Kiborult az újságírófőnök a japánok elmebeteg olimpiai szabályai miatt

Tokyo Olympics / Searching suspicious objects at Village Tokyo Olympics Summer Olympics Tokyo 2020 2020 Summer Olympics Games of the XXXII Olympiad Olympics The Tokyo Organising Committee of the Olympic and Paralympic Ga S SPO sports Emblem mark trademark
Tokióban rendkívüli biztonsági intézkedéseket hoztak
Vágólapra másolva!
Gianni Merlo, a Nemzetközi Sportújságíró-szövetség elnöke a szervezet megalakulásának 97. évfordulója alkalmából megtartott online konferencián rendkívül keserűen beszélt a tokiói olimpián az újságírókra váró körülményekről.

Ahogy korábban megírtuk, a tokiói olimpián az eseményre akkreditált újságírók naponta kapják az olykor 50-80 oldalas figyelmeztető leveleket, tiltásözönöket a japán szervezőktől. Ugyanakkor olyan alapvető kérdésekre nincsenek még válaszok, hogy miként juthatunk be az adott napon egy-egy sporteseményre, hogy mi lesz azokkal az újságírókkal, akiket helyhiány miatt nem engednek be a stadionokba, sportcsarnokokba.

„A Playbookból (a szabálykönyv, ami az újságírók munkavégzésére vonatkozik) kiderül, hogy

Azt is tudni akarják, hogy kivel találkozol, és ez nem korrekt még akkor sem, ha privát szférád teljesen megszűnik" - idézi a Nemzeti Sport Gianni Merlót, a Nemzetközi Sportújságíró-szövetség elnökét.

Gianni Merlo, a Nemzetközi Sportújságíró-szövetség elnöke és Gianni Infantino, a FIFA elnöke Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A La Gazzetta dello Sport riportere szerint hihetetlen, hogy előírják, hogy az újságírók hogyan étkezhetnek a sajtóközpontban vagy a sportesemények helyszínén.

„Illetve ehetsz a hotelben vagy a külön erre a célra kijelölt boltban. Ám még mielőtt odamennél,

jelezned kell a biztonságiaknak, hogy mennél, továbbá 15 perc alatt vissza kell érned. Nem tudom, mi történik, ha ez nem sikerül. Ha sorba kell állnod, vagy oda kell sétálnod, a negyedóra máris elment

- folytatta az olasz újságíró, aki hangsúlyozta, hogy aki nem tartja be ezeket a szabályokat, annak visszavonhatják az akkreditációját, miközben dollárezreket költött arra, hogy ott lehessen az olimpián.

Gianni Merlo szerint olyan ez, mintha börtönbe zárnák az újságírókat.

„Amikor elmész valahova, szólni kell a biztonságiaknak, amikor visszatérsz, szintén regisztrálni kell. Ez olyan, mintha börtönben lennél, vagyis az emberek szabadsága tényleg veszélybe kerül. Ha olyan helyen sétálsz, ahol nem szabad, és jön a hatóság, akkor vissza kell térned a szobádba, és szólnak a szervezőnek is. Egy ilyen áthágás következményeként hazaküldhetnek Japánból."

Tokióban rendkívüli biztonsági intézkedéseket hoztak Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Keita Iijima

Az olasz újságíró szerint a szabadúszóknak a legrosszabb, mert ők saját maguk fizetik a költségeiket, mert az újság nem teszi meg.

Ez az olimpia szellemisége? Kétlem. Nálunk nem léteznek olyan kategóriák, hogy szegény és gazdag újságíró. Nem vagyunk a középkorban. Az olimpiai szellemiségét nem élhetik át a kevésbé tehetősek" – mondta Gianni Merlo, aki kiemelte, hogy a koronavírus miatt ez az olimpia különleges lesz. Az óvintézkedésekre pedig együtt kellene megoldást találni.