Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Először lesz női profi golftorna Szaúd-Arábiában

Square Horizontal
Marta Sanz Barrio of Spain on the 9th tee during second round of the Helsingborgs Open in the Ladies European Tour at Vasatorps Golf Club in Helsingborg, Sweden, September 4, 2015. AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY / BJORN LINDGREN +++ SWEDEN OUT (Photo by BJORN LINDGREN / TT NEWS AGENCY / AFP)
Vágólapra másolva!
Másfél millió dollár összdíjazással egymás után két női golftornát is rendez Szaúd-Arábia novemberben - írta az olimpiai sportágakra szakosodott insidethegames.biz.

Mindkét viadalt a Ladies European Tour részeként bonyolítják le, az elsőt november 12. és 15., a másodikat 17. és 19. között, előbbin egymillió, utóbbin félmillió dollár a pénzalap. A tornáknak a Dzsidda közelében, a Vörös-tenger partján található Royal Greens golfklub ad otthont, a szervezők ígérete szerint a koronavírus-járvány közepette is biztonságos környezetben.

Szaúd-Arábiában korábban nem volt profi női golfverseny, s a beszámoló szerint Rijád e rendezvénnyel is igyekszik tompítani a folyamatos kritikák élét, melyek a nők korlátozott jogai miatt érik a konzervatív arab államot, ahol a gyengébb nem képviselői például csak 2018-ban kaptak először engedélyt arra, hogy autót vezethessenek.

A szigorú férfi gyámügyi rendszert enyhítették, de az Amnesty International továbbra is "szisztematikus diszkriminációt" ír le, és a kormány kritikusai továbbra is börtönben vannak - olvasható az insidethegames anyagában. A lap idézi Alexandra Armast, a Ladies European Tour vezérigazgatóját, aki így fogalmazott: "Nagyon örülünk, hogy a történelem részesei lehetünk, amikor Szaúd-Arábiába visszük az első professzionális női golfeseményt, és hálásak vagyunk, hogy nem egy, hanem két tornát rendeznek ebben a nehéz évben."

Mindent egy helyen az Eb-ről