A sporttörténelem egyik megdönthetetlen rekordja is Wimbledonhoz kötődik

Novak Djokovic Roger Federer Wimbledon
Novak Djokovic of Serbia with the trophy and Roger Federer of Switzerland with the runner-up plate leave the coat of the Gentlemen's singles final of the Championships, Wimbledon at the All England Lawn Tennis and Croquet Club in London, United Kingdom on July 14, 2019. ( The Yomiuri Shimbun )
Vágólapra másolva!
A wimbledoni tenisztornák közel másfél évszázados története számos klasszikust adott a sportág történetének. Nem volt ez másként a 2010-es években sem. Többek között minden idők leghosszabb teniszmeccse is a verseny közelmúltjához köthető. Bemutatjuk az elmúlt évtized tíz legemlékezetesebb férfimeccsét Wimbledonból.

10) 35 év után megtörik az átok

2019: Fucsovics Márton – Dennis Novak 3:6 6:4 7:6 6:2
Utánpótláskorában még úgy tűnt, hogy Fucsovics Márton számára a fű lesz a legjobban fekvő borítás. A jelenkor legjobb magyar teniszezője 2009-ben junior párosban, 2010-ben pedig szintén juniorban egyesben lett Grand Slam-győztes. A 2009-es év számára kiemelkedő volt, mert ekkor a US Openen a juniorok mezőnyében párosban diadalmaskodott. A felnőttek között úgy tűnik, hogy a kemény pálya sokkal jobban áll a játékának, ezt bizonyítja két nyolcaddöntője az Australian Openről.

Fucsovics Márton 35 éves átkot tört meg 2019-ben Forrás: AFP/Adrian Dennis

A 28 éves teniszező Wimbledonban öt alkalommal is elbukott a selejtezőben, mielőtt 2017-ben végre összejött neki a főtábla. Ekkor még szabadkártyásként az első forduló jelentette neki a végállomást csakúgy, mint egy évvel később. Aztán tavaly végre összejött az áttörés: a selejtezőből érkezett osztrák Dennis Novak ugyan megnyerte ellene az első szettet, ám a magyar teniszező fordítani tudott.

Fucsovics ezzel egy 35 éves nyeretlenségi sorozatot szakított meg férfi egyesben, utoljára Taróczy Balázs tudott mérkőzést nyerni a legrangosabb torna egyéni versenyében, még 1984-ben. Ő szintén egy szabadkártyás ellenfelet, a hazai pályán teniszező Richard Lewist tudta legyőzni.

9) Federer a 36-hoz közel szettveszteség nélkül nyeri meg a tornát

2017: Roger Federer – Marin Cilic 6:3 6:1 6:4
Az augusztusban 39. születésnapját ünneplő svájci legenda számára különösen rosszul jött, hogy a koronavírus-járvány miatt nem rendezik meg a 2020-as tornát. Eddig nyolc alkalommal nyerte meg Wimbledont, és ha az ideit is sikerült volna behúznia, akkor nem kellene attól tartania, hogy az öt végső sikernél járó Novak Djokovic utoléri, vagy esetleg megelőzi őt.

Federer legutóbb 2017-ben tudott a legjobb lenni, és a nyolc trófeája közül ezt nyerte meg a legsimábban. Ez az egyetlen, amin szettveszteség nélkül tudta lehozni mind a hét mérkőzését, így a Cilic elleni döntőjét is. Mindezt 36 évesen.

8) A legendák is emberek

2011: Jo-Wilfried Tsonga – Roger Federer 3:6 6:7 6:4 6:4 6:4
Azonban ahogyan mindenki más ezen a bolygón, úgy Federer sem tökéletes. A svájci néhány (összesen három) alkalommal mutatott be nagy leolvadást kétszettes előnyről. Az egyik legemlékezetesebb ezek közül kétségtelenül a Tsonga elleni veresége a kilenc évvel ezelőtti torna negyeddöntőjében. Miután az első két szettet magabiztosan megnyerte, visszaesett a játéka, amit a francia könyörtelenül kihasznált.

