Vágólapra másolva!
Március 18. és 20. között Belgrádban kerül megrendezésre a fedett pályás atlétikai világbajnokság. A szerb fővárosban számos világsztár is tiszteletét teszi az igencsak eseménydúsnak és izgalmasnak ígérkező viadalon. Bemutatjuk azt az öt magyar atlétát, akik a piros-fehér-zöld színeket fogják képviselni az előttünk álló hétvégén.

Kozák Luca

A legkomolyabb esélyesünk Kozák Luca, aki 60 méteres gátfutásban áll rajthoz Belgrádban. A debreceni atléta formája folyamatosan javult a fedett pályás idényben: az országos bajnokságon a vadiúj Nyíregyházi Atlétikai Centrumban megdöntötte saját magyar csúcsát. 7.92-es futásával nemcsak az aranyérem, de egyben a 2022-es ranglista előkelő 7. helye is az övé lett, ami alapján nem elképzelhetetlen még akár a döntőbe jutása sem.

Jelenleg ő az egyik legeladhatóbb magyar atléta, akit folyamatosan hívnak nemzetközi versenyekre is. A télen az Indoor Tour legrangosabb, Gold sorozatának Liévin-i és toruni állomásán is ott lehetett. Sőt, Torunban – egyik kedvenc pályáján – már negyedik alkalommal állította be 7.97-es nemzeti rekordját, mielőtt Nyíregyházán öt századdal megjavította volna.

A szombati napon sorra kerülő versenyszámban a két jamaicai, Danielle Williams és Britany Anderson lehetnek a legnagyobb esélyesek, de az amerikai Gabriele Cunninghamot sem lehet leírni. Ahogyan a 25 éves Kozák Lucát sem, akinek a nevéhez fűződött a tokiói olimpia egyik legnagyobb drámája és legsportszerűbb pillanata is.

Kozák Luca az egyik legszerethetőbb magyar atléta Forrás: Kozák Luca, Instagram

Előbb kiesett a 100 méteres gátfutás elődöntőjében, majd az egész világot bejárta az a képsor, ahogyan a debreceni atléta összeborul a futamban szintén pórul járó Yanique Thompsonnal, majd felsegíti őt. Remek eredményei mellett ezek a pillanatok teszik őt egyre népszerűbbé a hazai sportrajongók körében is.

Nguyen Anasztázia

Fiatalabb korában sprinterként robbant be a magyar élmezőnybe, ahol tehetségét számos bajnoki címmel mutatta meg. Az MTK Budapest atlétája Kozák Lucához hasonlóan szintén képviselhette a piros-fehér-zöld színeket a tokiói olimpián. A japán fővárosban alig nyolc centiméterrel maradt le a döntőbe jutásról – végül a 16. lett.

A 29 esztendős sportoló még mindig fantasztikus sebességgel bír, ami a távolugráshoz szintén nélkülözhetetlen a minél hatékonyabb nekifutáshoz. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a pár héttel ezelőtti fedett pályás ob, ahol 60 méteres síkfutásban az ő nyakába akasztották az aranyérmet. Távolugrásban „csak" ezüstérmes lett, a belgrádi vb-ről épphogy lemaradó Farkas Petra utolsó ugrásával túlszárnyalta őt.

Nguyen Anasztázia távolugrásban lesz ott a belgrádi világajnokságon Forrás: Makó Éva, MASZ

Idei legjobbja 6.42 méter, de ha sikerülne 6.77 méteres egyéni csúcsát megközelítenie, akkor vasárnap este a 16 fős mezőny igencsak előkelő pozíciójában zárhatna. A mezőny közel olyan szorosnak tűnik, mint 60 méteres gátfutásban, talán az ukrán Maryna Bekh-Romanchuk tűnik a legnagyobb favoritnak, kérdés, hogy mit hoz ki belőle a hazájában dúló háború.

Illovszky Dominik

Az alig 20 éves sprintertehetség vezetékneve nem véletlenül csenghet ismerősen a sportrajongóknak, ugyanis a Vasas és a magyar labdarúgó-válogatott legendájának, Illovszky Rudolfhoz rokoni szálak is kötik az első felnőtt világversenyére készülő fiatalt.

Azonban Belgrádban már javában a saját örökségét építheti majd a vb-szintet a fedett-ob-n U23-as magyar csúcsbeállítással teljesítő BHSE-futó. Az a bizonyos 6.63 másodperces korosztályos rekord, amit Nyíregyházán 60 méteren beállított, aranyérmet is hozott Németh Rolandnak, a 100 méter itthoni rekorderének a tanítványának.

A szerb fővárosban szombaton olyan világsztárokkal futhat majd egy mezőnyben, mint amilyen az eltiltása után visszatérő Christian Coleman, vagy a Tokióban 100 méteren olimpiai bajnoki címet ünneplő Lamont Marcell Jacobs. Az 54 fős mezőnyben holtversenyben a 25. helyen áll az idei eredményeket figyelembe véve, vagyis egy szerencsés sorsolással és néhány százados javulással akár még az elődöntőbe jutás sem tűnik elérhetetlennek.

Viszont ha valaki, akkor a 2018-as U18-as Európa-bajnokság ezüstérmese pontosan tudja, hogy mekkorát kell küzdeni és dolgozni akár csak egyetlen századmásodpercért is... Mindenesetre a 6.63-6.65 másodperces időket nagyon stabilan hozta ezen a télen, ami jó alapot jelenthet egy újabb lépcsőfok megtételére.

Szeles Bálint

Baji Balázs tavalyi visszavonulása és Szűcs Valdó sérülése dacára sem maradunk magyar induló nélkül 60 méteres gátfutásban. Az egriek kiválósága szinte a semmiből, egy BOK Csarnokban megrendezett nyílt versenyen harcolta ki a vb-részvételt. 7.69-es futásával valahol a középmezőnyben lehet a helye az egy híján 50 fős névsorban.

