Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Sorsdöntő kongresszust tart a Nemzetközi Öttusa Szövetség a hétvégén

GULYÁS Michelle Tokyo Japán 2020
Tokió, 2021. augusztus 6. Gulyás Michelle (b) és a kazah Jelena Potapenko a női öttusázók egyéni versenyének bónuszvívás számában a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokió Stadionban 2021. augusztus 6-án. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Online formában tartják meg a hét végén a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) tisztújító, egyben a sportág jövőjét meghatározó kongresszusát. Az eseményen három magyar szakember pályázik különböző tisztségekre.

"Kedden délután oktatáson vettünk részt, kipróbáltuk, hogyan működik a rendszer, vagyis megtartottuk a kongresszus főpróbáját" - tájékoztatta az MTI-t Gallai István, a hazai szövetség (MÖSZ) főtitkára, aki arról is beszámolt, hogy a MÖSZ irodájába kihelyezett "kongresszusi teremben" Simóka Beáta elnökségi tag, valamint ő képviseli a magyar érdekeket.

Hétvégén jön a Nemzetközi Öttusa Szövetség kongresszusa Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Szavazati joggal korábbi döntés értelmében csak Simóka rendelkezik majd, a főtitkár egy fontos posztért indul harcba, ezért ő nem vesz részt a voksoláson, ugyanakkor kapott egy speciális kódot, amellyel beléphet a rendszerbe, ha hozzászólna.

Gallai István elmondta, hogy a próba során kérdésre válaszolva a vezetők kijelentették, hogy titkos lesz a szavazás. A napirend megváltoztatásához, új pontok felvételéhez kétharmados többség kell. A tervezett napirend szerint a lovaglás eltörléséről még a tisztújítás előtt szavaz a tagság, mivel a németek beadták a sportágat módosító javaslatukat.

Az elnöki posztra egyedüli jelölt Klaus Schormannt nyolcadszor választhatják meg, de ehhez a küldöttek 50 százalékának támogatására plusz egy szavazatra lesz szükség.

Három magyar szakember jelentkezett különböző tisztségekre. A végrehajtó bizottság sportszakmai helyéért Gallai Istvánnak két vetélytársa lesz, a két tiszteletbeli auditori pozícióra - felügyelőbizottsági tevékenységre - viszont csak ketten jelentkeztek: Simóka Beáta és a brazil Helio Cardoso.

A technikai bizottságba Kulcsár Ágnes juthat be ismét. Ebbe a testületbe többen is jelentkeztek, közülük hat tagot a kongresszus választ meg, hatot pedig az új elnökség.

Mindent egy helyen az Eb-ről