7) Ezúttal egy 19 éves, szabadkártyás üti ki a salakkirályt

2014: Nick Kyrgios – Rafael Nadal 7:6 5:7 7:6 6:3
Rafael Nadal 2011-ben még döntőt játszhatott Novak Djokovic ellen. Az elveszített finálét követő pár évben nem osztottak lapot a salakkirálynak London 17. kerületében. És ennek csak részben volt köszönhető, hogy rendre kisebb sérüléssel érkezett meg kedvenc tornájáról, a Roland Garrosról a füves pályás szezonra. A másik ok az volt, hogy az ellenfelek rendre életük napját fogták ki ellene. 2012-ben Lukas Rosol, 2013-ban Steve Darcis, 2015-ben Dustin Brown is kiváló játékkal búcsúztatták már a torna korábbi szakaszában a torna kétszeres győztesét.

Rafael Nadal számos váratlan vereséget szenvedett a 2010-es évek közepén Forrás: AFP/Carl Court

Mégsem ők, hanem 19 éves, a főtáblán szabadkártyával helyet kapó ausztrál volt az, akivel szemben a legemlékezetesebb mérkőzését vívta és veszítette azt el. Nick Kyrgios itt bizonyította először, hogy mekkora tehetsége van ehhez a sporthoz. Felszabadult teniszével és látványos megoldásaival még Nadal ellen is maga mellé tudta állítani a közönséget.

Ha Kyrgios találna egy olyan edzőt, aki meg tudná érteni, mi zajlik a fejében az azóta a botrányairól is elhíresült játékosnak, akkor egy csettintésre bajnok válhatna belőle. Ezt nem csak mi látjuk így, hanem a hétszeres Grand Slam-győztes John McEnroe is. Mondjuk ha valaki, akkor ő pont tudja, hogyan kell felülkerekedni a mentális problémákon.

6) Két Gael Monfils-díjas játékos parádéja

2016: Nick Kyrgios – Dustin Brown 6:7 6:1 2:6 6:4 6:4
Kyrgiost az előbb már bemutattuk, essen most pár szó a raszta hajával a mezőnyből kitűnő jamaikai-németről is. Egy évvel azután, hogy ő is legyőzte Nadalt, összejött a két leglátványosabb teniszt játszó különc show-ja. Mert hogy ez show volt a javából. Ha létezne Gael Monfils-díj a szintén a szórakoztatásról híres franciáról elnevezve, Kyrgios és Brown az elsők között kapnák azt meg.

5) Ezúttal sem tudtak rossz meccset játszani egymás ellen

2014: Novak Djokovic – Roger Federer 6:7 6:4 7:6 5:7 6:4
Ez az a párharc, amit minden idők legjobbjai közül kettő vív egymással, és mindig hihetetlenül magas a nívó. Kettejük háborúja immáron 50 mérkőzéses múltra nyúlik vissza, amiben Djokovic vezet 27-23-ra. Wimbledonban eddig négyszer csaptak össze egymással a felek, az elsőt Federer nyerte még 2012-ben, majd a következő hármat már a szerb.

Djokovic mindhárom alkalommal a döntőben verte meg a 20-szoros GS-győztest, 2014-ben négy perc híján négy óra kellett neki, hogy döntő szett 6:4-re legyőzze riválisát. Szokás szerint itt is nagyon közel voltak egymáshoz, Federer az első szettet 9-7-re nyerte tie-breakben, majd jött Djokovic, aki a negyedik játszmában mérkőzéslabdához is jutott 5:2-es előnynél. Federer innen még meg tudta menteni a meccset, de megnyerni már nem tudta, így a szerb lett a bajnok.

4) Thrillerbe illő elődöntők

2018: Kevin Anderson – John Isner 7:6 6:7 6:7 6:4 26:24 ÉS Novak Djokovic – Rafael Nadal 6:4 3:6 7:6 3:6 10:8
Két évvel ezelőtt nem az járt jól, aki a döntő napjára vett jegyet. A nagyobb csodát és izgalmat a pénteki nap tartogatta az elődöntőkkel. Közel 12 óra teniszt és 159 játékot láthatott, aki ezt a napot választotta, sőt még másnap is vissza kellett jönnie a centerpályára, hogy megtudja, kik játszhatják a 2018-as finálét.

Ha már „létrehoztuk" a Gael Monfils-díjat a legnagyobb showmanek számára, akkor az Ivo Karlovic-díjat is megalapíthatjuk a legjobban szerváló teniszezők számára. Az összesen 102 ászt hozó Anderson és Isner szervaháborúja 6 óra 36 percen át tartott, melyet döntő szett 26:24-re Anderson nyert meg.

