Ismét megszólalt az olimpiai bajnok, aki miatt tavaly elhalasztották a tokiói olimpiát

2019 Hockey Hall Of Fame Induction - Press Conference GettyImageRank2 Square ICE HOCKEY
TORONTO, ONTARIO - NOVEMBER 15: Hayley Wickenheiser attends a photo opportunity for the 2019 Induction Ceremony at the Hockey Hall Of Fame on November 15, 2019 in Toronto, Ontario, Canada. Bruce Bennett/Getty Images/AFP (Photo by BRUCE BENNETT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Ismét megszólalt a tokiói nyári olimpia megrendezésének ügyében a korábbi négyszeres olimpiai bajnok kanadai jégkrongozó, Hayley Wickenheiser. 2020 márciusában is tett egy nyilatkozatot, amelyet akkor nagyon súlyos döntés követett.

A kanadai női hokiválogatottal 2002 és 2014 között sorozatban négy olimpián didalmaskodó Wickenheiser 2020. március 17-én jelentette ki, hogy a járványügyi helyzet alakulására való tekintettel felelőtlenség lenne megrendezni a július 23. éa augusztus 8. között kiírt nyári játékokat. Egy héttel később pedig az általa elindított nyilvános vita végén Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke bejelentette, hogy egy évvel elhalasztják a játékokat.

A Kanadát meglehetősen erősen érintő harmadik fertőzési hullámot (az országban most is szigorú zárlat van érvényben), valamint a világszerte megjelenő mutánsokat, illetve a Japánban kialakuló negyedik hullámot látva Wickenheiser ismét szót kért.

Hayley Wickenheimert 2019. november 15-é Torontóban iktatták be a jégkorong Hírességek Csarnokába Forrás: Getty Images via AFP/2019 Getty Images/Bruce Bennett

"Fel kell tenni ezeket a kérdéseket, mert szerintem ezek nagyon is helyénvalóak. Tavaly azt mondtam, hogy a történelem megtanított bennünket, hogy nem szabad ilyen körülmények között megrendezni. És most ezt kell mondanom."

Wickenheiser szavai azért bírhatnak nyomatékkal, mert nem csak négyszeres bajnok, de tagja a NOB sportolói bizottságának, ráadásul napokon belül megszerzi orvosi diplomáját, azaz egészségügyi rálátása is van az eseményekre.

"Ezt a döntést (az olimpia megrendezéséről - a szerk.) az orvosoknak kellene meghozniuk, nem pedig nagyvállalatoknak és üzleti köröknek. Ha pedig úgy döntenek, hogy legyen olimpia, akkor nagyon világos magyarázat lesz szükség" – idézi a kanadai CBC Wickenheisert, aki elmonta, pontosan tudja, hogy a sportolók számára milyen fontos az olimpia, és mennyi áldozatot hoztak a felkészülésük során, de a biztonság és az egészség fontosabb az egyéni érdekeknél.