Vágólapra másolva!
1966 a bobsport fekete éveként vonult be a sporttörténelembe. A nyugatnémet Anton Pensberger az Olaszországban rendezett világbajnokságon, az olasz Sergio Zardini egy amerikai versenyen halt meg a jégteknőben. Anton Pensberger halálának éppen pénteken van az 55. évfordulója.

A dpa hírügynökség által összeállított lista szerint az úgynevezett „csúszósportokban" eddig 44 versenyző lelte halálát a jégteknőkben.

Közülük kettőnek most van az 55. évfordulója.

A négyesbob kitűnőségei voltak: egyikük német, a másik olasz. Név szerint Anton Pensberger, illetve Sergio Zardini.

1956-ban még így érkeztek meg a téli olimpiára a kettesbobosok Cortinába Forrás: AFP/Staff

1966. február 5-én a Cortina d' Ampezzo-i 1600 méteres jégcsatorna rajthelyén a DEUTSCHLAND 1 feliratú bobba Anton Pensberger kormányos mögé Ludwig Siebert-Helmut Wurzer-Roland Eberhard sorrendben ültek be a versenyzők.

230 kilós, olasz gyártmányú járművük a sportolókkal együtt 630 kilót nyomott.

A nem éppen szilfid termetű bobosok a testsúlyukkal is igyekeztek rásegíteni, azaz növelni a bob sebességét, amit a gravitáció kölcsönöz neki. Helyenként 120 kilométerrel zúgtak lefelé a teknőben. A 16 kanyaros pálya legnehezebb része a svájci bobos, Jean Wicki szerint az „árnyékkanyar" volt. Tapasztalatból tudta, mert ő is borult itt, de szerencsésen túlélte. A németek sporteszközét éppen itt, ebben a kanyarban alulkormányozta a fiatal Anton Pensberger: a több mint féltonnás egység túl magasra emelkedett, sőt, sodródott, vészesen megközelítve a csatorna felső peremét, majd

azon átbukva, és a hosszanti tengelye körül kétszer is perdülve a fák között kötött ki.

A kormányos feje állt ki legjobban a bobból, ő kapta a legnagyobb ütést. Halswirbelbruch – nyakcsigolyatörés: ez állt az orvosi jelentésben. Ez volt a halál közvetlen oka. Mögötte Ludwig Siebert életveszélyes sérülést szenvedett ugyan, de őt meg tudták menteni. Helmut Wurzer és Roland Eberhard könnyebb sérülésekkel megúszta.

A világbajnokságnak ezt a számát nem fejezték be, a tragikus eset után a németeknek adták az aranyérmet, de ezt sehol sem tartják számon. Ők maguk sem. A végzetes menetet – szokás szerint – a legmeglepőbb okokkal próbálták magyarázni a szakemberek és a pályaszéli bölcsek. Egyesek szerint a németek olasz gyártmányú bobja volt a baj okozója. Franz Schelle szövetségi kapitány 7500 márkáért vette azt a szuper-bolidot, amelyre egy ügyes olasz kovácsmester speciális csúszóélt fabrikált.

Ez nagyon meggyorsította a bobot, és ezért nem tudott úrrá lenni rajta a német kormányos.

Fontos momentumnak tekintették, hogy a világbajnokság évében nem rendezték meg a német bajnokságot, és azért jelölték a vb-re a viszonylag tapasztalatlanabb négyest, mert ebben a legénységben ketten – Pensberger és Wurzer – az 1966-os Európa bajnokságon duóban bronzérmesek lettek. Annyira nem volt idejük összeszokni, hogy a vb előtti nyáron is edzettek – kerekes bobbal.

Sergio Zanardi halála Lake Placid-ben Forrás: http://www.bunksplace.com/


Figyelemre méltó a másik elmélet, miszerint 1965-ben és 1967-ben, tehát a cortinai vb előtti és utáni években egy változatlan összeállítású négyes képviselte Németországot, tehát ők nyilván jobbak voltak a balesetes együttesnél.

Ez a csapat így nézett ki: Franz Wörmann, Hubert Braun, Josef Gerg és Karl Ostler.

A harmadik verzió szerint a sindelsdorfi születésű bajor kormányos vasolabilis volt, ami azt jelenti, hogy a keringése néha bizonytalankodott, a vérnyomása is szökdécselt, de ezt az orvosai jól karbantartották. Halála napján reggel fejfájásra panaszkodott, de ezt mindannyian a versenyláznak tudták be. A nagy fizikai terhelést jelentő menetek során a versenyzők a kanyarokban jelentős gravitációs terhelést kapnak.

Úgy mondják: kimegy az agyukból a vér.

Ezt el kell viselniük. Műrepülőknél hasonló a helyzet. Ilyenkor pár másodpercre szürke látás lepi meg az embert. A hirtelen g-változások sorozata elvakíthatta a német kormányost, ezért mérte föl helytelenül a jégtubus szélét.

A halál felé száguld az NSZK négyesbob csapata az 1966-os világbajnokságon Forrás: You tube

Az 1966-ban szerencsétlenül járt gárda egy nagy múltú sportegyesületből került ki. 1948-ban alakult 28 fiatalember összefogásával a Garmisch Partenkirchen körzetében található Ohlstadtban az a Sportverein, amely azóta is sok világklasszis bobost adott a sportágnak. Előbb sípályát építettek, majd óriási összegből bob- és szánkópályát is. Ezt a beruházást igazolandó küldte harcba az ohlstadti tetravirátust a kapitány, aki egyébként a klub tagja, és maga is világbajnok volt.

Az első években fabobbal versenyeztek, de a követelmények növekedésével ők is beszálltak a fémvázas bobépítő versenybe, ahol a prímet az olaszok, a svájciak és az amerikaiak vitték.

A cortinai világbajnokságon fának ütközött NSZK bob, amelynek kormányosa, Anton Pensberger a helyszínen meghalt Forrás: Arcanum -Új Tükör

Három évvel a tragédia után az ohlstadti klub már újabb világbajnok-aspiránst állított ki. Wolfgang Zimmererék beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, és nyertek. A klub utolsó világbajnoki aranyérmesét 1979-ben jegyezték. Ezután a német bobsport bölcsője a háttérbe szorult. Újabb jégcsatornák épültek (Altenberg, Königssee, Winterberg), és már a kelet-németek is bejelentkeztek, olyannyira, hogy csapatuk 1981-ben világelső lett. Azóta olyan sztárok jelzik a germán bob világát, mint a két bobherceg: Wolfgang Hoppe és Andre Lange kormányosok.

A németek ebben a műfajban 1991 óta 17 világbajnoki címet szereztek, egyébként is ők a legsikeresebb bobos nemzet is: 70 aranyéremmel.

Az 1966-os esztendő másik bobhalottja az olasz Sergio Zardini. Ő az amerikai Lake Placid jégcsatornájának áldozata. Fatális baleset volt az övék.

Az olaszok bobjában elöl Sergio Zardini, aki 1966-ban, Lake Placid-ben halt meg a jégteknőben Forrás: http://www.dolomitibelluno.it/

1966. február 22-én történt. Az amerikaiak, okulva a cortinai szerencsétlenségből, hirtelen ötlettől vezérelve, pár nap alatt megemelték a jégteknő peremét, sőt kissé vissza is hajlították azt a pálya belseje felé. Erre vitte rá a bobot a kormányos, és ez a pótperem okozta a végzetét: szabályosan lefejezte az olaszt. A mögötte ülő két versenyző is súlyosan megsérült, de ők legalább életben maradtak. Ugyanakkor a leghátul ülő bobos sértetlenül szállt ki a koporsóvá vált sporteszközből.