Vágólapra másolva!
2020 kétségkívül rendhagyó év volt a sport és a sportfogadás világában, ami hasonlóan rendhagyó válaszokat kívánt meg mindkét iparág szereplőitől, így a legális sportfogadás magyarországi képviselőjétől, a Szerencsejáték Zrt.-től is. Horváth Zoltán, a nemzeti lottótársaság sportfogadási vezetője az Origónak beszélt az új sportágak megjelenéséről, az e-sport fogadás nem várt sikeréről, az online felület megújításáról, és a közeljövőben esedékes újításokról.

Amilyen nagy várakozásokkal indult a 2020-as év, ugyanolyan nagy lendülettel ért véget már márciusban, amikor a világszerte terjedő koronavírus-járvány miatt sorra álltak le sportágak nemzeti bajnokságai és nemzetközi sorozatai. Ez pedig a sportolók mellett a sportfogadásokat szervezőket, így a Szerencsejáték Zrt.-t (SzZrt) és a Tippmix, illetve Tippmixpro játékokat is érzékenyen érintette. A kihívásra gyors, hatékony és biztonságos választ kellett adnia a játékszervezőnek.

„Március közepén valóban egyik pillanatról a másikra „lőtték le" a sporteseményeket, halasztották el, vagy zárták le őket teljesen. Úgyhogy, mi is azon kaptuk magunkat, hogy jóformán nincs semmi, amire fogadásokat kínálhatnánk az online térben a Tippmixpro, az offline térben pedig a Tippmix játékunkon. Így aztán új piacok felé fordultunk, azzal a jelszóval, hogy, ami elérhető, arra kezdjünk el fogadásokat szervezni. Így kerülhettek előtérbe olyan bajnokságok, melyek korábban egyáltalán nem, vagy csak minimálisan voltak benne a kínálatunkban.

Két-három nehéz hetünk volt, de utána elkezdtünk szépen épülni. A foci viszonylag gyorsan magához tért, majd egyre több sportág is, mi azonban továbbra is igyekeztünk magunkat helyettesítő eseményekkel bebiztosítani. Tágítottuk a bajnokságok körét, ami pedig zajlott, azokra sokkal több fogadási lehetőséget, úgynevezett fogadási piacot nyitottunk. Vállaltuk a kockázatot az új sportágak behozásával, amelyekbe néhány nap, illetve hét alatt a munkatársaink és a játékosaink is beletanultak."

A Tippmixpro megújult felülete még izgalmasabbá teszi a sportfogadást Forrás: Tippmixpro.hu

"A váratlan eseményeknek való kitettségünk csökkentése érdekében bekerült a kínálatba az e-sport fogadás is, amit az év elején több – fejlesztési és szabályozási – okból sem láttunk még reálisnak. Szerencsére a szabályozó hatósággal (ez Magyarországon a Szerencsejáték Felügyelet – a szerk.) való kiváló együttműködésnek köszönhetően augusztusban bekerülhetett a kínálatba az e-sport fogadás."

De mi is az az e-sport, és hogy lehet rá fogadni? És valóban érdekli azokat a sportfogadókat, akik eddig a labdarúgó Bajnokok Ligájára és Super Bowlra fogadtak? Ilyen kérdések merülnek fel a laikusban, a válasz pedig nem is kicsit meglepő.

„Az e-sportnak alapvetően két formája van. Az egyik az úgynevezett szimulátorjáték, mint például az e-FIFA-, NBA-, NHL-játékok, és vannak azok, amiket klasszikus e-sport játékoknak hívunk, mint a League of Legends, a Counter Strike vagy a Dota 2.

Nem kellett megismerniük a szabályokat, mondjuk egy FIFA-játékban, hiszen csak annyi a különbség, hogy két ember irányítja a csapatokat, és rövidebbek a meccsek. Nagyon gyorsan megszerették az ügyfeleink, ami számunkra akkor hatalmas segítséget jelentett. A népszerűséget jelzi, hogy mára az e-sport fogadás a 7. legnépszerűbb az amúgy a labdarúgás által vezetett fogadási ranglistán, amit hamarosan egy új aloldallal is megtámogatunk majd."

A következő lépcső: a virtuális fogadás

Akinek sok volt az e-sport, az most kapaszkodjon! A játék alapvetően hasonló lesz az „igazi" sportfogadáshoz, focival, tenisszel, kosárlabdával, csak éppen a mérkőzéseket nem fogják a valóságban lejátszani. Horváth Zoltán egy példával mutatta be a virtuális fogadást. „Lesz például egy FTC–MOL Fehérvár mérkőzés, ahol 40 százalék a Fradi-győzelem esélye, különféle piacokkal, gólszámmal, hendikeppel, és a többivel. A mérkőzést azonban a valóságban nem játsszák le, hanem egy véletlenszám-generátor több ezer, vagy több tízezer, a megadott oddsok alapján összeállított mintából kiválasztja azt az animált videót, amely alapján megállapításra kerül a végeredmény, illetve az összes többi fogadható adat. Ebben a bizonyos mintában 40 százalék lesz azoknak a mérkőzéseknek az aránya, amelyeken a Fradi nyer, aztán a véletlenszám-generátor vagy éppen egy ilyet húz ki a mintából, vagy nem. Az biztos, hogy ebben a játékformában mindenféle fogadási csalás gyanúja tökéletesen kizárható."

