Hét érmet nyertek a magyar kötöttfogásúak a római birkózóversenyen

Lévai Zoltán, birkózás
Lévai Zoltán, miután az ukrán Volodimir Jakovliev elleni mérkőzésen a férfi kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos súlycsoportjának negyeddöntőjében a római birkózó Európa-bajnokságon 2020. február 10-én
Vágólapra másolva!
Remekül szerepelt a magyar kötöttfogású válogatott a hagyományos római birkózóviadalon, melyet hét éremmel zárt.

A nemzetközi szövetség rangsorversenyei közé tartozó olaszországi torna első két napján 17 ország közel száz kötöttfogásúja vett részt.

A magyarok közül Lévai Zoltán a 77 kilogrammban, míg Losonczi Dávid 97 kilóban állhatott fel a dobogó tetejére. Lévai előbb egy brazil riválist iskolázott le, majd az elődöntőben az egy kategóriával lejjebb Európa-bajnok Fritsch Róbertet verte magabiztosan. A tavaly hónapokig betegséggel küzdő birkózó a fináléra is megőrizte jó formáját, és az iráni Amin Kavijaninedzsad 4-0-ás legyőzésével szerezte meg az aranyérmet.

Lévai Zoltán aranyérmes lett Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Losonczi Dávid menetelése komoly meglepetésnek számít, ugyanis csak azért indult 97 kilóban, mert eredeti súlyában, 87 kg-ban Lévai Tamás, Takács István és Szilvássy Erik is szerepelt, márpedig a rangsorversenyeken egy nemzetből maximum hárman indulhatnak egy kategóriában.

Az ESMTK sportolója ennek ellenére remekelt, és úgy szerzett aranyat, hogy a junior világbajnok litván Livius Laurinaitist, a tokiói olimpián ötödik, az idei budapesti Eb-n ezüstérmes finn Arvi Savolainent, majd a döntőben az olasz színekben versenyző Nikoloz Kakhelashvilit is felülmúlta.

A 87 kilogrammban nagy harc folyik a csapatba kerülésért a szeptemberi világbajnokságra. A három nagy rivális közül a budapesti Eb-n is induló Szilvássy szerepelt a legjobban, többek között Lévai Tamást is legyőzte, s végül a második helyen zárt, míg Takács és Lévai harmadik lett.

Szintén bronzérmet szerzett Rómában Fritsch és az olimpiai ötödik, világbajnoki ezüstérmes Szőke Alex, aki vállműtét miatti hosszú kihagyás után tért vissza.