Van esély a hazai nézők jelenlétére a tokiói olimpián

FINA Diving World Cup starts in Tokyo Tokyo Olympics Summer Olympics Tokyo 2020 2020 Summer Olympics Games of the XXXII Olympiad Olympics HTH Horizontal OLYMPIC GAMES MEDICINE AND HEALTH, tokio 2020, média
FINA Diving World Cup starts at Tokyo Aquatics Centre, a venue for Tokyo Olympic Games, in Tokyo on May 1, 2021. The event is held without spectators, and there are strict restrictions on the media such as photographers. The event was scheduled to begin on April 18th, however it was postponed to May 1st due to the new coronavirus COVID-19 safety concerns. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Tetsu Joko / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Vágólapra másolva!
Japán médiainformációk szerint a koronavírus-járvány ellenére az illetékesek egyre inkább hajlanak arra, hogy engedélyezzék a japán szurkolók jelenlétét a július 23-án kezdődő tokiói olimpia versenyein.

Az Asahi című lap úgy tudja, hogy a kormány és a szervezőbizottság azért kacérkodik a gondolattal, mert az országban egyre nagyobb az átoltottság, az új esetek száma pedig csökken. Az újság ugyanakkor információforrást nem nevezett meg, a kormány és a szervezőbizottság pedig egyelőre nem kommentálta az értesülést.

Az Asahi emlékeztet, hogy egy hónappal ezelőtt még más volt a hangulat az illetékesek köreiben, akkor arról volt szó, hogy valószínűleg zárt kapuk mögött kell lebonyolítani az ötkarikás eseményt.

A külföldi szurkolók beutazását már korábban megtiltották, a japán érdeklődők esetleges beengedéséről a tervek szerint június végéig születik döntés. A rendezést nagyon sokan ellenzik Japánban attól félve, hogy növekedni fog az esetszám és leterhelt lesz az egészségügyi rendszer.

Van esély a hazai nézők jelenlétére a tokiói olimpián Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Tetsu Joko

Az ausztrál külügyminiszter, Marise Payne szerdán arról beszélt, hogy azok a sportolók, akikkel találkozott, nagyon izgatottan várják a rajtot, noha a modernkori játékok történetének legnehezebb körülményeivel kell majd megküzdeniük. Ezzel szemben - ugyancsak szerdán - az ausztrál baseball-válogatott visszalépett az utolsó olimpiai kvalifikációs tornától azzal az indokkal, hogy leküzdhetetlen akadályokba ütközött a pandémia miatt.

A tokiói olimpiát eredetileg tavaly bonyolították volna le, de a járvány miatt egy évvel elhalasztották.

Hasimoto Szeiko, a szervezőbizottság elnöke most azzal pórbálja nyugtatni a rendezés ellenzőit, hogy bejelentette, a külföldről érkező médiamunkásokat szigorúan ellenőrzik majd, és biztosítják, hogy ne hagyhassák el az előre kijelölt területeket. A mozgásukat GPS-en keresztül követik, és nem engedélyezik számukra, hogy helyi ismerőseikkel találkozzanak vagy olyan helyen tartózkodjanak, amely nincs regisztrálva.

A japánok egy része ugyanakkor kételkedik az intézkedések betartatásában, mondván: az újságíróknak elég a hotelszobájukban hagyniuk a telefonjukat, és utána bárhova utazhatnak.

Japánt eddig elkerülte a járvány nagy hulláma, ezzel együtt több mint 760 ezer megbetegedést és 13 600-nál is több halálesetet regisztráltak az országban.

Tokióban és más prefektúrákban továbbra is egészségügyi vészhelyzet van érvényben június 20-ig.