A repülő japán nagyfater, akit saját hazájában aláztak meg

Horizontal
Noriaki Kaszaj és a győztes mosolya egy 2014-es ausztriai VK-versenyen
Vágólapra másolva!
A 47 éves japán Noriaki Kaszaj túl van az ötszáz síugró VK-versenyen, de nem akarja abbahagyni. Pedig a világ legveszélyesebb sportját űzi. Olimpiai érmek, VK-aranyak övezik azt a pályafutást, amelyet 1998-ban sem tudtak megtörni. Pedig Kaszaj 21 éve olyan pofont kapott, amibe más egészen biztosan belerokkan. Ő ebből is felállt. Portré.

Japán északi részén, a Hokkaido szigeten vagyunk. A kisváros neve Simokava. Ahogy az ott élők mondják, ez már a világ vége, vagy a japánok szemével nézve az ország teteje. Innen északra még pár kilométer és a Japán-tengernél véget ér az ősi birodalom.

Hokkaido, Japán. A síugrás központja, innen származik Kaszaj Forrás: Sputnik/RIA Novosti/Alexander Liskin

Szemben, észak felé a Szahalin-sziget, a Föld 23. legnagyobb szigete. A terület, amiért sok vér folyt, amiért Japán és Oroszország (később meg a Szovjetunió) komoly harcokat vívott egymással. Szahalin ma az oroszoké. Oroszország soha nem rendezte le Japánnal ezt a kérdést, a 78 ezer négyzetkilométeres földdarab a mai napi a történészek, a tudósok és a politikusok egyik kedvenc vitatémája.

De vissza Hokkaidóba. Simokava egyszerű vidéki közösség, van itt pár fűrészüzem, néhány malom, meg tejtermelő gazdaság.

Ki gondolná, hogy Japán legjobb síugrói erről a területről származnak.

Igaz, az 1972-es téli olimpia városa, Szapporó nincs messze ide, de azt tudjuk, hogy téli játékokat ma már bárki képes rendezni. Éppen Peking bizonyítja ezt be 2022-ben, amikor a kínai főváros bonyolítja le a következő téli játékokat.

A síugrás a norvégok, a finnek és az osztrákok felségterülete volt az olimpiai játékokon. A sportág örök olimpiai éremtáblázatán ez a három nemzet osztozik meg az első három helyen. Aztán jönnek a németek, a lengyelek és a svájciak, majd hetedik helyen a japánok. A szigetország síugrói eddig 3 arany, 5 ezüst és 4 bronzérmet nyertek a téli játékokon.

Ez összesen 12 érem.

Náluk többet csak négy ország szerzett: Norvégia, Finnország, Ausztria és Németország.

Noriaki Kaszaj és a győztes mosolya egy 2014-es ausztriai VK-versenyen Forrás: AFP/Samuel Kubani

Simokavában hosszú és havas a tél. Az itt élők minden évben széles, nagy léceikkel kivonulnak a hegyekbe, felmásznak a sáncokra és ugranak. Egyszer, kétszer, százszor, ezerszer. Amikor elolvad a hó, akkor folytatják a sportág nyári változatával.

Rengetegen vannak, akik olyanok akarnak lenni, mint a most 47 éves Noriaki Kaszaj.

A világ legidősebb, még aktív síugrója, aki jelenleg a Világkupa nyitányára készült Lengyelországban (pénteken kiesett), és aki ott akar lenni 2022-ben a pekingi téli olimpián. Noriaki Kaszaj akkor 50 éves lesz, és az lehet a kilencedik téli olimpiája.

