Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Liu Shaolin elvett aranyérme a téli olimpiák történetének egyik legbotrányosabb döntése - elmondjuk, miért

RÖVID PÁLYÁS GYORSKORCSOLYA, 1000 m, 2022.02.07., Téli Olimpia 2022, Peking, Döntő
Peking, 2022. február 7. Liu Shaolin Sándor várja az eredményt a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyének döntője után a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 7-én. Liu Shaolin ugyan elsőként haladt át a célvonalon a döntőben, azaz a videózás percei alatt olimpiai bajnoknak érezhette magát, de végül a zsűri két esetben is szabálytalannak látta, sárga lapos büntetéssel zárták ki, azaz a teljes mezőny végére sorolták. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Hiába nyerte meg a rövidpályás gyorskorcsolyázók férfi 1000 méteres számának döntőjét Liu Shaolin Sándor, hosszas videózás után kizárták, így az aranyérem hazai Zsen Ce-vej nyakába került. A döntés többszörösen botrányos: valójában ugyanis nem Liu Shaolint kellett volna kizárni, hanem két ellenfelét.

Az 1000 méteres táv döntőjébe annyi drámát sűrítettek a versenyzők, a zsűri és főbíró, hogy az elég lett volna szinte a teljes olimpiára. A mieink nagyszerűen kapták el a rajtot, azonban, amikor Liu Shaoang a második, Liu Shaolin Sándor pedig a negyedik helyen haladt, megállították a futamot, mert pengedarabok voltak a jégen. Az új rajtot követően az elutazása előtt koronavírusos Liu Shaoang nem bírta a tempót, kiszállt a versenyből, bátyja azonban egyedül is maga mögött tartotta a döntő három, majd a címvédő Vu Ta-csing kiszállása után két hazai versenyzőt.

Az utolsó kanyar után, a célvonalon aztán jött az újabb dráma: Liu Shaolin Sándor és Zsen Ce-vej test test elleni, férfias küzdelemben csúszott át a célvonalon, de a magyar fiú lába volt előrébb. A főbíró Peter Worth és a zsűri azonban videózásba kezdett, és úgy látták, hogy Shaolin, az 1000 méter vb-címvédője volt a szabálytalanabb.

A felvételt megnézve tisztán látszik, hogy a kínai ugyanúgy használta a kezét az előnyszerzésre, mint a magyar a saját pozíciója megtartására. Sőt, a kínai az, aki lerántja Liu Shaolint.

Az M4 Sport stúdiójában ülő, szakértőként dolgozó korábbi kiváló versenyző, Heidum Bernadett erre mondta azt, hogy

a "megosztott felelősség elvét" kellett volna alkalmazni, azaz, hogy mindketten ugyanannyira voltak szabálytalanok - ha elfogadjuk, hogy azok voltak - és meghagyni a jégen született végeredményt.

Darázs Péter, a másik szakértő, aki ugyancsak sok-sok évet töltött versenyzőként a sportágban hasonló véleményen volt, ő sem értette, hogy vezethetett a Shaolintól látott mozdulat kizáráshoz, pláne sárga lapos büntetéshez, amivel a mezőny végére rangsorolták a magyar klasszist.

A döntés nehezen magyarázható, legfeljebb azzal, hogy eredményeként a második egyéni döntőben megszülethetett az első kínai siker (a nők 500 méteres döntőjében erre esély sem volt).

Ráadásul, ahogy Bánhidi Ákos edző-menedzser is emlékeztetett, a döntőt egyszer már le kellett állítani az egyik kínai versenyző miatt, akinek nem volt más feladata, mint Liu Shaolin Sándort akadályozni. Az egyik ütközésnél eltört a korcsolyája pengéje.

Mindenki azt hitte, ki fogják zárni a kínait, döbbenten vették észre, hogy újra feláll a rajthoz.

Vagyis valójában a két kínait kellett volna kizárni.

A hétfői nap egyébként is a videózásról szólt, a női 500 és a férfi 1000 méter futamainak több mint felében született így döntés, nem egyszer hosszú-hosszú percekig kellett várni a döntésre. Hasonlóan dühösek lehetnek egyébként a dél-koreaiak is, akiknek két esélyes versenyzőjét zárták ki az elődöntők után.

Mindent egy helyen az Eb-ről