Fantasztikus szökés után aratta első Tour de France-szakaszsikerét a luxemburgi bringás

cycling Horizontal
AG2R Citroen Team's Luxembourgish rider Bob Jungels cycles in a breakaway during the 9th stage of the 109th edition of the of the Tour de France cycling race, 192,9 km between Aigle in Switzerland and Chatel Les Portes du Soleil in the French Alps, on July 10, 2022. (Photo by Thomas SAMSON / AFP)
Vágólapra másolva!
Bob Jungels az utolsó 63 kilométert egyedül tekerve nyerte a Tour de France országúti körverseny 9. szakaszát vasárnap, Tadej Pogacar pedig megtartotta 39 másodperces előnyét összetettben.

Korábbi térdsérülésének nem megfelelő ütemű gyógyulása miatt elővigyázatosságból nem vállalta a folytatást Kasper Asgreen, aki tavaly megnyerte az öt legnagyobb egynapos viadal, a Monumentumok közé tartozó flandriai körversenyt. A mezőny harmadik koronavírus-fertőzöttjeként pedig a Cofidis - Giro d'Italián is szerepelt - francia hegyimenője, Guillaume Martin kényszerült feladni a Tourt. A június közepén a Mont Ventoux Dénivelé Challenge-en diadalmaskodó portugál Ruben Guerreiro ugyancsak betegség, de nem covid miatt szállt ki.

Így 165 kerékpáros vágott neki a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) központjának otthont adó Aigléből a 193 kilométeres távnak, amely során egy-egy negyedik és második, valamint két első kategóriás emelkedő várt a mezőnyre, mielőtt célba ért a Les Portes du Soleilen.

Bob Jungelsnek a Giro után immár a Tour de France-on is van szakaszgyőzelme Forrás: AFP/Thomas Samson

A szökés nehezen állt össze, viszont igen népes lett: 21 fő tekert el. Az élcsoportot - akárcsak az őket három és fél perces lemaradással követő mezőnyt - az utolsó előtti emelkedő kezdte megrostálni. Még 63 kilométer volt hátra, amikor bátor támadással megindult Bob Jungels, a Liege-Bastogne-Liege 2018-as győztese. Noha később a hazai közönség örömére - a szombaton előbb bukó, majd egy segítő karjába ütköző - Thibaut Pinot üldözőbe vette a 15,4 kilométer hosszú, 6,1 százalék átlagmeredekségű hegymenetben, melynek során közelített is hozzá, de a lejtmenetben és síkon az AG2R Citroën luxemburgi bringása volt gyorsabb.

A 29 éves Jungels a végsőkig kimerülten bár, de kitartott az élen, így első Tour-szakaszsikerét aratta, Pinot-t pedig végül két korábbi szökevénytársa is megelőzte.

Az esélyesek csoportja együtt tekert fel a hegyre, az eddig jól állók közül a kolumbiai Daniel Martínez "szállt el" összetettben és az orosz Alekszandr Vlaszov is rendkívül nehéz helyzetbe került. Az utolsó métereken a sárga trikós, az elmúlt két kiírásban diadalmaskodó szlovén Tadej Pogacar és az összetett második helyén álló dán Jonas Vingegaard tudott elszakadni három másodpercre a brit Geraint Thomastól és a többi összetett esélyestől.

A pöttyös trikót a második szakaszon megszerző dán Magnus Corttól átvette a hegyi pontverseny vezetését a Cofidis német bringása, a szökésben pontokat gyűjtögető Simon Geschke.

Eredmények:
9. szakasz, Aigle-Les Portes du Soleil, 193 km, hegyi befutó:
1. Bob Jungels (luxemburgi, AG2R Citroën) 4:46:39 óra
2. Jonathan Castroviejo (spanyol, Ineos Grenadiers) 22 másodperc hátrány
3. Carlos Verona (spanyol, Movistar) 26 mp h.
4. Thibaut Pinot (francia, Groupama-FDJ) 40 mp h.
5. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 49 mp h.
6. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) azonos idővel
7. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadies) 52 mp h.

Az összetett élcsoportja:
1. Pogacar 33:43:44 óra
2. Vingegaard 39 másodperc hátrány
3. Thomas 1:17 p h.

A hétfői szünnap után kedden a Morzine és Megéve közötti 148,5 kilométeres táv és újabb hegyi befutó vár a kerékpárosokra. A 109. Tour de France mezőnye összesen 3328 kilométert teker, amíg július 24-én célba ér Párizsban a Champs-Élysées-n.