Vágólapra másolva!
Az olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok Kapás Boglárka és a paralimpiai aranyérmes Illés Fanni mellett a speciális olimpiai aranyérmes Szilágyi Zsanett is részt vett az MVM által szponzorált nyilvános sajtóedzésen a Duna Arénában.

A Siker mindenkié nevű sajtóesemény elején Kapás Boglárka és Szilágyi Zsanett egyből a medencébe ugrott, hogy ússzanak néhány közös hosszt az ötvenméteres medencében.

A paralimpiai aranyérmes, világ- és Európa-bajnok Illés Fanni azonban nem tartott a két úszóval, ennek okára csak később derült fény a Duna Arénában. Bogi és Zsanett az edzés végén még pár percig kedélyesen elbeszélgetett a medencében, majd átöltözve egy közös beszélgetésen vettek részt.

A Duna Arénában három rendkívül sikeres magyar úszónő edzésébe leshettünk bele Fotó: Koncz Márton - Origo

A beszélgetés első kérdésköre a női versenyzők helyzetét járta körül a hazai úszósportban, és azt, hogy mennyiben más kihívásokkal kell szembenézniük, mint a férfitársaiknak.

A magyar úszósport 19 olimpiai bajnoka között 10 női versenyző van.

Kapás Boglárka szerint a női úszóknak ugyanannyi munkát kell elvégezniük az edzéseken mint a férfiaknak.

– árulta el a világ- és Európa-bajnok úszó.

Kapás Boglárka 200 méteres pillangóúszásban világbajnoknak mondhatja magát Fotó: Koncz Márton - Origo

Kapás Boglárka kiemelte, hogy nagyon fontos a támogató közeg számukra, amibe beletartozik az edző, Virth Balázs mellett a család is a barátok is. „ Fontos, hogy meg tudjuk velük beszélni a problémáinkat, és ezáltal tudnak ők segíteni abban, hogy jobb teljesítményt érjünk el" – mondta el az olimpiai bronzérmes úszó.

Illés Fanni szerint sem lehet különbséget tenni a fogyatékkal élő sportolók és az egészséges versenyzők edzésmunkája között. A paralimpia sportolók számára örömteli, hogy Magyarországon ezt a teljesítményt mások is elismerik.

„A sport mindenkié, nem szabad különbséget tenni"

– emelte ki Illés Fanni. A paralimpiai aranyérmes úszó elárulta, hogy rengeteg lemondással és áldozattal jár egy olimpiai arany, aminek meg kell fizetni az árát.

Egy olimpiai aranyérem rengeteg lemondással jár, aminek meg kell fizetni az árát Fotó: Koncz Márton - Origo

"Néha én is azt éreztem, hogy túlhajtom magam, és ez sérülésekkel járt. Mi úszók, ebben a burokban élünk, és itt érezzük jól magunkat. Látjuk az időeredményeinket a kijelzőn, és úgy érezzük, hogy ez mindent megér a számunkra."

A speciális olimpiai aranyérmes úszó, Szilágyi Zsanett 9-10 éves kora körül kezdte el az úszó pályafutását.

– mondta el Szilágyi Zsanett, akinek leginkább a 100 méteres gyors a kedvenc versenyszáma. A speciális sportoló szerint a szülőktől sok támogatást kapott.

Kapás Boglárka szeretne minél jobb eredményt elérni a júniusi budapesti vizes világbajnokságon is Fotó: Koncz Márton - Origo

A sajtóesemény utolsó részében Illés Fanni elárulta, hogy anyai örömök elé néz. "A hatodik hónapban járok. A szülés után vissza szeretnék térni a versenyzéshez. Szerencsére a párom az edzőm is egyben, és sok segítséget kapok tőle. Bízom benne, hogy anyukám is felköltözik a fővárosba, és majd ő is tud segíteni egy-két dologban."

Kapás Boglárka szerint külön nem készülnek az országos bajnokságra, mivel a legfontosabb verseny számukra a 67 nap múlva kezdődö vizes világbajnokság.

– tekintett előre a június végén sorra kerülő eseményre.

A vizes világbajnokságot 2022. június 18. és július 3. között rendezik meg hazánkban.