Négy magyar úszó is dobogóra állhat 2021-ben Tokióban

Hosszú Katinka tíz év után először úszott a Margitszigeten
Vágólapra másolva!
Az olimpia kapcsán több döntő- és dobogóesélyes úszónk van, de van négy olyan, aki odaérhet a mezőny legelejére is. Ha nem halasztják el a játékokat, már zajlanának az úszóversenyek Tokióban.

Hosszú Katinka, Kapás Boglárka, Milák Kristóf, és persze a nyílt vizes Rasovszky Kristóf – ők négyen a kvangdzsui magyar világbajnokok, s minthogy úszásban kiváltképp sokat jelent, illetve mutat, ki hogyan teljesít az olimpiát megelőző vb-ken, okkal gondoltuk, hogy ők lehetnek a mi tokiói (arany)esélyeseink.

Még most is így gondoljuk, dacára annak, hogy az olimpiát egy évvel elhalasztották. Dacára annak, hogy mindannyian eltérő korúak, eltérő módon élték meg a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett veszélyhelyzetet, és az ezzel járó többhetes kihagyást.

Kapás Boglárka például úgy, hogy meg is fertőződött a vírussal. Szerencsére tünetei egyáltalán nem voltak, és amint kinyíltak az uszodák kapui, Virth Balázs tanítványa már ugrott is a medencébe, hogy aztán a hétvégi Négy Nemzet versenyen száz pillangón kirukkoljon egy egyéni rekorddal!

„Nem akarok azon keseregni, hogy jelenleg éppen Tokióban lennénk, ha a koronavírus-járvány miatt nem halasztották volna el az olimpiát – nyilatkozta Kapás Boglárka.

Hogy van időpont, az Hosszú Katinka szerint is jó, és rendkívül megnyugtató: ő aztán kiváltképp azon úszók közé tartozik, aki pontosan kiszámolja egy-egy nagyobb verseny előtt, mikor és mit kell csinálnia, mikor és hol kell lennie, mikor és hol kell tartania a felkészülésben.

Hosszú Katinka tíz év után először úszott a Margitszigeten Forrás: MÚSZ / Derencsényi István

Azzal nem foglalkozik háromszoros olimpiai bajnokunk, hogy nem 31, hanem 32 esztendősen kell rajtkőre lépnie pályafutása ötödik olimpiáján, azon pedig egyszerűen csak nevet, hogy akadnak, akik a halasztás egyik nagy vesztesének éppen ők tartják.

„Én már háromszoros olimpiai bajnok vagyok, és az is maradok, bármi is lesz – fogalmazott, aztán üzent is a vészharangot kongatóknak, egyúttal arra kérte őket, később nyugodtan hangoztassák ezen véleményüket:

Ha már féltés: Milák Kristófot bizony nagyon féltettük. Az egy évvel ezelőtt 200 pillangón a világot is meghökkentő, egészen káprázatos világcsúcsot úszó 20 éves klasszis ugyanis a járvány idején nemigen találta a helyét.

így szólt Selmeci Attila tanítványának május végi nyilatkozata.

Jöhet a második

Női nyílt vízi úszó olimpiai bajnokunk már van Risztov Éva személyében (2012), Tokió hozhatja az újabb sikert: nincs vita arról, hogy Rasovszky Kristóf a 10 kilométeres távon egyértelműen az esélyesek közé tartozik.
„Szerintem jól kihasználtuk a kényszerszünetet, de azt nem tudom megmondani, mikor versenyezhetek újra nyílt vízen... – mondta a veszprémi fiú. – Még nem tudjuk, mi lesz később, mi dolgozunk, éspedig azért, hogy az a tokiói tíz kilométer olyan legyen, amilyennek lennie kell."

Egyelőre úgy tűnik, Milák Kristófból még jobb úszó lesz.

Milák Kristóf is könnyedén nyerte a 200 pillangót a Négy Nemzet Úszóversenyen Forrás: MÚSZ Facebook

Szurkolói szemmel pláne, de szakmai oldalról is már-már megmagyarázhatatlan, amit művel ez a fiú a medencében – a Négy Nemzet úszóversenyen hihetetlenül jó időeredményeket úszott, tulajdonképpen felkészületlenül.

„Ilyen vagyok, nagyon feldob minden versenyhelyzet – árulta el. –

A szövetségi kapitány szerint berúgtuk az ajtót

Az olimpia elhalasztása kapcsán azt mondta, jósolni nem lehet, de Milák Kristóf esetében úgy érzi, jó lett volna, ha most van Tokió, mert biztosan behúzta volna a kétszáz pillangót.
Igen, tényleg így nyilatkoztam - mondta a szövetségi kapitány, Sós Csaba.

Az ember el sem hiszi, amit lát! Újra kell írni a tankönyveket annak kapcsán, amiket Kristóf csinál – egyszerűen jó nézni őt.

Az a meglátása viszont beigazolódni látszik, hogy a nagyon fiatalok közül lesz olyan, aki berobbanhat.
Bizony, és látjuk is a konkrét példát: Kós Hubert tizenhét éves, vagyis még erősödni, fejlődni fog, de már berobbant, és jövőre borítja majd a jelenleg fennálló viszonyokat négyszáz vegyesen.

Még az évek óta kiváló eredményeket szállító Verrasztó Dávidnak is félnie kell?
Félnie senkinek sem kell, ráadásul Dávid jól dolgozik, őt azért nem lesz könnyű megverni. De Kós Hubert jövőre már tényező lesz, azt gondolom, négyszáz vegyesen ő lehet a második magyar úszó, pedig egyelőre Bernek Péter, Gyurta Gergely és Holló Balázs áll az útjában.

Azt szokta mondani, az csak jó, hogy már itthon nagy a konkurencia egy-egy távon.
Hát persze, hiszen ez mindenkit még több munkára sarkall, és még motiváltabbá tesz.

Mit gondol, vajon nagyon visszaesnek majd az időeredmények a leállás miatt?
Majd meglátjuk, úgy vélem, minél idősebb valaki, annál nehezebben, annál lassabban éri el újra a legjobb idejét – ők jobban megérzik a kihagyást.

Mit lehet tudni a világ úszósportjáról, az ellenfelek felkészülési körülményeiről és lehetőségeiről?
Gyakorlatilag semmit. A Négy Nemzet versennyel mi üzentünk – berúgtuk az ajtót, várjuk, jöjjön más is velünk.

KOVÁCS ERIKA