A lezárások és a karanténidőszakok során törvényszerű volt, hogy egyre inkább áttevődik a sportfogadás az online térbe, ami még indokoltabbá tette a Tippmixpro felületének megújítását. A Tippmix javára meglévő 70-30 százalékos fogadási arány látványosan elcsúszott az online Tippmixpro irányába. Márciusban volt olyan hét, amikor az online fogadás bevételei meghaladták az offline részt, míg éves szinten 65-35-re módosult ez az arány. Az online térben ugyan több személyes adatot kell megadni, és jobban felügyelt a fogadás menete, cserébe viszont számos előnnyel is jár.

„Egy regisztrált ügyfél sokkal jobb kiszolgálást kap az oldalnak köszönhetően, mint egy bolti fogadó. Sokkal jobban hozzáfér az olyan adatokhoz, információkhoz, amelyek segítenek neki a döntéshozásban. De az is nagyon fontos, ha már erről beszélünk, hogy az online térben mi versenyhelyzetben vagyunk.

Ezért is kiemelten fontos, hogy olyan színvonalú szolgáltatást tudjunk nyújtani, amivel felvehetjük a versenyt ezekkel a riválisokkal. Novemberre végeztünk a fejlesztésekkel, amelyek során a legfontosabb szempont az volt, hogy a fogadási élményt maximalizáljuk. A Tippmixpro oldalán most már nagyon sok sportág, esemény és adat van, amit úgy kell elérhetővé tennünk, hogy egyszerre legyen elegendő, de ne legyen túl sok, hogy ne váljon körülményessé a játék. Új struktúra, szűrési lehetőségek, elmenthető kedvencek, streamek, csak hogy néhány példát említsek az új funkciók közül. Sikerült egy versenyképes oldalt létrehoznunk."

Érdekességek a Tippmixpro 2020-as évéből

A fogadások volumene a Tippmixprón összességében több mint harminc százalékkal növekedett. Az élő fogadások részaránya elérte a 63%-ot, az ügyfelek kétharmada már mobilról játszik. A játékosok összesen 27 millió fogadást tettek, az SzZrt pedig 86 milliárd forint nyereményt fizetett ki. A fogadók 13 százaléka nő, az átlagéletkoruk pedig 36 év. A sportágak között az asztalitenisz lett az év nyertese, amelyik a foci mögött feljött a második helyre, megelőzve a jégkorongot, míg legnagyobb vesztesnek a tenisz tekinthető.

Ugyan a tavalyi nyár két legnagyobb sporteseménye, a labdarúgó Európa-bajnokság és a nyári olimpia elmaradt, de ez nem jelenti azt, hogy ne születtek volna akár magyar szempontból is igen örömteli eredmények a sportfogadási piacon. Ezek közül feltétlenül kiemelkedik a Ferencváros őszi BL-szereplése.

pedig azokban az években, amikor nincs Eb vagy vb, mindig messze a BL-döntő szokott a legnépszerűbb esemény lenni a fogadók körében. És tegyük hozzá, hogy mindkét Fradi-meccs esetében komoly bizalommal voltak a fogadók a Ferencváros iránt."

A Ferencváros BL-meccsei, így a Barcelona elleni idegenbeli találkozó is kiemelt érdeklődést váltott ki a sportfogadók között Forrás: AFP/Lluis Gene

Az elmaradt sportesemények szempontjából 2021 lehet az új 2020, azaz idén kerülhet sor a foci-Eb-re és a nyári olimpiára. Horváth Zoltán elmondta, szinte biztos benne, hogy az előbbire valóban sor kerül, abban pedig már csak reménykedni lehet, hogy nézők előtt történik majd, illetve hogy Budapest is marad a rendező városok között. Az olimpiát illetően egy kicsit talán több a bizonytalanság, de természetesen arra is vannak terveik a következő hónapok fejlesztései terén.

Az első három legtöbbet fogadott csoportmeccs a mieink három csoportmeccse volt, de az egész Eb-n is csak a döntőre érkezett több fogadás a magyar válogatott mérkőzéseinél. A második a magyar-belga, a harmadik pedig a magyar-portugál csoportmeccs lett ebben a sorban. Idén szeretnénk még színesebbé tenné a magyar válogatottra vonatkozó fogadási ajánlatokat, úgy, mint meddig jutnak el, hány pontot szereznek a csoportkörben, hány gólt lőnek, ki lesz a legeredményesebb játékosunk. Az olimpián ugyancsak a magyar érdekeltségű versenyekre fogunk fókuszálni, minél több fogadási lehetőséget kínálva."

Fogadási csalások: nagy pénzek vonzásában

„A sportfogadásban jelenlévő csalások lehetőségét egy felelős iparági szereplő, amilyenek mi is vagyunk, nem hagyhatja figyelmen kívül. Mi is fel vagyunk készülve, és most már húsz év tapasztalata van a hátunk mögött. A legfontosabb, hogy a fogadások körét kellően gondosan válasszuk ki. A tavalyi év tökéletes teszt volt ebből a szempontból, amikor a leállások miatt új eseményeket kellett behoznunk. Mindig azt mondjuk, hogy egy-egy eseménynek legyen sportértéke, illetve csak addig a szintig menjünk le, ameddig garantáltan védhető a sport integritása, ahol kizárható az eredmények manipulálása. Egy Bajnokok Ligájában, egy Premier League-ben, itthon az NB I-ben gyakorlatilag kizárható, hogy befolyásolják az eredményeket. De ahogy megyünk lejjebb, úgy szigorítjuk az intézkedéseinket. Van egy monitoring rendszerünk, azaz folyamatosan figyeljük a sport- és a sportfogadási híreket, és ha valami gyanúsat tapasztalunk, akkor lépünk, és lezárjuk az adott fogadást. Az elmúlt években nem tapasztaltunk a rendszerünkben visszaélésre utaló jelet."