Nem sikerült a bravúr az olimpiai címvédő magyar férfi váltónak

téli olimpia 2022, peking, gyorskorcsolya,korcsolya, férfi, 1500m, 1500, méter, negyeddöntő
Hungary's Shaolin Sandor Liu and Canada's Pascal Dion compete in a quarter-final heat of the men's 1500m short track speed skating event during the Beijing 2022 Winter Olympic Games at the Capital Indoor Stadium in Beijing on February 9, 2022. (Photo by WANG Zhao / AFP)
Vágólapra másolva!
Pénteken folytatták szereplésüket a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók Pekingben. Az olimpiai bajnoki címvédő férfi váltó nem tudott bejutni a fináléba, így a B-döntőben folytathatja a továbbiakban. A nőknél 1000 méteren Jászapáti Petra bejutott az elődöntőbe, végül a nyolcadik helyen zárt. A férfiaknál 500 méteren mindhárom magyar korcsolyázó, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Krueger John-Henry is továbbjutott a negyeddöntőbe és vasárnap éremért küzdhetnek meg.

A pénteki versenynap legizgalmasabb és legkiélezettebb összecsapásának az olimpiai címvédő magyar férfi váltó küzdelme ígérkezett, Liu Shaolinék a döntőbe jutásért léptek jégre. A magyar csapat a második futamban állt rajthoz Dél-Korea, Hollandia és Oroszország ellen. A Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Nógrádi Bence összetételű csapat a sor végén haladt, de egyáltalán nem volt leszakadva a riválisoktól.

Liu Shaolin előzése tervezett volt, de a újra visszaestünk a negyedik helyre, bár ez úgy tűnt, a taktika része. 12 körrel a vége előtt összesűrűsödött a mezőny, nem sikerült a váltás Krueger és Nógrádi között.

A két Liu testvér próbálta visszahozni bravúrral a hátrányt, a két továbbjutó hely egyike azonban egyre távolabbinak tűnt. Végül a negyedik helyen sikerült befutnia a magyar fiúknak, akik a B-döntőben folytathatják a szereplést a hollandokkal egyetemben.

Ebből a futamból a dél-koreaiak és az oroszok jutottak tovább.

A magyar váltónak nem sikerült a bravúros döntőbe jutás Forrás: MTI/Kovács Tamás

A pekingi játékokon a vegyesváltó tagjaként már bronzérmes Jászapáti Petra egyéniben az 1000 méteres táv negyeddöntőjének negyedik futamában lépett jégre. A magyar lánynak az utolsó futamban koreai, kanadai, holland és amerikai ellenféllel szemben kellett kivívnia a továbbjutást.

A 23 éves magyar korcsolyázó sokáig az utolsó helyen haladt, de egy remek hajrával és nagyszerű előzésekkel a harmadik helyen futott be, és kiváló időeredményének (1:28:786) köszönhetően továbbjutott az elődöntőbe.

Jászapáti Petra a női rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyének negyeddöntőjében Forrás: MTI/Kovács Tamás

Jászapáti az elődöntő első futamában lépett jégre, bombaerős ellenfeleivel szemben sokáig a negyedik helyen haladt, végül ötödikként ért célba, így a B-döntőben folytathatta a továbbiakban az 1000 méteres távon.

A magyar versenyző a kisdöntőben a negyedik helyen zárt, összesítésben pedig nyolcadik lett az 1000 méteres távon.

A fináléban Suzanne Schulting megvédte olimpiai bajnoki címét, rajt-cél győzelmet aratott, amihez nagyban hozzájárult, hogy az amerikai Kristen Santos és az 500 méteren aranyérmes olasz Arianna Fontana összeütközött, így mindketten kicsúsztak az üldöző pozícióból. Az ezüst a dél-koreai Csoj Min Dzsongé, a bronz a belga Hanne Desmet-é lett.

A női 1000 méter negyeddöntője után következett a férfi 500 méteres táv selejtezője, amelynek három klasszisunk, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Krueger John-Henry is magabiztosan vághatott neki.

A szám első futamában Liu Shaolin Sándor lépett jégre, és kényelmes, könnyed versenyzéssel ért célba az első helyen.

Liu Shaolin Sándor fölényesen nyerte meg a futamát Forrás: AFP/Manan Vatsyayana

Krueger John-Henry az ötödik futamban bizonyíthatott, és óriási csatában futott be a második helyen, éppenhogy megelőzve lett ellenfelét, Roberts Kruzbergset.

A hetedik futamban Liu Shaoang végig tartotta az első pozíciót, és az izraeli Vladislav Bykanov előtt célba érve a papírformának megfelelően társaihoz hasonlóan továbbjutott.

Az 500 méteres számban a negyed- és az elődöntőt, valamint a finálét majd vasárnap rendezik.