A Tour de France rajtja is Magyarországra jöhet

FRANCE - 48 HOURS BEFORE THE MAJOR DEPARTURE OF THE TOUR DE FRANCE A NICE - PREPARATION AND FESTIVITIES - NICE - August 27, 2020 FRANCE - 48 H AVANT LE GRAND DEPART DU TOUR DE FRANCE A NICE - PREPARATION ET FESTIVITES - NICE - 27 aou?t 2020 - NICE 107eme
With 48 hours to go before the start of the 107th Tour de France, delayed due to Coronavirus, the City of Nice and Christian Estrosi organize many events on the Fan Zone and on the Promenade des Anglais, with compulsory Masks. A 48 heures du Grand depart du 107eme Tour de France , retarde pour cause de Coronavirus, la Ville de Nice et Christian Estrosi organisent de nombreuses animations sur la Fan zone et sur la Promenade des Anglais, avec masques obligatoires. (Photo by ARIE BOTBOL / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Vágólapra másolva!
A jövőben akár a Tour de France rajtjának magyarországi megrendezését is elképzelhetőnek tartja David Lappartient, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) elnöke.

Három évvel ezelőtti budapesti látogatásán az UCI első embere úgy fogalmazott: a magyar erős kerékpárnemzet. A Giro d'Italia magyarországi Nagy Rajtjára is ellátogató Lappartient szerint napjainkban ez még inkább így van. Mint mondta, az infrastrukturális fejlesztések - köztük új velodromok -, az olyan kiváló eredmények, mint Vas Kata Blanka olimpiai negyedik helyezése hegyikerékpárban vagy Valter Attila három rózsaszín trikóban töltött napja a tavalyi Girón, bíztató fejlődést mutatnak.

- mondta a francia sportvezető.

Közölte: a Magyar Kerékpáros Szövetséggel (MKSZ) folytatott egyeztetések során a hosszú távú tervek között szó esett különböző nemzetközi események rendezésének lehetőségéről, így például világkupa vagy akár világbajnokság magyarországi lebonyolításáról, például a BMX freestyle szakágában három-négy év múlva. Megemlítette a Debrecenbe tervezett velodromot is, amely meglátása szerint az egész régió kerékpársportjára kihathat.

A 2020 augusztusi nizzai rajt a koronavírus-járvány ellenére is igen látványos volt Forrás: Hans Lucas via AFP/ARIE BOTBOL / Hans Lucas/Arie Botbol

Az első két magyarországi Giro-etapot megtekintő Lappartient úgy fogalmazott: "végre elérkeztünk idáig, ez fontos volt a kerékpársportnak, Magyarországnak, Budapestnek és magának a Girónak is".

Arra a kérdésre, hogy elképzelhetőnek tartja-e a Tour de France rajtjának Magyarországra hozatalát, igenlő választ adott.

- fogalmazott a sportvezető.

"Nagy öröm, hogy két évvel az eredetileg tervezett után egy olyan kiváló hangulatú eseménnyel indult el a Giro d'Italia Magyarországon, mint a rózsaszínbe borult Hősök terén szerdán tartott csapatbemutató. Nagyon sokat ad a verseny az országnak, hiszen ezáltal nagyszerűen lehet népszerűsíteni a kerékpározást" - fűzte hozzá Enrico Della Casa, az európai szövetség (UEC) elnöke. Kiemelte: látszik, hogy az MKSZ jól szervezett és nagyon aktív a legkülönfélébb szakágakban, a versenyzők eredményei évről évre jobbak, ezzel kedvet csinálnak a gyerekeknek a sportághoz.