Shane Tusup megszólalt a tanítványait verő Turi Györgyről

Shane Tusup úgy érzi, elszáll a bizalom, amint az edző az úszóhoz ér
Vágólapra másolva!
Shane Tusup elhatárolódott az úszóit fizikai és lelki terrorban tartó magyar edzőtől, Turi Györgytől. Hosszú Katinka korábbi edzője és férje határozottan visszautasította, hogy Turi György vele példálózzon, magát és módszereit mentegetve. Az amerikai szakember az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt az úszóbotrányról és elmondta, az úszó és az edző között megtörik a bizalom köre, amint az edző az úszóhoz ér.

Tusupot elkeserítette, hogy mérgező helyzet alakult ki a sportban. Szerinte Turi György nem lát más módszert a sajátján kívül, így hogy elfogadta normának a saját módszereit.

Nagyon sok sportoló nem mindig akar a tükörbe nézni, hanem azt akarja érezni, hogy a legjobbat tette. De végső soron partnerek vagyunk és a munkám nem rólam szól, hanem arról, hogy a fiatal generáció sikeres legyen. Ezt nem ostorral, hanem partnerséggel lehet megtenni" - mondta Shane Tusup.

Turi Györgyről először a négyszeres olimpiai ezüstérmes Cseh László mondta el, hogy lelki és fizikai terrorban tartotta a sportolókat, majd szavait több korábbi úszótársa, így Dara Eszter, Kozma Dominik és Reményi Diana, illetve a még Egerszegi Krisztinával együtt úszó, Kiss Noémi is megerősítette.

Shane Tusup úgy érzi, elszáll a bizalom, amint az edző az úszóhoz ér Forrás: shanetusup/Instagram

Shane Tusup elmondta, előfordul, hogy egy edző kimerül, de egy sportolóhoz fizikailag hozzányúlni az megtöri a bizalom körét.

Hosszú Katinka volt férje beszélt arról is, hogy amikor a magyar úszósportban kezdett dolgozni, hallott róla, mi zajlik az uszodákban. Neki már akkor arról beszéltek magyar edzőkollégák, hogy mentálisan meg kell törni a sportolókat. Tusup a kezdettől elhatárolta magát ezektől az edzői módszerektől. Az amerikai szakember állítása szerint a sportolói és ő is kikerült a nemzeti válogatottból, mivel nem illeszkedett be a kéz kezet mos kis körébe, ahol ha az ember nem áll be a sorba, kiszorítják.

Shane Tusup szerint ennek a körnek a tagjai védik egymást, aki az egyikükkel konfrontálódik, mindegyikükkel konfrontálódni fog. Ez egy ok arra, hogy a sportolók sokáig hallgattak arról, ami történt velük.