Világcsúcsok sorát hozhatja az olimpián a csodacipő

maraton
(From L to R) Uganda's Moses Kipsiro powers ahead of Kenya's Ellud Kipchoge and Kipsegechi Yator during during the Men's 500m Final of the Track and Field competition of the XIX Commonwealth games on October, 6 2010 in New Delhi. Uganda's Moses Kipsiro won the men's 5000m title at the Commonwealth Games with Kenya's Eliud Kipchoge second and another Kenyan, Mark Kiptoo, third. AFP PHOTO / WILLIAM WEST (Photo by WILLIAM WEST / AFP)
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Atlétika Szövetség (WA) elnöke, Sebastian Coe szerint az új cipők sok világcsúcsot hozhatnak majd az idén nyárra halasztott tokiói nyári olimpián.

A brit sportvezető az olimpiai sportágakkal foglalkozó insidethegames.biz portálon azt mondta, a lábbelik fejlődése biztosan nem fogja gátolni a sportolókat a nagyszerű eredmények elérésében.

– utalt Coe a legújabb cipőfejlesztésekre egy virtuális eseményen.

A cipők forradalmát a Nike indította el Vaporfly névre keresztelt lábbelijével: a kenyai Eliud Kipchoge 2019-ben ebben a cipőben futotta le 1 óra 59 perc és 40 másodperc alatt a maratoni távot Bécsben. Az olimpiai és világbajnok atléta a világon elsőként került két óra alá a 42,195 kilométeren. Hasonló cipőben a nőknél egy nappal később a kenyai Brigid Kosgei döntötte meg a világrekordot, amikor 2 óra 14 perc 4 másodperc alatt teljesítette a chicagói maratont.

A legjobbak még jobbak lesznek az új cípőkben Forrás: AFP/William West

Az energia-visszanyerés tekintetében ezek a Nike-cipők - amelyeknek vastag, habosított talprészébe hármas szénlemez-merevítést építettek - négy százalékkal javítják a hatékonyságot. A WA ezt követően úgy határozott, az utcai viadalokon használt cipők talpa nem lehet vastagabb négy centiméternél, illetve abba nem szabad egynél több merevítőt beágyazni. Tavaly május óta csak olyan cipőben lehet versenyezni, amely négy hónappal korábban már piacra került, így abban az időszakban a nyilvánosság és a riválisok számára is elérhető volt.

A tokiói olimpia atlétikaversenyeit a tervek szerint július 30. és augusztus 8. között rendezik, az ötkarikás játékok július 23-án rajtol.