Vágólapra másolva!
Az EOLO-Kométa csapatának a neve minden kerékpárrajongó számára ismerősen csenghet. Két legendás versenyző, Alberto Contador és Ivan Basso neve garancia a sikerre, akik két magyar tehetség útját is egyengetik az idén a sportág harmadik vonalából a másodikba előrelépett együttesben.

Alberto Contador az egyik legkedveltebb külföldi bringás volt aktív pályafutása során nem csak világszerte, de itthon is. A spanyolok klasszisa 2007 és 2011 között verhetetlen volt az országúton a három nagy háromhetes körversenyen: zsinórban hat Grand Tourt nyert abban az öt szezonban, igaz, abból kettőt elvettek tőle doppingvétség gyanúja miatt.

Végül két Giro, két Tour és három Vuelta-győzelemmel zárta fantasztikus pályafutását 2017-ben. Nem sokkal visszavonulása után rögtön belevágott abba a projektbe, ami azóta is szépen fejlődik. A nevével fémjelzett alapítványát is felhasználva 2018-ban megalapított egy kontinentális csapatot.

Alberto Contador és Ivan Basso ezúttal nem tudnak itt lenni a Tour de Hongrie-n Forrás: EOLO-Kométa

Ebben segítségére volt egy másik közönségkedvenc kerékpáros, a kétszeres Giro-győztes olasz Ivan Basso, valamint Alberto testvére és menedzsere, Fran Contador, akivel a Tour de Hongrie-n volt lehetőségünk beszélgetni Siófokon.

– mondta a menedzserként testvére útját aktív pályafutása eleje óta egyengető Fran Contador.

Csapata jó kezdte a versenyt mindkét helyen: a Giro elején Dina Márton benne volt abban a szökésben, amiben jó barátja, az FDJ-Groupamában tekerő Valter Attila is. Utóbbinak előbb a legjobb fiatalnak járó fehér trikó is összejött, majd sporttörténelmet írt azáltal, hogy csütörtökön átvette a vezetést összetettben, így a rózsaszínű trikót is felvehette magára.

A Tour de Hongrie-n a spanyol Diego Sevilla az első két szakaszon egyaránt benne volt a nap szökésében, ezzel is mutatva a csapat mezét a tv-közvetítésekben, ami a szponzorok számára kiemelten fontos szokott lenni. A 21 éves Fetter Erik is a Magyar Körversenyen vesz részt, és eddig kiválóan tartja magát.

Eddig jól sült el a szintlépés az EOLO-Kométa csapata számára Forrás: BettiniPhoto©2021/PHOTOSTANCIK/Igor Stancík

– mondta, majd rátért arra, hogy miben jelent mást a harmadik vonalat jelentő kontinentális szintről eggyel feljebbi osztályba lépniük. – „Szinte amatőr színvonal és lazább követelmények voltak a kontinentális szinten.

A prokontinentális bejegyzés anyagi oldalról sokkal nagyobb ráfordítást igényel, valamint szervezési szempontból, csapatszinten is sokkal megterhelőbb.

Azt kell, hogy mondjam, hogy a harmadik szintről a másodikra fellépni egy sokkal nagyobb ugrást jelent, mint onnan az elitnek számító World Teamek közé."

Egyelőre úgy tűnik, hogy nagyon jó munkát végeztek a 2021-re spanyolból olasz bejegyzésűvé váló együttesnél, mert elkezdtek jönni az eredmények, és az anyagi háttér is rendben van. Utóbbi nem lehetne így a névadó szponzor, a Kométa szerepvállalása nélkül, amelyik Giacomo Pedranzini révén egy valódi kerékpárrajongó ügyvezető igazgatóval bír, aki mindent megtesz a csapat sikeréért.

Valter Attila, Dina Márton és Fetter Erik, a magyar kerékpársportnak nem csak a jövőjét, hanem már a jelenét is jelentik - közülük ketten is az Eolo-Kométában tekernek napjainkban Forrás: Mario Pertorini / Tour de Hongrie

Hozzáállását megpróbálja cége dolgozóira is átragasztani, ugyanis május elejétől a kaposvári vállalat azon munkavállalói egy jelképes napidíjat kapnak, akik biciklivel, gyalog, futva vagy lábbal hajtós rollerrel járnak be dolgozni.

Fran Contador adminisztratívnak írta le a munkáját a csapatnál, de ez a szó nem feltétlenül adja vissza az érdekességét a szerepkörének: „A sportszakmai kérdésekbe nincs beleszólásom, az Ivan és Alberto dolga.

akik így problémamentesen, csak a minél jobb eredmények elérésére tudjanak koncentrálni" – mondta.

Mivel most ütköznek a versenyek a naptárban, ezért Basso van Olaszországban, Fran pedig hazánkban. „Az idei útvonal eléggé hasonlít a tavalyira, alapvetően sík szakaszok alkotják a versenyt, és ugyanúgy egyetlen, hegyi befutó lesz a Kékesen.

Szeretnénk a szökésekben részt venni, illetve Luca Pacioni révén az etapok végén sprintelni a szakaszgyőzelmekért. Továbbá ott van Fetter Erik is a mezőnyben, akitől fiatal kora ellenére is egy jó eredményt várunk összetettben"

– mondta a sportvezető, aki már ötödik alkalommal jár Magyarországon.

Fran Contador Budapestet Európa egyik legszebb városának tartja, ahová eddig csak üzleti okból kifolyólag tudott ellátogatni. Vasárnap, a Tour de Hongrie záró szakaszán még jobban megismerheti a magyar fővárost, ugyanis a mezőnyre egy 12 körös, Városliget és Hősök tere környéki etap vár majd.

De addig még pénteken egy Veszprém és egy Tata közötti megmérettetés vár bringásaira, hogy aztán szombaton jöjjön a királyetap, ami Balssagyarmatról indul, és a Kékestetőn ér majd véget.