Hatalmas drámát hozott a pekingi téli olimpia keddi napja

biathlon Oly Horizontal Eduard Latyipov Latypov
Russia's Eduard Latypov warms up ahead of the Biathlon Men's 4x7.5km Relay event, on February 15, 2022 at the Zhangjiakou National Biathlon Centre, during the Beijing 2022 Winter Olympic Games. (Photo by Jewel SAMAD / AFP)
Vágólapra másolva!
Egészen elképesztő, hogy milyen helyzetből bukták el az oroszok a férfi biatlonváltót. A befejező emberük, Eduard Latyipov borzalmasan elrontotta az utolsó lövészetét.

A 27 éves versenyző üldözésesben és a vegyes váltó tagjaként két bronzérmet már nyert a kínai fővárosban, most az aranyéremért lőhetett egyperces előnyben.

Eduard Latyipov nagyon elrontotta az utolsó lövészetet Forrás: AFP/Jewel Samad

Innen a legritkább esetben szokták elveszíteni a versenyt az elől lévő emberek, most azonban valami olyat láthattunk, amire tízévente egyszer van példa. Latyipov az első öt lövéséből négyet is elrontott, de ezt a három tartalék lőszer felhasználásával még valamelyest kompenzálhatta volna. Azonban ezek közül is mellélőtt kettőt, így két büntetőkörre is be kellett mennie, aminek következtében Oroszország elveszítette az aranyérmet.

Az olimpiai bajnoki cím végül a norvég váltóé lett annak ellenére, hogy az elsőként pályára kerülő Sturla Holm Laegreid is hibát hibára halmozott a lőtéren, és Latyipovhoz hasonlóan két büntetőkörrel zárt.

Nagy szerencséje volt a skandinávoknak, hogy Tarjei Boe és Johannes Boe jó teljesítményével folyamatosan közelebb zárkózott az élen álló riválishoz, majd a befejező emberük, Vetle Sjaastad Christianstad higgadt és pontos versenyzéssel kihasználta Latyipov hibáját. Az oroszoké végül a bronzérem lett, Franciaország pedig az ezüstéremmel kellett, hogy megelégedjen.