Jaroslav Sakala (balra), Andreas Goldberger (középen) and Noriaki Kaszaj (jobbra) 1993-ban Innsbruckban Forrás: APA-PictureDesk/Georges Schneider / APA-Archiv / picturedesk.com/Georges Schneider

Noriaki Kaszaj Simokava kedvenc gyermeke. A helyiek legalábbis így beszélnek róla. Az 1972-ben itt született japán sportoló ma már az egész világon úgy ismert, mint a legelnyűhetetlenebb ember, aki valaha felmászott egy síugrósáncra. Gondoljanak bele: ez az ember az 1994-es lillehammeri téli olimpián ezüstérmet szerzett a japán csapattal. Akik azon a norvégiai olimpián ugrottak, már régen visszavonultak. Normálsáncon a norvég Esper Bredesen nyert.

A nagysáncon Jeins Weissflog az egykori NDK sportolója. Bredesen ezzel a győzelemmel koronázta meg pályafutását. A csapatban második Japán válogatottban Kaszaj mellett másik három japán repülő ember ugrott. Ők már régen nyugdíjba mentek.

Csak Kaszaj röpköd még mindig bele a világba. Ja, nem Lillehammer volt az első olimpiája, hanem az 1992-es, Albertville-ben megrendezett játékok. Ugyanebben az évben az akkor még Csehszlovákiának nevezett ország harrachovi sáncán megnyerte a sírepülő világbajnokságot.

2014-ben, Szocsiban már ő volt minden idők legöregebb téli olimpiai éremszerzője. Nagysáncon második, csapatban a harmadik helyen végzett az orosz városban.

Noriaki Kaszaj Vancouverben ugrik Forrás: AFP/Javier Soriano

Kaszaj – amikor megkérdezték arról, mit tervez a 2022-es pekingi olimpia alatt – magától értetődő természetességgel válaszolt.

Most erre mit mondjunk? Egy olyan sportoló nyilatkozza ezt, aki a világ egyik legveszélyesebb sportágát űzi – 1989 óta igen magas szinten. Ja, mert azt majdnem elfelejtettem, hogy idén lesz 30 éve annak, hogy Kaszaj elindult a Világkupa-sorozatban. A nevezetes dátum: 1989. december 17. Szapporó.

Az ott rendezett versenyen ugrott először az akkor csak 17 éves síugró.

A világon a legtöbb diliflepnis (így nevezik őket, kissé igazságtalanul) 30 éves korban visszavonul. Elegük van a csonttörésekből, az agyrázkódásokból, a tropára ment térdekből. a szélből, a ködből, a hóból. Csak az öreg japán ugrik – rendületlenül.

Noriaki Kaszaj bemelegít egy VK-verseny előtt Forrás: DPA/AFP/Jan Nienheysen

„Abban az évben – 1972-ben – születtem, amikor Japán éppen házigazdája volt a téli olimpiai játékoknak" – mondta Kaszaj.

2014-ben, 42 évesen nyert hazai VK-versenyt Szapporóban Forrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Tetsu Joko

Még nem volt 17 éves, de már megkapta a Kamikaze Kaszaj elnevezést. Egész Japán tátott szájjal figyelte, hogy ez a tinédzser halált megvető bátorsággal ugrik le a versenyeken.

Ez a három évtized annyira hosszú idő, hogy a japánnak az évek során át kellett alakítania a stílusát – csak így tudta követni a nemzetközi mezőnyt. Ha megnézünk egy 1989-es síugró versenyt, láthatjuk, hogy a technika, a testtartás ma már teljesen más, mint akkor volt. Ez a sportág is rengeteget fejlődött, az öreg japánnak meg tényleg lépést kellett tartani a nemzetközi mezőnnyel.

„Sokan Dumbónak neveznek, mert látták a Walt Disney mesét, abban meg az öreg elefántot" –

teszi hozzá nevetve Kaszaj.

Noriaki Kaszaj a 2017-es Négysáncverseny bischofshofeni állomásán az erdőben a sánc felé gyalogol Forrás: AFP/Jfk

1998-ban Noriaki Kaszaj 26 éves volt. Ekkor Japán, Nagano rendezte meg a téli olimpiát. A hazai versenyzők elsöprő sikert arattak. Normálsáncon Kazujosi Funaki a második helyen végzett, nagysáncon meg olimpiai bajnok lett. A csapatversenyben is a japánok diadalmaskodtak, a névsor a következőképpen festett: Takanobu Okabe, Hiroja Szaitó, Maszahiko Harada és Kazujosi Funaki.