Szeles Bálint (balra) története mindenki számára inspiráló lehet Forrás: Makó Éva, MASZ

Azonban már az is kisebb csoda, hogy a még mindig csak 23 éves atléta kijutott egy ilyen rangos megmérettetésre. 2019 novemberében azért forgott kockán a sportpályafutása, mert egy rutinszerű szűrővizsgálaton kiderítették, hogy daganatos betegségben szenved. Ennek hatására az egyik veséjét el kellett távolítani, hetek alatt kilenc kilót fogyott, így az amúgy sem erős testfelépítésű gátfutó lesoványodva és legyengülve várakozott a visszatérésének napjára.

A sportoló akkoriban kevésbé félt az egészségének megromlásától, mint attól, hogy mivé lesz az élete, ha az atlétikáról le kell mondania. Szerencsére nem kellett, így egy évvel a toruni Európa-bajnokság után ezúttal világbajnokságra készülhet beltéren. Grant Holloway pedig vasárnap arra készül, hogy tovább javítsa tavaly elért 7.29-es világrekordját, amitől az elmúlt időszakban alig hat századra volt.

Vindics Balázs

Az UTE atlétája tavaly alig pár helyezéssel maradt le a tokiói kvótáról 800 méteren, amelynek már hosszú ideje ő az itthoni egyeduralkodója. Február utolsó hétvégéjén zsinórban hetedik bajnoki címét nyerte meg fedett pályán, és a szabadtéri ob-kon is legyőzhetetlen 2019 óta.

Vindics Balázsnak a legtöbször csak a hátát nézi az itthoni mezőny 800 méteren, most a világ legjobbjai ellen mutathatja meg tudását Forrás: Makó Éva, MASZ

A belgrádi vb-szintet Szeles Bálinthoz hasonlóan egy BOK Csarnokban megrendezett kisebb versenyen futotta meg. Még annál az 1:46.37-es idejénél is tud jobbat, övé a magyar csúcs is beltéren.

Azzal az 1:46.20-as eredményének a minimum megismétlésével akár azt is elérhetné, hogy a péntek délelőtti program mellett szombat este még egyszer láthassuk őt. Mivel itt a szabadtérrel ellentétben a 800 méter nem két, hanem négy körből áll, ezért sokkal változatosabb végkimenetelű futamok is elképzelhetőek.

Amire érdemes lesz még odafigyelni

A magyar atléták szereplése mellett számos világsztáron érdemes lesz rajta tartani a szemünket. Az első, pénteki napon mindjárt láthatjuk azt az Ewa Swobodát, akit sérülése és koronavírusos betegsége miatt tavaly nem tudott rajthoz állni egyetlen világeseményen sem.

A 24 éves lengyel sprinter ezen a télen egészen elképesztő formában tért vissza 60 méteres síkfutásban. Hazai pályán Torunban még az ötszörös olimpiai bajnok Elaine Thompson-Herah-t is legyőzte.

Ewa Swoboda szárnyalása Belgrádban folytatódhat Forrás: NurPhoto via AFP/Foto Olimpik/NurPhoto/Foto Olimpik

A legutóbbi olimpián a tízpróbát megnyerő Damian Warner pénteken és szombaton is hatalmas pontgyűjtő hadjáratban lesz hétpróbában. Gudaf Tsegay tavaly világrekordot futott 1500 méteren, így kíváncsian várhatjuk, hogy az etiópok kiválósága ezúttal mire lesz képes.

Ahogyan szintén péntek délelőtt láthatjuk először azt a női 400 métert, amiben csak úgy hemzsegnek a világsztárok. A holland Femke Bol 50.30-as PB-jével szűk egy másodperccel vezeti az idei ranglistát három lengyel előtt, akik közül Justina Swiety-Ersetic szorongathatja meg őt a leginkább.

Rajta kívül a tavalyi Gyulai István Memorialt szabadtéren megnyerő Stephenie Ann McPherson mellett Lieke Klaver, illetve a kétszeres olimpiai bajnok Shauane Miller-Uibo lehetnek a legnagyobb kihívói a péntek délutáni elődöntőben, majd a szombat esti fináléban.

Jakob Ingebrigtsen, az atlétika legújabb szupersztárja Forrás: AFP/Ina Fassbender

Szombat délelőtt Kozák Luca és Illovszky Dominik mellett a női magasugrásra lesz érdemes odafigyelni, illetve a férfi 1500 méter előfutamaira, amikor az újdonsült világrekorder Jakob Ingebrigtsent először láthatjuk pályára lépni ezen a világbajnokságon. A norvég szupersztár döntője vasárnap este lesz, ami egy potenciális világrekorddal kecsegtet.

Ez szintén igaz lehet a férfi súlylökésre szombat este, ahol Ryan Crouser neve bármilyen versenyen egyenlő a „rekordveszéllyel". Vasárnap délelőtt Szeles Bálint futása mellett a férfi magasugrás és a női hármasugrás lesznek a legérdekesebbek. Előbbiben Gianmarco Tamberi, utóbbiban Yulimar Rojas vág neki olimpiai bajnokként a versenynek.

A vasárnap esti záró programban a távolugró Nguyen Anasztáriának szurkolhatunk, mellette jöhet az Armand Duplantis-show rúdugrásban. Ingebrigtsen 1500 méteres fináléja és Grant Holloway 60m gátas döntője miatt csak úgy záporozhatnak a jobbnál jobb eredmények, amiket természetesen a 4*400 méteres váltók koronázhatnak majd meg.