Szilágyi Áron már biztosan érmes a vívó-világbajnokságon

Tokió 2020, 2020-as tokiói olimpiai játékok, olimpia, nyár, nyári olimpiai játékok, XXXII. nyári olimpiai játékok, 2021.07.28., vívás, kard, kardcsapat, bronzmeccs, győzelem, Szilágyi Áron
Germany's Max Hartung celebrates after winning against Hungary's Aron Szilagyi in the men's sabre team bronze medal bout during the Tokyo 2020 Olympic Games at the Makuhari Messe Hall in Chiba City, Chiba Prefecture, Japan, on July 28, 2021. (Photo by Mohd RASFAN / AFP)
Vágólapra másolva!
A magyar nyolcaddöntős kardpárharcot Szilágyi Áron nyerte Szatmári András ellen a kairói vívó-világbajnokságon, majd a negyeddöntőben a háromszoros olimpiai bajnok az olasz Pietro Torrét múlta felül magabiztosan, így egész biztosan érmes lesz. 

A két magyar klasszis asszójára a hagyományoknak megfelelően nem ült oda edző egyik oldalra sem, a felek egymás között "intézték el" a továbbjutást.

Szilágyi nagyon határozottan kezdett, gyorsan elhúzott 6-1-re. A legutóbbi vb-n, 2019-ben ezüstérmes, két évvel korábban világbajnok Szatmári akciói elhaltak, többször is hitetlenkedve nézett a táblára, hogy miért nem jelzett a gép.

Az olimpiai bajnok Szilágyi Áron legyőzte a világbajnok Szatmári Andrást a vívó-vb-n Forrás: AFP/Mohd Rasfan

A háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi szép védéseket mutatott be, időnként pedig megelőzte ellenfelét, aki a folytatásban azért adott szép tusokat - például látványos lerohanásból -, de jelentős hátrányát nem tudta lefaragni.

A negyeddöntőben aztán a háromszoros olimpiai bajnok a nyolcaddöntős lendületét vitte tovább, Szatmári András legyőzése után az olasz Pietro Torrét múlta felül magabiztosan.

Alig kezdődött el az asszó, már 5-0 állt az eredményjelzőn, az egyperces szünet pedig 8-2-nél kezdődött. A folytatásban kiegyenlítettebben alakult a mérkőzés, de így is a végéig nőtt a különbség.

Az elődöntőben - melyre a kiírás szerint 18.25-től kerül sor - Sandro Bazadze lesz az ellenfele.

A georgiai vívót a tavalyi olimpián az elődöntőben legyőzte, az idei Európa-bajnokságon viszont épp ő állította meg Szilágyit a 32 között.

Eredmények:
a 64 között:
Gémesi Csanád-Inaki Bravo (spanyol) 15-13
Decsi Tamás-Ahmed Ferjani (tunéziai) 15-14
Szatmári András-Krzysztof Kaczkowski (lengyel) 15-4
Szilágyi Áron-Amaar Alammari (kuvaiti) 15-6
a 32 között:
Szatmári-Enver Yildirim (török) 15-7
Szilágyi - Hszü Jing-ming (kínai) 15-13
Sandro Bazadze (georgiai)-Gémesi 15-12
Bolade Apithy (francia)-Decsi 15-11
a 16 között:
Szilágyi-Szatmári 15-9
negyeddöntő:
Maxime Pianfetti (francia)-Luigi Samele (olasz) 15-14
Iulian Teodosiu (román)-Oh Szang Uk (dél-koreai) 15-14
Bazadze-Ali Pakdaman (iráni) 15-12
Szilágyi-Pietro Torre (olasz) 15-8