A maratoni hosszúságú első elődöntő után egy újabb klasszikust kaphatott a publikum: a Djokovic-Federer párharcnál csak a szerb és Rafael Nadal párosítását rendezték meg többször a tenisztörténelemben. Az eddigi 55 alkalomból ez volt az egyetlen, ami két napon át tartott a legendák között. Az 5 óra 17 perces küzdelem végül egy 10:8-as ötödik játszmában dőlt el az egy nappal később Andersont is legyőző Djokovic javára.

3) Amikor Houdini ellen még a parasztlengők is kevésnek bizonyultak

2013: Novak Djokovic – Juan Martin Del Potro 7:5 4:6 7:6 6:7 6:3
Del Potro a mezőny egyik legszerethetőbb tagja immáron több mint tíz éve. Ha a 2009-es US Open-győztes argentin nem lenne ennyire sérülékeny, könnyen lehet, hogy Federerrel, Djokoviccsal, Nadallal és Murray-vel emlegetnék egy lapon.

Ami fontosabb, Del Potro tudja az ellenszert Djokovic teniszére, ezért tudnak fantasztikus mérkőzéseket vívni egymással. A 2012-es londoni olimpia bronzmérkőzésén, valamint a 2016-os riói játékok első körében is ő volt, aki elkaszálta a szerbet az éremszerzés elől. A 2013-as wimbledoni találkozójukon Del Potro úgy játszott, ami aznap bárki más ellen elég lett volna, azonban a Houdini becenévre hallgató Djokovic állni tudta az ütéseit.

2) Minden csoda három napig tart

2010: John Isner – Nicolas Mahut 6:4 3:6 6:7 7:6 70:68
Nem a fentebb említett Djokovic-Nadal az egyetlen a sportág történetében, amit sötétedés vagy eső miatt nem lehet azon a napon befejezni, mint amelyiken elkezdték. Azonban olyan, hogy egy meccs három napon át tartson, tényleg páratlannak minősül. 2010. június 22-én, a 18-as pálya lelátóján helyet foglaló 782 néző nem gondolhatta, hogy történelmi eseménynek lesznek szemtanúi a következőkben.

John Isner és Nicolas Mahut neve ebben a három napban örökre bevonult az egyetemes sport történetébe azzal, hogy 11 óra 5 percet a pályán töltve, döntő szett 70:68-as mérkőzést játszottak egymással.

– mondta Mahut a második napot követően. Igaza lett, rekordot írtak, amiből a francia került ki vesztesen.

– beszélt rendkívül alázatosan ellenfeléről a győztes Isner. Bele se merünk gondolni, milyen borzalmas lehet egy ekkora energiabefektetéssel járó csatából vesztesen kikerülni.

1) Minden idők legjobb teniszmeccse(?)

2019: Novak Djokovic – Roger Federer 7:6 1:6 7:6 4:6 13:12
Isner neve két rekord hosszúságú mérkőzés kapcsán került fel listánkra. Mindkettőn az ötödik szett döntött csak a győzelemről, ez a két sorsdöntő játszma összesen 188 játékból állt. Pontosan az ilyen esetek elkerülésére született meg az a szabály a 2019-es wimbledoni tornára, hogy ha a döntő játszmában a felek eljutnak 12:12-ig, akkor utána egy rövidítés döntsön a győzelemről.

Djokovic mindhárom Federer elleni döntőjét meg tudta nyerni Wimbledonban Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Atsushi Taketazu

Az, hogy ezt első alkalommal pont a Djokovic-Federer döntőben láthattuk, az már-már hollywoodi forgatókönyv a sorstól. Az eddigi leghosszabb finálé pont Federer nevéhez volt köthető ezelőtt, 2009-ben Andy Roddickot 16:14-re tudta "csak" felülmúlni. Az élet ikszre játszik – szokták mondani. Ha azt vesszük, hogy ezúttal kikapott Djokovictól, akkor ennek tényleg lehet valami alapja.

Az sem lehet véletlen, hogy a szerb négy wimbledoni meccse is felkerült a listánkra, és mind a négy után győztesen hagyhatta el a pályát. Sokan szentségtörésnek tarthatják a kérdést, de lassan felmerülhet vele kapcsolatban: vajon jobb füves pályás teniszező, mint Federer? A válaszadást olvasóink fantáziájára bízzuk.

Szavazzon!

Ki a jobb füves pályás teniszező?