Rendkívül ritka rákbetegséggel kezelik az olimpiai bajnok kalapácsvetőt

Horizontal
Koji Murofushi, sports director for the Tokyo 2020 Olympic Games, speaks to the media about his appointment as Japan Sports Agency commissioner in Tokyo on September 11, 2020. (Photo by Eugene Hoshiko / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
A rendkívül ritka rákbetegségnek számító agyi limfómával kezelik Murofusi Kodzsit, a japánok olimpiai és világbajnok kalapácsvetőjét, aki szeptemberig a tokiói olimpia sportigazgatója volt – írta az insidethegames.biz.

Az olimpiai hírekre specializálódott portál értesülése szerint a 46 éves sportvezetőt már meg is műtötték, és őssejt-átültetésen esik át ebben a hónapban. Agyában tavaly találtak daganatot annak a vizsgálatnak a nyomán, amelyet egy váratlan elesése miatt végeztek el nála.

"A rosszindulatú limfóma olyan betegség, amely százezer emberből egynél fordul elő, és kiváltó oka máig nem ismert" – idézett egy szakembert a portál.

Murofusi Kodzsi Forrás: AFP/Eugene Hoshiko

Murofusit, miután megvált a tokiói ötkarikás játékok 2014 óta betöltött sportigazgatói tisztétől, a múlt év szeptemberében a kormányzat által 2015-ben életre hívott Japán Sport Ügynökség élére nevezték ki. Versenyzőként a 2004-es athéni olimpián és a 2011-es atlétikai világbajnokságon aranyérmet nyert. A görög fővárosban a magyar felmenőkkel is rendelkező Murofusi úgy lett olimpiai bajnok, hogy az eredetileg győztes Annus Adriánt doppingvétség miatt kizárták. A 2012-es londoni játékokon a harmadik helyen végzett, a versenyszámban Pars Krisztián diadalmaskodott. A japán kalapácsvető világbajnokságokon ezüst- (2001) és bronzérmet (2003) is szerzett, 1998-ban és 2002-ben pedig Ázsia-bajnokságot nyert.