A teniszsztár, aki a cipőjét sem tudta befűzni, majd a világranglista 839. helyére zuhant

tenisz Andy Murray
NEW YORK, NEW YORK - AUGUST 22: Andy Murray of Great Britain celebrates match point after defeating Frances Tiafoe of the United States during their Men's Singles First Round match against Frances Tiafoe of the United States on day three of the 2020 Western & Southern Open at USTA Billie Jean King National Tennis Center on August 22, 2020 in the Queens borough of New York City. Matthew Stockman/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A korábbi világelső teniszező, a háromszoros Grand Slam-győztes, kétszeres olimpiai bajnok, Andy Murray nehéz időszakon van túl. A 2018-ban és 2019-ben is csípőműtéten átesett játékos igazi visszatérése a 2021-es nyári olimpia lehet. Ő a címvédője a férfi egyesnek teniszben, legutóbb Rióban és előtte Londonban is megnyerte ezt a számot, és Tokióban újra győzni szeretne. 

Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovic és Andy Murray. Volt olyan időszak korábban a teniszvilágban, amikor ez a négy klasszisjátékos uralta a mezőnyt, rajtuk kívül senki másnak nem volt esélye Grand Slam (GS) tornát nyerni.

És volt olyan időszak, amikor ennek a szűk elitnek a legjobbja Andy Murray volt.

A négy játékos közül ugyan neki van a legkevesebb GS-győzelme (Nadal és Federer 20-20 sikerrel vezeti az örökranglistát, közvetlenül mögöttük Djokovic 17-nél jár), 3 trófea, viszont 2012 és 2016 között rendkívül nehéz volt ellene nyerni, bárki életét megkeserítette a teniszpályákon.

Ebben a periódusban szerezte meg mindhárom GS-kupáját, és ekkoriban nyert két egyéni olimpiai bajnoki címet.

2008 és 2016 között volt pályafutása zenitjén, ebben a nyolc évben 11 alkalommal játszhatott Grand Slam-döntőt, amelyeken azért tudott "csak" háromszor nyerni, mert ellenfelei két korszakos klasszis, Roger Federer és Novak Djokovic voltak. Rafael Nadallal egyszer sem került szembe a négy legrangosabb teniszverseny fináléiban.

2013-ban nyert először Wimbledonban Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Miho Takahashi

Az abszolút csúcs a 2016-os esztendő volt számára,

hiszen ekkor nyert másodszorra Wimbledonban, Rióban megvédte olimpiai bajnoki címét, valamint az év végén végre legyőzte Djokovicot a londoni ATP-torna döntőjében. Ezek után teljesen megérdemelhetten zárhatta az évet a világranglista élén, amely karrierje során először történt meg vele, emellett ő lett a tenisztörténelemben az első brit játékos, aki elérte ezt a szintet.

Hiába volt ekkortájt minden szép és jó, a követező év rengeteg szenvedést és keserűséget hozott Murray számára. 2017-ben csupán egyetlen tornát nyert meg még februárban Dubaiban, ezt követően folyamatos sérülések gyötörték. Először egy hónapot hagyott ki könyökfájdalmak miatt, majd kifejezetten rossz formába került, azokon a versenyeken, amelyeken pályára lépett, szinte minden esetben hamar kiesett. Wimbledonban címvédőként indult el, de elhúzódó csípősérülése nagy szerepet játszott abban, hogy végül a negyeddöntőben alulmaradt Sam Querrey-vel szemben.

Makacs csípősérülése miatt nem tudott részt venni az elkövetkezendő viadalokon, a US Openről két nappal a torna kezdete előtt kellett lemondania,

így világelsőségétől is búcsúznia kellett,

Rafael Nadal vette át a helyét. Lemaradása az amerikai tornáról kifejezetten nagy érvágás volt számára, hiszen a 2013-as Roland Garros óta minden egyes Grand Slam-versenyen el tudott indulni.

A sérülésekkel nem volt szerencséje Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Miho Takahashi

2017-ben már egyetlen profi bajnokságon sem vehetett részt, így a világranglistán visszacsúszott a 16. helyre, amelyre 2008 májusa óta nem volt példa. A 2018-as esztendő sem indult jobban Murray-nek, az Australian Opent is ki kellett hagynia, és úgy tűnt, hogy a kockázatosnak tűnő csípőműtét lehet az egyetlen megoldás arra, hogy később újra teniszezhessen.