Noriaki Kaszaj neve nincs ott ezen a dicsőséglistán.

Normálsáncon a hetedik lett, ezt nem nagyon jegyzik. A csapatba meg nem tette be őt a japán vezetőedző. Ha van ennek az embernek egyéni tragédiája, akkor az az, hogy nem lett olimpiai bajnok.

A hetedik hely után úgy vágták ki a csapatból, mintha ott sem lett volna. Megfosztották attól, hogy Noriaki Kaszaj hazai közönség előtt olimpiai bajnok lehessen. Nem egy sportolót ismer a világ, aki ebbe lelkileg egészen biztosan belerokkan. Kaszaj nem ilyen ember.

Így emlékezett vissza a Naganóban történtekre:

A 67. Négysáncversenyen 2018-ban Oberstdorfban Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Frankhoermann/Sven Simon

Ez a bizonyítás nagyon nehezen ment és majdnem belerokkant a japán.

A 2002-es Salt Lake City-ben megrendezett téli olimpia után azt mondták neki, hogy menjen nyugdíjba.

A világranglista 51. helyén szerénykedő Kaszaj a 49. helyen végzett Salt Lake-ben. Ez tényleg olyan teljesítmény volt, amely után mindenki abbahagyta volna. Ő nem így tett. Kaszaj felismerte, hogy a stílusának átalakításával sok mindent elérhet. 12 évvel az olimpiai bukás után, 2014-ben, Szocsiban újabb két érmet nyert. A nagysáncon elképesztő drámát hozott a verseny. A Kaszajnál 15 évvel fiatalabb, 1987-es születésű lengyel Kamil Stoch 278,7 ponttal nyert. Kaszaj ezüstérmes lett 277,4 ponttal.

Ez 1,3 pont különbség.

2014. novemberében újabb történelmi pillanat következett. A finnországi Rukában rendezett VK-versenyen Kaszaj 42 évesen minden idők legidősebb VK-aranyérmese lett. 2015-ben a svédországi Falunban az északisí-vb-n nyert egy bronzérmet. 2016-ban Wislában megint VK-arany a jutalma, majd ugyanebben az évben az 500. Világkupa-versenyén is ugrott a szlovéniai Planicán.

„Ahogy öregszem, folyamatosan javulok, ez a sikereim titka" – mondta a japán ugró. Hiába múltam el 45 éves, még mindig utálok veszteni. Néhányan gúnyosan azt mondják, mit röpköd itt ez a nagypapa, de nekik is bebizonyítom, hogy képes vagyok a sikerre.

Mi tehát Noriaki Kaszaj titka? Az állandó tanulási vágy, a kitartás és az a fényes, aranyszínű sisak, amely ma már a kabalája – mindig ebben ugrik. „A sisakomat szándékosan erre a színre tervezték. Ez a szín szerencsét hoz nekem.

Noriaki Kaszaj a 2018-as téli olimpia nyitóünnepségén viszi a japán lobogót Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

Noriaki Kaszaj életének egyik csúcspontja az volt, amikor

a 2018-as pjongcsangi téli olimpián a nyitóünnepségen ő vihette a japán zászlót a felvonuló csapat élén.

A nem csak Japánban legenda. Lengyelországban annyira szeretik és tisztelik, hogy rap-dalt készítettek róla. Egy finn punkzenekar pedig külön számot írt neki.

„Harminc éve versenyzek a Világkupában, de most is úgy érzem magam, mintha húszéves lennék.

A 2019-20-as síugró Világkupa szombaton kezdődik Lengyelországban. A pénteken rendezett selejtezőben Noriaki Kaszaj kiesett.

(Forrás)