Elrepültem az USA-ba, elszedtem a pénzüket, és hazajöttem, ez a legjobb érzés

UAE UFC Champion Nurmagomedov MMA Horizontal
6367406 25.10.2020 In this handout photo released by the UFC, Russia's Khabib Nurmagomedov, left, celebrates his victory over Justin Gaethje, of the United States, in their lightweight title bout during the UFC 254 event, in Abu Dhabi, the United Arab Emirates. Editorial use only, no archive, no commercial use. Getty Images/UFC (Photo by Getty Images/UFC / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Habib Nurmagomedov, a UFC-ből veretlenül visszavonult ketrecharcos szombaton a helyszínen, az Old Traffordon nézte meg a Manchester United-Everton Premier League-mérkőzést. Előtte azonban még egy jótékonysági eseményen is fellépett, ahol beszélt pályafutása legfontosabb mérföldköveiről.

A 33 éves dagesztáni harcost minden idők legjobb kevert harcművészének, azaz MMA-harcosának tartják, aki ebben a szakmában szinte elképzelhetetlen, 29-0-s mérleggel vonult vissza egy évvel ezelőtt, 2020 októberében. Egyelőre megmásíthatatlan döntését az oktagonban jelentette be, azt követően, hogy harmadszor is megvédte könnyűsúlyú bajnoki övét, akkor éppen Justin Gaethje-t legyőzve. Döntésében a legfontosabb szerepet az játszotta, hogy a találkozó előtt négy hónappal halt meg koronavírus-fertőzésben az édesapja, aki gyerekkorától kezdve az edzője volt.

Habib Nurmagomedov utoljára ünnepelt a UFC okatgonjában a Justin Gaethje elleni győzelem után Forrás: Origo

Nurmagomedov esetében megkerülhetetlen kérdés Conor McGregor személye. Az ír a dagesztáni harcos vallására és családjára tett rendkívül sértő kifejezésekkel igyekezett kihozni a sodrából Nurmagomedovot kettejük 2018 októberi összecsapása előtt. Nem járt sikerrel, a dagesztáni egy folytással elintézte a negyedik menetben. A mérkőzés után még egy kisebb tömegverekedés is kialakult.

"Apám szerint én egy érzelmes fickó vagyok, próbáljak hát megbocsátani neki. De azt is mondta, hogy harcolnom kell, és el kell pusztítanom. Nem láttuk mindig ugyanúgy a dolgokat, nem értettünk mindenben százszázalékig egyet, de utólag szinte mindig neki volt igaza.

- mondta Nurmagomedov, aki arról is beszélt, hogy a gyerekkora úgy telt az édesapja mellett, mintha egy katonai táborban nőtt volna: edzés, tanulás, edzés. Viszont Abdulmanap Nurmagomedov tanítványai közül heten szereztek bajnoki övet a UFC-ben.

Habib Nurmagomedov egy hátsó fojtással lezárta a Conor McGregor elleni meccset Forrás: AFP/2018 Getty Images/Harry How

Habár őt tartják sokan minden idők legjobb ketrecharcosának, az igazi szerelme mégis egy másik sport, a futball. Ezért nézte meg többek között Sir Alex Ferguson, Usain Bolt és Patrice Evra társaságában a helyszínen a Manchester Uited-Everton PL-mérkőzést. A meccs előtti estét pedig a MU két sztárjával, közeli barátaival, Paul Pogbával és Cristiano Ronaldóval töltötte.

"Pár héttel az előtt beszéltem Ronaldóval, hogy aláírt volna Manchesterbe, és mondta, hogy ez még titok. Hát, most már nem az. Gyerekként imádtam a foci, számomra ez a tökéletes sport. De én harcoltam, mert az élet a hegyekben erre nevelt. Aztán elrepültem az Egyesült Államokba, elszedtem a pénüket, és hazatértem. Ez a legjobb érzés" - zárta Nurmagomedov.