A skót játékos az Instagrmján közölte rajongóival, hogy aláveti magát a műtétnek, hiszen a legmagasabb szinten szeretne versenyezni. A visszatérésére nyáron került sor, elindult a Queen's Club Championships nevezetű londoni tornán, viszont a Wimbledonra még nemet kellett mondania, melynek köszönhetően egészen

a 839. helyre zuhant vissza a világranglistán.

Ezek után több bajnokságra is benevezett, a US Openen is részt vett, de kiemelkedő eredményeket nem tudott felmutatni. 2019 elején annyira belefáradt a sérüléseivel való küzdelembe és abba, hogy fizikálisan képtelen megfelelő szintre kerülni, hogy a visszavonulást fontolgatta. Saját elmondása szerint fájdalmai a mindennapjait is megkeserítették, már a zokni és a cipő felhúzása is ádáz küzdelmet jelentett neki.

Murray, miután kiesett az Australian Open első körében, másodszor is alávetette magát a csípőműtétnek, bízva abban, hogy ezúttal teljes gyógyulást fog hozni számára.

A műtétet követően Murray sokkal jobban érezte magát, csípőfájdalma gyakorlatilag megszűnt, így képes volt arra, hogy újra teniszversenyeken induljon. Júniusban vett részt hosszú idő elteltével először bajnokságon, majd októberben

két és fél év után újra győzelmet aratott egy ATP tornán.

A skót klasszis három játszmában (3:6, 6:4, 6:4), 2 óra 27 perces csatában legyőzte a hozzá hasonlóan háromszoros Grand Slam-bajnok Stan Wawrinkát az antwerpeni kemény pályás tenisztorna döntőjében, így 2017 márciusa után ismét ATP-trófeát nyert. Nem is bírta visszatartani könnyeit a szenzációs győzelmet követően.

2020-ban Murray az Australian Openen nem indult, a Wimbledon pedig a koronavírus-járvány miatt elmaradt. A másik két GS-tornán már versenyzett a brit játékos. A US Openen a 2. fordulóban kiesett, 3 játszmában szenvedett vereséget Felix Auger-Aliassime-től, míg a Roland Garroson szintén viszonylag simán, 3-0-ra kapott ki Stan Wawrinkától.

Legutóbb a 325 ezer euró (114 millió forint) összdíjazású kölni fedettpályás tenisztornán szerepelt, de az első fordulóban kiesett, ezúttal Fernando Verdasco ellen.

Murray hamar búcsúzni kényszerült a kölni tenisztornától Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Marius Becker

Az tény, hogy Murray nem szerepelt jól ezeken a bajnokságokon, de legalább újra rendszeresen versenyez, és próbálja utolérni önmagát.

Saját elmondása szerint azonban nem elégszik meg ennyivel.

nyilatkozta a 33 éves játékos.

A világranglistán jelenleg 122. helyezett teniszező messze van még a csúcsformájától, de küzdőszellemét ismerve korai lenne őt leírni. Korábbi edzője, Dani Vallverdu szerint egészen elképesztő az, amit Murray véghez visz. "Szenzációs, amit művel, elismerésre méltó egy ilyen sérülésből így visszatérni. Mindannyian szerencsések vagyunk, hogy láthatjuk őt játszani - méltatta egykori tanítványát.

tette hozzá a tréner.

Az Amazon Prime Video által készített Andy Murray: Resurfacing című dokumentumfilm kiválóan szemlélteti azt a felfogást, amit a skót teniszező képvisel. Voltaképpen egy emberi történet egy olyan férfiról, aki nem hajlandó elfogadni a vereséget.

"Tudtam, hogy a karrierem kritikus pontján állok. Időnként olyan érzés volt, mintha cserbenhagytam volna az embereket azzal, hogy nem tudtam fellépni a bíróságon, és szerettem volna betekintést nyújtani nekik abba, amit átéltem. Meg akartam mutatni a profi sport hullámvölgyeit "- mondta Andy Murray.

"A film egy olyan útra vezet, amely fizikailag és szellemileg is életem legalacsonyabb, legnehezebb periódusa volt, és

remélhetőleg megmutatja és inspirálja a nézőket, hogy megfelelő gondolkodásmóddal és munkamorállal minden lehetséges" -

vallotta be őszintén.

A bajnok 2021-ben elindul a tokiói olimpián, és senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy mindent meg fog tenni azért, hogy újra aranyérem kerüljön a nyakába.