadjához ment és a földhöz csapkodta az ütőjét. A Sinner által megnyert mérkőzés után Kyrgios nem kért bocsánatot, a bíró tevékenységét pedig "szörnyűnek" minősítette. Viselkedése nem maradt büntetlenül, őrjöngése után harmincötezer dolláros (11,6 millió forint) pénzbüntetést kapott.

Ami a magánéletét illeti, Kyrgios nem eszik húst, mert elkötelezett állatvédő, továbbá imádja a luxust és a gyönyörű nőket. Egyik alkalommal a Laver Kupán azért veszítette el a koncentrációját a Federer elleni meccsen, mert a közönség soraiban észrevett egy bombanőt.

mondta később sajátos stílusában.

Az utóbbi években Kyrgiosnak több lenyűgöző barátnője is volt, ám kapcsolatai többsége viszályok közepette ért véget. 2015-ben a horvát származású Ajla Tomljanoviccsal járt, akivel 2017-ben szakított, mert más teniszezőnők társaságában bulizva kapták lencsevégre a fotósok. 2020-ban az orosz teniszezővel, Anna Kalinszkajával folytatott viszonyt két hónapig, majd szakításuk után azt mondta, hogy szívesen lefeküdne a csinosabb rajongóival.

Tavaly nyáron örömmel jeletette be a közösségi médiában, hogy szerelmes a gyönyörű modellbe, Chiara Passariba, októberben viszont rendőröket kellett hívni abba a hotelbe, ahol tartózkodtak, hogy rendet tegyenek a hevesen vitázó felek között. Kyrgios állítólag bántalmazta Passarit, és a hírek szerint hamarosan bíróság elé kell állnia ezügyben.

Az idei év eleje óta a 22 éves influenszer, a lakberendezéssel foglalkozó Costeen Hatzi a barátnője, akivel rengeteg közös képet osztott már meg az Instagramon.

A világranglistán jelenleg 40. Kyrgios, aki megfordult már a rangsor 13. helyén is, pályafutása során eddig hat ATP-trófeát szerzett, legjobb eredményeként párosban Thanasi Kokkinakis oldalán megnyerte az idei Australian Opent.

Legnagyobb egyéni sikerét az idei wimbledoni GS-tornán érte el, pályafutása során először bejutott a döntőbe.

A botrányok mellett remek teniszt mutatott be a tornán, és szerencséje is volt, mert az elődöntőben Rafael Nadal ellen nem kellett játszania, ugyanis a spanyol világsztár hasizomszakadás miatt visszalépett a versenytől.

A fináléban a 21. Grand Slam-győzelmére készülő Novak Djokovicot kellett volna felülmúlnia, és az első szettet nagyszerű játékkal meg is nyerte Kyrgios. A folytatásban azonban a szerb klasszis egyre jobban fogadta riválisa bombaerős szerváit, ráadásul az ausztrál játékos fejben szétesett, szinte minden labdamenet után hangosan bosszankodott, veszekedett a játékvezetővel, a nézőkkel és még a saját páholyának tagjaival is.

Egyik alkalommal azt nehezményezte a székbírónak, hogy egy részeg néző folyamatosan hozzá beszél és zavarja őt a koncentrációban.

Hiába voltak bravúros megmozdulásai Kyrgiosnak a döntőben, ilyen mentális állapotban nem nyerhetett a világ egyik legjobbja ellen. Djokovic meg is fordította a meccset és magabiztosan győzött 3-1-re, ezzel összességében hetedik, sorozatban pedig negyedik wimbledoni diadalát aratta.

Nick Kyrgios remek teniszező, de higgadtabbá kell válnia, ha egyéni Grand Slam-győztes akar lenni Forrás: AFP/Adrian Dennis

Kyrgios legnagyobb erőssége, hogy kiszámíthatatlan stílusban teniszezik, sosem lehet tudni, mikor alkalmaz pszichológiai hadviselést ellenfelén, vagy mikor sokkolja egy váratlan, láb közötti ütéssel. Legnagyobb gyengesége, hogy elképesztően forrófejű, és ha valami nem tetszik neki, akkor őrjöng és tombol a pályán és elveszíti a koncentrációját. Viszont azt is le kell szögezni, hogy a botrányairól elhíresült játékos meccsein mindig történik valamilyen emlékezetes pillanat, és jóval szegényebb lenne a nemzetközi tenisz világa, ha Nick Kyrgios nem versenyezne.