Mindenféle politikai üzengetés tilos lesz az olimpia úszóversenyein a medence mellett és a dobogón

yang sun Horizontal
China?s Sun Yang hurled abuse at a British swimmer Duncan Scott at the podium during the World Swimming Championships in GWANGJU, South Korea, on July 23, 2019 after he followed Mack Horton?s lead and refused to stand next to him on the dais. (Photo by EyePress News / EyePress via AFP)
Vágólapra másolva!
A vizes sportok nemzetközi szövetségének (FINA) elnöke felhívta a versenyzők figyelmét, hogy mindenféle politikai és egyéb demonstráció tiltott lesz a tokiói olimpia úszóversenyein a medencetérben és a dobogón.

"A medencetér mindig is a barátság és a tisztelet helye volt, és az is marad, nem pedig az egyénieskedésé. Ugyanez igaz a dobogóra is, ahol az egyéni és csapat teljesítményeket kell köszönteni, illetve köszönetet mondani a támogató csapatoknak, edzőknek, családtagoknak és az adott nemzetnek, amelyek mind-mind megérdemlik, hogy róluk szóljon a pillanat, kizárva minden mást. A sporteredményekre kell, hogy emlékezzünk, nem pedig a magamutogatásra" - idézi az olimpiai hírekkel foglalkozó Insidethegames.biz oldal a FINA elnökét, Husszein al-Muszallamot.

A FINA ezzel egyértelművé tette, hogy a szervezet alapszabályának a sportolók szabad véleménynyilvánítását lehetővé tevő, a NOB által a hónap elején enyhített 50. szabály csak az interjúzónákban lesz érvényes, ahol a sportolók bármilyen megkötés nélkül mondhatják el gondolataikat.

A kínai Szun Jang (balról) veszekszik a brit Duncan Scottal (a kép jobb szélén) a 2019-es kvangdzsui világbajnokságon Forrás: Origo

A FINA ezzel a döntéssel szeretne elébe menni többek között az olyan dolgoknak, mint ami a 2019-es vizes világbajnokságon történt, amikor az ausztrál, Mack Horton és a brit Duncan Scott nem volt hajlandó kezet fogni a doppingbotrányba keveredett kínai olimpiai bajnok gyorsúszóval, Szun Janggal. Igaz, ennek a megismétlődése pont nem fenyeget, hiszen a kínai sztár hosszú eltiltását tölti.