A bukott Aján Tamás leghűségesebb emberére bízták a Nemzetközi Súlyemelő Szövetséget

TOPSHOTS Horizontal ILLUSTRATION TRAINING WEIGHTS WEIGHTLIFTING
Albania's weightlifter Daniel Godelli lifts barbell during a training session at a gym in the city of Durres on November 7, 2017. - Pampered heroes during communist times, Albania's weightlifters now train in a rundown hall, hoping to improve their image at the upcoming World Championships after a doping scandal. (Photo by Gent SHKULLAKU / AFP)
Vágólapra másolva!
Ember legyen a talpán, aki átlátja, mi zajlik most a Nemzetközi Súlyemelő Szövetségben. A legfrissebb hír az, hogy az eddig megbízott elnökként tevékenykedő amerikai Ursula Papandreát a szövetség elnöksége egy olyan on-line ülésen váltotta le, amelyen Papandrea nem is vett részt. Ezt az ülést a románok olimpiai bajnoka, a szintén elnökséi tag, Nicu Vlad kezdeményezte. Papandrea leváltása után pedig az IWF eddigi első alelnöke, a thaiföldi Intarat Yodbangtoey kaparintotta meg a testület vezetését. Intarat Yodbangtoey-t amúgy a bukott sportági vezér, Aján Tamás egyik leghűségesebb emberének tartják.

A megdöbbent Ursula Papandrea szerint az okozta a vesztét, hogy "igazat mondott a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak".

Papandrea szerint az IWF elnöksége megakasztotta a sportág megreformálására tett és elkezdett folyamatokat. Az amerikai sportdiplomata szerint az IWF elnökségi tagjai végig hazudtak neki, amikor biztosították őt a támogatásukról.

panaszkodott a sportvezető.

Intarat Yodbangtoey (középen), aki az IWF első alelnöke volt és most megkaparintotta a sportág irányítását Forrás: Bangkok Post via AFP/Somchai Poomlard

Az IWF ügye már régóta ott van a Nemzetközi Olimpiai Bizottság asztalán. Nem véletlen, hogy Thomas Bach NOB-elnök a minap úgy fogalmazott: a NOB kész megvizsgálni a súlyemelés törlését a 2024-es párizsi olimpia műsoráról.

Márpedig azt mindenki tudja, hogyha egyszer a súlyemelést kipenderítik az olimpia programjáról, akkor oda aligha tér vissza.

Egy már most haldokló sportág számára ez jelentené a végső tőrdöfést, bár a saját maguk által elvégzett kivéreztetés már régóta tart.

Papandrea most azt mondta, hogy a világ összes súlyemelője megfizetheti az árát annak, ami most zajlik. Az amerikai sportvezetőt indén januárban nevezték ki az IWF élére, miután az ARD német tévétársaság filmje feltárta a sportágban zajló folyamatokat és azt, hogyan sajátította ki szinte magának a nemzetközi szervezetet Aján Tamás és pár bizalmasa.

Ebben a filmben szintén főszereplő volt a thaiföldi Intarat Yodbangtoey, akit súlyos korrupciós vádakkal illettek.

Yodbangtoey ennek ellenére sem mondott le, most pedig furmányos módon került az IWF élére. Azaz az eddigi ideiglenes elnök, Ursula Papandrea főnöke lett. Kérdés, mit tesz ezek után az amerikai? Papandrea azt mondta, nem mond le, bár biztos abban, hogy innentől kezdve senkit sem fog érdekelni a véleménye.

mondta Papandrea.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke folyamatosan fenyegeti a súlyemelést Forrás: AFP/Denis Balibouse

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke elismerte ugyan, hogy az IWF tett néhány lépést a súlyemelés doppingtól való megtisztitásától, de alapvetően a nagy strukturális reformok elmaradtak. Közben Sarah Davies, az IWF Sportolói Bizottságának elnöke közzétett egy videót a közösségi médiában, amelyben azt mondja:

"Az IWF korrupt szervezet."

Davies azt is elmondta, hogy levelet írt a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, hogy feltárja a szövetségben zajló folyamatokat.

Most már csak az a kérdés: mi lesz a végóráit élő olimpiai sportág, a súlyemelés végső sorsa? A 2021-ben Tokióban rendezendő nyári olimpia programjában még ott van a súlyemelés. Ez az egyetlen biztos dolog jelen pillanatban. Minden más teljesen bizonytalan.